Snijbiet stamppot

5 juli 2023 (Laatst bijgewerkt: 5 augustus 2023)
Smaakvolle en kleurrijke snijbiet stamppot met topping van gekarameliseerde rode ui met balsamico en geroosterde pompoenpitten. Een heerlijk vegetarisch stamppot recept.

Snijbiet stamppot

Smaakvolle en kleurrijke snijbiet stamppot met topping van gekarameliseerde rode ui met balsamico en geroosterde pompoenpitten. Een heerlijk vegetarisch stamppot recept.

Snijbiet stamppot is een heerlijke en voedzame maaltijd die perfect past bij de frissere of regenachtige dagen. Met zijn donkergroene bladeren en kleurrijke stelen voegt snijbiet niet alleen kleur toe aan je bord, maar ook een milde, aardse smaak. Door de snijbiet te combineren met aardappelen, zoete aardappelen, gekarameliseerde rode uien en een vleugje knoflook, ontstaat een romige stamppot met een verrassende twist. Deze hartverwarmende maaltijd zit boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine K, ijzer en vezels. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe draai aan je stamppot, probeer dan zeker eens snijbiet stamppot!

Stamppot van snijbiet

Voor deze stamppot van snijbiet stamp je de gewone aardappels en de zoete aardappels tot een stamppot of grove aardappel puree. Dat kan heel gemakkelijk met een ouderwetse pureestamper zoals deze. Hierbij blijft de stamppot lekker grof en vind je nog wat stukjes terug. Wil je een wat fijnere stamppot dan kun je beter een pureeknijper zoals deze gebruiken. Voeg de gewokte snijbiet pas toe als de stamppot klaar is. Deze wil je namelijk niet kapot stampen met de pureestamper.

Gekarameliseerde rode ui met balsamico

Gekarameliseerde rode uien met balsamico vormen de perfecte topping voor deze snijbiet stamppot. De zoete en zachte smaak van de uien past perfect bij de aardse en licht bittere smaak van de snijbiet. Het langzaam karameliseren van de uien brengt hun natuurlijke zoetheid naar voren, terwijl de balsamicoazijn een heerlijke en lichtzure ondertoon toevoegt. Samen zorgen ze voor een verrukkelijke combinatie van smaken en texturen. Deze topping geeft de vegetarische snijbiet stamppot een extra twist mee, waardoor je zeker geen vlees mist.

Vegetarische snijbiet recepten

Ben je na het maken van deze vegetarische snijbiet stamppot op zoek naar meer vegetarische snijbiet recepten? Probeer dan ook eens deze gewokte snijbiet met boterbonenpuree en gezouten noten of deze lasagne met snijbiet en doperwten.

Benodigde keukenmaterialen voor stamppot met snijbiet

Koekenpan
– Ruime pan
Dunschiller
Koksmes
Pureestamper

Smaakvolle en kleurrijke snijbiet stamppot met topping van gekarameliseerde rode ui met balsamico en geroosterde pompoenpitten. Een heerlijk vegetarisch stamppot recept.

Snijbiet stamppot

Anna Kaptein
Smaakvolle en kleurrijke snijbiet stamppot met topping van gekarameliseerde rode ui met balsamico en geroosterde pompoenpitten. Een heerlijk vegetarisch stamppot recept.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram snijbiet
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 stuk grote zoete aardappel of 2 kleinere
  • 3 stuks rode uien
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 50 gram roomboter
  • 1 flinke scheut melk
  • olijfolie

Instructies
 

  • Schil de aardappels en de zoete aardappel.
  • Kook de aardappelen en zoete aardappel samen in een grote pan met licht gezouten water tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet ze even opzij.
  • Snijd de rode uien in ringen.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode uien ringen toe en bak ze op laag vuur tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn, ongeveer 10 minuten. Voeg de balsamicoazijn toe en laat nog een minuut sudderen. Haal de uien uit de pan en zet apart.
  • Voeg de gesneden snijbiet toe aan de pan en bak deze tot ze geslonken zijn, ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de snijbiet in dunne repen en was deze goed.
  • Snipper de knoflook.
  • Zet een wok met een scheut olijfolie op het vuur en laat goed heet worden.
  • Voeg de knoflook en chilivlokken toe aan de wok.
  • Voeg 1 minuut later ook de snijbiet toe. Wok de snijbiet 2 a 3 minuten terwijl je regelmatig omschept. Schep de snijbiet uit de wok zodra deze is geslonken.
  • Stamp de gekookte aardappels samen met de roomboter en een scheut melk tot een smeuïge puree. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
  • Voeg de gewokte snijbiet toe aan de puree en roer goed door.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  • Serveer de snijbiet stamppot in diepe borden en garneer met de gekarameliseerde rode uien. Bestrooi met pompoenpitten voor een knapperige textuur.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.