Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

30 september 2016 (Laatst bijgewerkt: 10 april 2023)
Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

Een heerlijke vegetarische pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui. Met zelfgemaakte pizza bodem! Lekkerder bestaat niet.

Vroeger maakten wij thuis wel eens zelfgemaakte pizza. Een zelfgemaakte pizza hield in dat we de bodem ook zelf maakten. Toch mislukte de bodem helaas regelmatig. Totdat wij voor wat  langere tijd in Italië verbleven en ik dagelijks in de keuken mocht helpen bij Massimo. Elke zaterdag was het pizzadag! ‘s Ochtends werd de houtoven buiten dan al opgestookt, zodat de oven ‘s avonds goed op temperatuur was. Daarna begon het bereiden van het deeg, in grote hoeveelheden. Het belangrijkste wat Massimo mij toen geleerd heeft was dat je het deeg met liefde moest kneden, rustig moest laten rijzen en de suiker absoluut niet mocht vergeten. Sindsdien maak ik thuis nog regelmatig zelf pizza’s volgens dit recept. En gelukkig nu wel met succes en lekkere bodems! Mede dankzij deze pizzasteen die ik heb. Die plaats je ruim van tevoren in de oven zodat hij goed heet wordt, waardoor dit vrij goed een ‘echte’ pizza oven nabootst. Het leuke van pizza’s is ook dat je er ontzettend mee kan variëren. Groentes die je over hebt, lekkere dingen uit het seizoen. Zo is ook de pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui tot stand gekomen. Een heerlijke combinatie!

Zelfgemaakte diepvries pizza met verse vijgen en gorgonzola

Zelf verdubbel ik regelmatig het recept naar 4 pizza’s. De overige twee pizza’s bak ik dan maar 7 minuten af waarna ik ze in stukken invries. Zo heb ik mijn eigen diepvries pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui voor als ik een keer geen tijd heb om te koken! Je kunt ook verschillende toppings op je pizza’s maken, zodat je verschillende soorten kunt serveren. Bijvoorbeeld een pizza Margaritha of pizza met courgette en ansjovis.

Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

Pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui

Anna Kaptein
Een heerlijke vegetarische pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui. Met zelfgemaakte pizza bodem! Lekkerder bestaat niet.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 45 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 2 grote pizza’s

Ingrediënten
  

  • 250 gram type 00 bloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 flinke theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
  • 2 stuks uien
  • 3 stuks vijgen
  • 150 gram gorgonzola
  • 125 gram mozzarella buffelmozzarella is het lekkerst

Instructies
 

  • Meng de bloem en het zout in een beslagkom goed door elkaar.
  • Los het gist en de suiker met een beetje van het water op.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing in.
  • Meng vanuit dat kuiltje de gist langzaam met wat bloem.
  • Voeg de olijfolie toe en meng langzaam vanuit het midden verder.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en meng verder vanuit het midden totdat het één geheel wordt.
  • Kneed het deeg goed en zorg dat het een gladde egale bal wordt die een heel klein beetje plakt en zacht aanvoelt. Als hij nog heel erg plakt, voeg een klein beetje bloem toe. Wanneer hij juist te droog is, voeg een klein beetje water toe.
  • Zet afgedekt in een kom op een warme plek om 2 uur te rijzen.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Zet een koekenpan met olijfolie op een laag vuur.
  • Voeg de uien toe wanneer de olie op temperatuur is.
  • Roer de uien regelmatig en laat het vuur zacht staan. Het regelmatig roeren is nodig zodat de uien niet aan de bodem vastkoeken.
  • Houd dit ongeveer 45 minuten vol. Zo komen de suikers van de uien vrij die zich omzetten in karamel.
  • De uien zijn klaar wanneer ze zacht zijn, zoetig smaken en bruin aan de randjes zijn. Doe ze in een kommetje.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Snijd de vijgen in achten.
  • Snijd de mozarella in dunne plakjes.
  • Snijd de gorgonzola in kleine blokjes.
  • Doe alles in aparte kommetjes.
  • Verdeel het deeg in 2 ballen wanneer het na 2 uur goed gerezen is.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en op je deegroller (als je geen deegroller hebt, pak dan een lege wijnfles).
  • Rol beide ballen uit tot mooie en dunne pizzabodems.
  • Pak twee stukken bakpapier en leg één stuk op de bakplaat en het andere stuk op het aanrecht of een grote plank.
  • Leg beide uitgerolde bodems op het bakpapier.
  • Verdeel de mozzarella over beide pizza’s.
  • Verdeel de gekarameliseerde uien over beide pizza’s.
  • Verdeel de gorgonzola over beide pizza’s.
  • Verdeel de vijgen over beide pizza’s.
  • Strooi met de pepermolen een beetje peper op de pizza’s.
  • Doe de eerste pizza met verse vijgen, gorgonzola en gekarameliseerde ui in de oven en zet de kookwekker op 12 minuten. Houd de pizza goed in de gaten, in de ene oven gaat die sneller dan in de andere oven. Verleng of verkort de baktijd iets wanneer hij nog niet klaar is.
  • Herhaal dit met de tweede pizza.
  • Eetsmakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

*Dit artikel bevat een affiliate link.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.