Geroosterde pastinaak met champignons en desem croutons

Een heerlijk vegetarisch recept van geroosterde pastinaak, gebakken kastanjechampignons, zelfgemaakte zuurdesem croutons en een zacht gekookt eitje. Een goede combinatie van smaken en texturen.

Geroosterde pastinaak met champignons en desem croutons

Een heerlijk vegetarisch recept van geroosterde pastinaak, gebakken kastanjechampignons, zelfgemaakte zuurdesem croutons en een zacht gekookt eitje. Een goede combinatie van smaken en texturen.

Pastinaak is een beetje een ondergeschoven kindje. Een groente waar te weinig mee gekookt wordt en dat is zo zonde! De smaak van pastinaak is heerlijk zacht en zoetig en je kunt hem heel goed met van alles combineren. Het liefste rooster ik de pastinaak, zo behoud hij al zijn smaak. In dit recept van geroosterde pastinaak combineer ik de zoetige pastinaak met de vlezige structuur en smaak van kastanjechampignons, met krokante zelfgemaakte desem croutons en een zacht eitje. De bedoeling is dat het eitje nog een beetje door de geroosterde pastinaak en de champignons heen loopt. Een heerlijk combinatie van smaak en textuur. Met deze vega maaltijd heb je ook gelijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Een leuke bijkomstigheid!

Champignons schoon maken

De pastinaken moet je voor het roosteren even schillen en de champignons borstel je schoon met een champignonborstel zoals deze. Champignons kan je beter niet wassen, dan worden ze papperig. Er zit meestal nog een beetje aarde aan de champignons, waardoor je ze wel iets wilt schoonmaken. Dit kan je heel voorzichtig weg vegen met een zachte borstel.

Vegetarische recepten met pastinaak

Zou je graag vaker met pastinaak willen koken maar weet je niet zo goed wat? Probeer dan ook eens deze vegetarische ovenschotel van pastinaak en linzen of deze vegetarische hartige taart van pastinaak en snijbiet.

Benodigde keukenmaterialen voor champignons met pastinaak uit de oven

– Ovenschaal
Knoflookpers
Koekenpan
Koksmes
– Gewone pan
Champignonborstel

Een heerlijk vegetarisch recept van geroosterde pastinaak, gebakken kastanjechampignons, zelfgemaakte zuurdesem croutons en een zacht gekookt eitje. Een goede combinatie van smaken en texturen.

Geroosterde pastinaak met champignons en desem croutons

Anna Kaptein
Een heerlijk vegetarisch recept van geroosterde pastinaak, gebakken kastanjechampignons, zelfgemaakte zuurdesem croutons en een zacht gekookt eitje. Een goede combinatie van smaken en texturen.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 55 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 450 gram kastanjechampignons
  • 500 gram pastinaak
  • 2 stuks zuurdesem boterhammen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stuks eieren
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 5 gram verse peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd het brood in kleine blokjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Pers 1 van de teentjes knoflook uit met de knoflook pers en verdeel over de brood blokjes.
  • Besprenkel 2 eetlepels olijfolie over het brood en rooster 15 minuten in de oven tot je krokante zuurdesem croutons hebt. Zet tot gebruik apart.
  • Schil ondertussen de pastinaken en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm. Snijd de plakjes van het dikkere gedeelte van de pastinaak weer door midden zodat alle plakjes ongeveer even groot zijn.
  • Doe de plakjes pastinaak in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi met wat zout en met de chilivlokken en pers het tweede teentje knoflook uit over de pastinaak.
  • Haal de blaadjes van de takjes tijm en verdeel ook over de pastinaak.
  • Rooster de pastinaak, nadat de brood croutons klaar zijn, gedurende 35 minuten in de oven. Schep regelmatig even om.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Zet een ruime koekenpan met 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur.
  • Bak hierin de champignons in 7 a 8 minuten lekker bruin. Schud de pan regelmatig om en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook ondertussen ook de eieren. Zorg dat ze nog net zacht zijn en pel ze daarna.
  • Verdeel de brood croutons over 2 of 3 diepe borden.
  • Verdeel daaroverheen de pastinaak plakjes en de champignons.
  • Snijd het ei in de lengte door midden en leg bovenop de geroosterde pastinaak met champignons en brood croutons.
  • Hak de peterselie grof en strooi als laatste over de geroosterde pastinaak voordat je serveert.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.