Italiaanse venkel uit de oven
Heerlijke Italiaanse venkel uit de oven. Gestoofd met tomaten en zwarte olijven en gegratineerd in de oven met Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht.
Het gerecht “Italiaanse venkel met tomaat en olijven uit de oven” is een heerlijke combinatie van smaken en een populaire Italiaanse bereiding van venkel. Venkel staat bekend om zijn milde anijsachtige smaak en knapperige textuur. In dit gerecht wordt de venkel gecombineerd met sappige tomaten, zoute olijven, ui, knoflook en chilivlokken Het geheel wordt eerst gestoofd in witte wijn en daarna geroosterd in de oven met geraspte Parmezaanse kaas, waardoor de smaken intenser worden en de venkel zacht en smeuïg wordt met een lekker kaas korstje.
Venkel dun snijden
Voor het maken van de venkel uit de oven vind ik het het lekkerste om de venkel dun te snijden. Dikke stukken of plakken venkel zijn snel iets taaier en minder lekker in een gerecht. Dit kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne plakjes venkel kan kunt snijden. Dikke stukken of plakken venkel zijn snel iets taaier en minder lekker in een gerecht.
Venkel uit de oven met Parmezaanse kaas
Zelf stoof ik de venkel en tomaat eerst in witte wijn en bouillon voordat ik hem oven in schuif met geraspte Parmezaans kaas. Zo wordt de venkel door het stoven al wat zachter en geef je hem extra smaak mee, daarna schuif je de venkel alleen nog de oven in voor een krokant korstje van Parmezaanse kaas. Omdat Parmezaanse kaas een erg harde en droge kaas is, is het het lekkerste om deze met de fijne kant van een rasp zoals deze te raspen.
Vegetarische recepten met venkel
Ben je na het maken van deze Italiaanse venkel uit de oven op zoek naar meer vegetarische recepten met venkel? Probeer dan ook eens deze quiche met venkel, Appenzeller en amandel bodem of deze pasta met venkel en kappertjes.
Benodigde keuken materialen voor venkel uit de oven
– Ovenschaal
– Mandoline of
– Keukenmachine
– Snijplank
– Koksmes
– Blokrasp
Italiaanse venkel uit de oven
Ingrediënten
- 2 stuks venkel knollen
- 4 stuks Roma tomaten
- 1 stuk rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml witte wijn
- 100 ml groentebouillon
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 100 gram Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was de venkel knollen en tomaten. Snijd de venkel in dunne plakjes met een mandoline of een scherp mes en snijd de tomaten in kwarten en de kwarten door midden.
- Schil de uien en de knoflook en snipper fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook samen met de chilivlokken toe en fruit een paar minuten aan.
- Voeg de venkelplakjes ook toe en bak ze gedurende 3 minuten mee.
- Giet de witte wijn en de groentebouillon in de pan en laat het geheel 10 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Voeg de tomaat toe aan de pan en laat 5 minuten mee stoven.
- Breng de gestoofde venkel en tomaat over naar een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
- Snij de olijven in plakjes en strooi de zwarte olijven gelijkmatig over de venkel en tomaat.
- Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne rasp.
- Bestrooi het geheel royaal met geraspte Parmezaanse kaas.
- Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20-25 minuten, of tot de kaas goudbruin en knapperig is.
- Haal de Italiaanse venkel uit de oven en serveer het warm als bijgerecht of als hoofdgerecht met een stuk knapperig brood.
- Aan tafel!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties