Melanzane alla parmigiana met aubergine en spinazie

Deze melanzane alla parmigiana met aubergine met als extra toevoeging verse spinazie. Net wat extra groenten en net wat meer kleur.

Melanzane alla parmigiana met aubergine en spinazie

Deze melanzane alla parmigiana met aubergine met als extra toevoeging verse spinazie. Net wat extra groenten en net wat meer kleur.

Melanzane alla parmigiana is een Italiaanse klassieker. Een heerlijke Italiaanse vegetarische ovenschotel gemaakt van aubergine. Het is niet het snelste recept, omdat je alle aubergine plakken nog afzonderlijk paneert en bakt, maar het is zeker de moeite waard. Het is ook de perfecte ovenschotel om al één of twee dagen van tevoren te maken, de smaken worden er alleen maar lekkerder van.

Met aubergine én spinazie

In de klassieke variant van melanzane hoort natuurlijk geen spinazie. Maar zoals ik veel recepten doe heb ik ook hierin extra groenten toegevoegd. Namelijk melanzane alla parmigiana met aubergine én spinazie. Het brengt wat extra kleur, smaak en groenten. Uiteraard kun je dit ook achterwege laten of vervangen door een andere bladgroenten zoals snijbiet.

Aubergines snijden

Aubergines hebben een hele gladde schil wat het vaak lastiger maakt ze te snijden. Voor deze melanzane moet je de plakken liefst zo dun mogelijk snijden, wat alleen lukt met een heel scherp mes zoals bijvoorbeeld dit mes. Zorg dan ook dat het mes goed scherp is. Je kunt je mes af en toe laten slijpen door een professionele slijper, maar je kunt dit ook makkelijk zelf doen met deze simpele messenslijper.

Aubergine recepten

Aubergines zijn ontzettend veelzijdige groenten. Helaas worden ze toch niet heel vaak gebruikt in de Nederlandse keuken. Zou je graag wat meer recepten met aubergine willen proberen? Maak dan ook eens deze vegetarische caponata met aubergine en sanguino bonen of deze pizza met gegrilde aubergine en geitenkaas.

Benodigde keukenmaterialen:
Koekenpan
Koksmes
Pan met dikke bodem
Ovenschaal

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Melanzane alla parmigiana met aubergine en spinazie

By Anna Kaptein Serves: 2 - 3 personen
Prep Time: 20 minuten Cooking Time: 40 minuten Total Time: 60 minuten

Ingredients

  • 2 aubergines
  • 200 gram verse spinazie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 100 gram bloem
  • 2 bollen mozzarella
  • 10 gram verse basilicum
  • 2 eetlepels panko
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel agaversiroop
  • zonnebloemolie

Instructions

1

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken.

2

Spreid ze uit over je werkbank en bestrooi met zout.

3

Laat het zout ongeveer 15 minuten intrekken. Je zult zien dat het bittere vocht uit de aubergines komt.

4

Dep het vocht van de aubergines en paneer de aubergine plakken met het bloem.

5

Zet een ruime koekenpan met 2 eetlepels zonnebloemolie op middelhoog vuur en laat goed heet worden.

6

Bak de aubergine plakken aan beide zijden goudbruin. Herhaal dit totdat je alle plakken hebt gebakken. Zorg steeds dat er voldoende olie in de pan zit.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden.

8

Zet een pan met dikke bodem op laag vuur.

9

Snipper de ui en de knoflook en fruit beide ongeveer 5 minuten zachtjes aan.

10

Voeg de kruiden toe en laat mee fruiten.

11

Voeg daarna de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.

12

Voeg ook de agavesiroop toe en breng op smaak met wat zout.

13

Voeg na 15 minuten de spinazie toe. Roer goed door en zet het vuur uit.

14

Snijd de mozzarella bollen in plakjes. Leg 1 gesneden mozzarella apart.

15

Pak een ovenschaal. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje tomatensaus met spinazie.

16

Leg daar overheen een paar plakken gebakken aubergine.

17

Verdeel daar overheen een paar plakjes mozzarella.

18

Herhaal dit tot de tomatensaus, de aubergine plakken en één bol mozzarella op is.

19

Verdeel de plakjes van de tweede bol mozzarella over de bovenkant van de melanzane alla parmigiana.

20

Strooi daar overheen de panko en zet in het midden van de oven.

21

Bak de melanzane in 25 minuten tot je een mooi goudbruin korstje hebt.

22

Serveer met de blaadjes verse basilicum.

23

Lekker met vers ciabatta brood.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.