Plaattaart met zoete aardappel en tomaat
Een vegetarische plaattaart met zoete aardappel, tomaat, mozzarella en basilicum. Een kleurrijke hartige taart met Italiaanse twist. Heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht.
Een vrolijke en lekkere plaattaart in Italiaanse stijl. Het rode pepertje op de plaattaart zorgt voor wat extra pit en de zoete aardappel voor een zoete tegenhanger en extra groenten. In plaats van zoete aardappel kun je ook andere soorten groenten als ondergrond gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan courgette of wortel. Snijd ze in heel dunne plakjes en verdeel ze, in plaats van de zoete aardappel, dakpansgewijs over het bladerdeeg. Dunne en gelijkmatige plakjes snijd je het makkelijkste met een mandoline zoals deze. Heb je die niet dan kan het ook prima met een kaasschaaf.
Vegetarische plaattaart recepten
Een plaattaart is de snelle en makkelijke variant van een hartige taart of een quiche. Vaak is een plaattaart binnen een half uur gemaakt en kun je deze beleggen met wat je nog in huis hebt of wat je lekker vind. Ook is een plaattaart net een wat gezondere optie dan een pizza, terwijl je qua smaak of topping een plaattaart hetzelfde kan beleggen. Meer vegetarische plaattaart recepten maken? Probeer dan ook eens deze plaattaart van snijbiet, geitenkaas en hazelnoten of deze plaattaart van rode biet, wortel en geitenkaas. Maak je liever een veganistische plaattaart? Vervang dan de kaas door een plantaardige variant of maak deze vegan plaattaart van gegrilde aubergine en gemarineerde tofu.
Benodigde keukenmaterialen voor plaattaart met zoete aardappel
– Dunschiller
– Mandoline of kaasschaaf
– Koksmes
Plaattaart met zoete aardappel en tomaat
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 2 stuks flinke zoete aardappels
- 150 gram cherry tomaatjes
- 1 bol mozzarella
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 10 gram verse basilicum
- 1 stuk rode peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze met een mandoline of kaasschaaf in dunne plakjes.
- Verdeel de plakjes zoete aardappel dakpansgewijs over het bladerdeeg. Laat de randen aan de kopse kanten een stukje vrij.
- Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel over de plaattaart.
- Was daarna de cherry tomaatjes en snijd ze door midden. Verdeel ook over de plaattaart.
- Snijd het pepertje door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna de peper in dunne reepjes en verdeel over de plaattaart.
- Strooi als laatste de pijnboompitjes over de hartige taart.
- Bak de plaattaart met zoete aardappel en tomaat in het midden van de oven in 25 minuten krokant en goudbruin.
- Pluk de blaadjes van de basilicum en garneer de plaattaart met zoete aardappel voordat je hem serveert.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties