Spinazie salade met gegrilde venkel en grapefruit

Spinazie salade met gegrilde venkel en grapefruit, vegetarisch, recept, gezond, makkelijk, seizoensgroenten, biologisch

Eindelijk is de zomer weer even om een hoekje komen kijken. We kunnen afgelopen dagen weer heerlijk genieten van zonnig en warm weer. Daar hoort natuurlijk ook een zomerse spinazie salade met gegrilde venkel en grapefruit bij. Een makkelijke en gezonde salade die er erg vrolijk uitziet. Boordevol groenten en de combinatie van zoet, bitter en hartig in deze spinazie salade met venkel is echt heerlijk.

Voor mijn verjaardag heb ik deze geweldige mooie bak- en grillplaat van Lodge gekregen. Deze kan je over het halve fornuis heen leggen. Zo kan je heel veel gelijktijdig grillen (of bakken) en hoef je niet steeds alles in een kleine pan te doen. Dus zoals je gemerkt hebt ben ik de laatste tijd flink aan het grillen geslagen. Eerder deze week maakte ik deze vegan plaattaart met gegrilde aubergine en gemarineerde tofu waarbij alle aubergines in één keer kon grillen. En vandaag grilde ik alle venkel in één keer erop.

Spinazie salade met gegrilde venkel en grapefruit

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 3 - 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram spinazie
  • 1 grote grapefruit
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 30 gram pompoenpitten
  • 2 knolvenkels
  • 3 theelepels honing (2 voor marinade venkel en 1 voor vinaigrette)
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • peper en zout
  • 3 eetlepels olijfolie (2 voor marinade venkel en 1 voor vinaigrette)

Instructies

1

Snijd de knolvenkels over de lengte in plakken van ongeveer 1 cm.

2

Verwarm de grillpan of grillplaat goed voor zodat hij goed warm is als je gaat grillen.

3

Meng twee eetlepels olijfolie met twee theelepels honing en breng op smaak met zout en peper.

4

Bestrijk de plakken venkel aan beide kanten met de marinade en gril aan beide zijden totdat je duidelijke bruine strepen ziet. Zet apart.

5

Snijd de onderkant en bovenkant van de grapefruit af. Zet de grapefruit daarna op de onderkant neer en ga de zijkanten van de grapefruit afsnijden. Zorg dat je hierbij de witte vliesjes ook weg snijd en volg de bolling van de grapefruit. Als je hiermee klaar bent moeten alle witte vliesjes en velletjes weg gesneden zijn. Deze zijn namelijk taai en extra bitter.

6

Nu ga je de partjes uit de grapefruit snijden. Pak een scherp klein mesje. Snijd de grapefruit dicht naast een witte vliesje in. Doe dit aan beide kanten van het partje, net zolang tot het partje los laat en vang het op.

7

Herhaal dit totdat je alle partjes eruit hebt gesneden en snijd deze partjes vervolgens nog eenmaal doormidden. Vang ondertussen al het sap op. Als je klaar bent knijp je je alle overgebleven velletjes uit boven een bakje. Hier zit nog heel veel sap in.

8

Maak van het opgevangen grapefruit sap, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn en 1 theelepel honing de vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.

9

Rooster de pompoenpitten.

10

Breng de spinazie op smaak met de vinaigrette. Verdeel de op smaak gebrachte spinazie samen met de gegrilde venkel mooi over een grote platte schaal.

11

Verdeel hierover ook de geroosterde pompoenpitten en de stukjes grapefruit.

12

Verbrokkel de geitenkaas en verdeel ook over de salade.

13

Druppel als laatste nog wat extra vinaigrette over de salade heen, zoveel als je lekker vind.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.