Zelfgemaakte gezonde granola
Niks lekkerder dan je dag te beginnen met zelfgemaakte gezonde granola, gemaakt met havermout, noten, agavesiroop en verse kokos. Een goede start van de dag.
Ik kan in het weekend ‘s ochtends wakker worden en echt heel veel zin hebben in zelfgemaakte granola. Sinds ik eenmaal granola zelf ben gaan maken, vind ik de granola die je kan kopen ook veel minder lekker. Ik maak de granola van verschillende noten, kokos en havermout. En met honing of agavesiroop, waardoor hij vrij is van geraffineerde suikers en daardoor een stuk gezonder. Het is wel even werk en we eten het doorgaans ook binnen één weekend allemaal op, waardoor ik het ook niet elk weekend maak.
Noten hakken voor de granola met agave siroop
De snelste manier om de noten grof te hakken voor de zelfgemaakte granola is door dit te doen in een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet, dan kun je ook een staafmixer met hakmolen gebruiken zoals deze. Uiteraard kan je het ook gewoon met de hand doen. Zorg dat je een goed scherp koksmes hebt zoals bijvoorbeeld deze. Als je mes niet scherp genoeg is schieten de noten gemakkelijker weg.
Verse kokos voor door de gezonde granola
Het lekkerst en leukst is om het te maken met een hele kokosnoot die je nog helemaal zelf moet openmaken. Maar daar moet je wel de tijd voor hebben. Hoe je dat moet doen, dat lees je hier, waar ik het stap voor stap uitleg.
Mocht je nou wat minder tijd hebben, neem dan gemalen kokos of kokos vlokken. Ook erg lekker.

Zelfgemaakte gezonde granola
Ingrediënten
- 1 stuk kokosnoot of 40 gram gemalen kokos
- 100 gram gemengde noten ongezouten
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 100 gram havermout
- 100 gram gedroogde cranberry's
- 7 eetlepels agavesiroop
Instructies
- Open de kokosnoot en snijd in stukjes (alleen wanneer je een hele kokosnoot gebruikt).
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Hak de noten grof met de keukenmachine of een scherp mes.
- Meng alle ingrediënten, behalve de cranberry's, door elkaar in een kom en verspreid het mengsel over een bakplaat met bakpapier.
- Schuif in de oven en zet de timer op 40 minuten.
- Haal wel elke 10 minuten de bakplaat er uit om het mengsel nogmaals door elkaar te mengen.
- Wanneer jij vind dat de granola de juiste kleur heeft bereikt is het klaar.
- Laat de zelfgemaakte granola afkoelen en voeg cranberry's erbij.
- Bewaar in een luchtdichte pot.
2 Reacties
Miranda
21 april 2020 at 15:47Heerlijke granola, deze nu voor de tweede keer gemaakt. Top, wil geen andere meer!!
Anna
22 april 2020 at 08:02Wat fijn om te horen! Dank voor je berichtje 🙂