Risotto met groenlof en balsamico

2 mei 2022 (Laatst bijgewerkt: 10 november 2023)
Een romige vegetarische risotto met groenlof en balsamico. Bitter, zoet en zoutig je proeft het allemaal in deze risotto. Een heerlijk vegetarisch eenpansgerecht.

Risotto met groenlof en balsamico

Een romige vegetarische risotto met groenlof en balsamico. Bitter, zoet en zoutig je proeft het allemaal in deze risotto. Een heerlijk vegetarisch eenpansgerecht.

Recept met Groenlof

Groenlof is familie van de witlof, de roodlof en de andijvie. Zowel de vorm als ook de smaak lijkt enigszins op elkaar. Het is namelijk een bittere bladgroente met een prachtige groene kleur en langwerpige vorm. Je kunt groenlof zowel rauw als gestoofd eten. Deze risotto met groenlof is een uitermate geschikt recept hiervoor. Samen met de balsamico cremaceto is het een goede combinatie van bitter, romig en zoetig.

Risotto maken

Als je risotto met groenlof wilt maken is het belangrijk een grote pan te gebruiken met veel oppervlakte en een dikke bodem, zodat alle rijstkorrels even veel hitte krijgen en zo gelijkmatig kunnen garen. Een ideale pan hiervoor is deze pan. Zo branden je rijstkorrels minder snel aan wat essentieel is bij het maken van risotto.

Groenlof recepten

Na deze risotto met groenlof op zoek naar meer vegetarische groenlof recepten? Probeer dan ook eens deze groenlofplaattaart met zoete aardappel.

Benodigde keukenmaterialen voor groenlof ristotto

Pan met dikke bodem (deze gebruik ik zelf)
Koksmes
Houten pollepel
Soeplepel
Kleine pan
Handrasp

Een romige vegetarische risotto met groenlof en balsamico. Bitter, zoet en zoutig je proeft het allemaal in deze risotto. Een heerlijk vegetarisch eenpansgerecht.

Risotto met groenlof en balsamico

Anna Kaptein
Een romige vegetarische risotto met groenlof en balsamico. Bitter, zoet en zoutig je proeft het allemaal in deze risotto. Een heerlijk vegetarisch eenpansgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk groenlof
  • 1 stuk ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 40 gram roomboter
  • 400 gram risotto rijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 ml witte wijn
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 ml balsamico cremaceto

Instructies
 

  • Was en snijd de groenlof in kleine reepjes.
  • Zet de bouillon op het vuur en laat heel zachtjes koken.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Zet een pan met dikke bodem en de roomboter op laag vuur.
  • Fruit de ui zachtjes aan totdat hij glazig ziet en voeg op het laatste moment de knoflook toe.
  • Voeg de rijst toe en roer met een houten lepel totdat alle korrels bedekt zijn met olie.
  • Voeg de wijn beetje bij beetje al roerend toe totdat deze is opgenomen door de rijst.
  • Voeg een soeplepel bouillon toe en blijf goed roeren.
  • Voeg weer een soeplepel bouillon toe als de vorige bouillon weer door de rijst is opgenomen en blijf steeds goed roeren.
  • Blijf goed proeven en herhaal het proces totdat de rijst bijna gaar is. Voeg dan de gesneden groenlof toe en roer door de risotto.
  • Blijf bouillon toevoegen en roeren totdat de risotto helemaal gaar is.
  • Zet het vuur uit en roer de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto met groenlof. Serveer de risotto en garneer met de balsamico cremaceto door strepen hiervan over de risotto te maken en andere helft van de de Parmezaanse kaas erover te strooien. Je kunt naar smaak altijd meer balsamcio cremaceto toevoegen.
  • Eetsmakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

2 Reacties

  • Reageer
    Yette
    9 oktober 2022 at 22:52

    Dag Anna,

    Wat ziet dat recept er lekker uit Risotto met groenlof .
    Ik heb het net gehaald in de zelfoogsttuin waar ik lid van ben
    .
    En dan wordt ik in een link geconfronteerd met Bol.com.
    Dat vind ik zo vervelend en daarom schrijf ik het je maar even.
    De kleine bedrijven vallen langzaam om. Dus kan je niet gewoon via Creuset verwijzen.
    https://www.lecreuset.nl/nl_NL/c/koken-en-bakken/koken/braadpannen.

    Bol.com vraagt aan dat soort bedrijven een inkoop bedrag en ze verdienen er eg veel aan.
    Ik hoorde laatst van iemand die 60% moest inleveren ( of was het zelfs meer) en die heeft geweigerd om zijn spullen via Bol.com te verkopen.
    Dat is ook schokkend veel wat ze van zo iemand vragen !
    (Ik kan goed reclame maken en ik verkoop zijn materiaal nu voor 75 % vd prijs. )

    En het voorbeeld :
    Tweede hands boeken via Bol.com kunnen ook gekocht via Boekwinkelstjes.nl ( allemaal bedrijven of particulieren die iets aanbieden. )

    Groet
    Yette

    • Reageer
      Anna
      11 oktober 2022 at 10:27

      Hoi Yette,

      Dank voor je berichtje. Ik begrijp zeker wat je bedoeld. Ik heb echter de percentages nagekeken en het is zeker geen 60% (althans, niet voor keuken spullen) maar rond de 10%. Daar tegenover staat dat bol.com een gigantisch bereik heeft en veel klanten waar je als kleinere ondernemer dan ook gebruik van kunt maken. Ik ken verschillende kleinere ondernemers die het juist helpt omdat ze hierdoor een groter publiek bereiken en daardoor meer omzet draaien. Uiteraard ben ik daarnaast ook voorstander van het steunen van lokale ondernemers en initiatieven.

      Groet, Anna

    Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.