Groenlof plaattaart met zoete aardappel, champignons en gorgonzola
Een vegetarische groenlof plaattaart met zoete aardappel puree, champignons en gorgonzola. Een heerlijke combinatie van de bittere groenlof met de zoete aardappel en de zoutige gorgonzola.
Groenlof is familie van de witlof. In tegenstelling tot witlof groeit groenlof boven de grond en heeft een mooie groene kleur. De smaak van groenlof is te vergelijken met andijvie en witlof of een kruising daarvan. Recepten met groenlof zijn niet makkelijk te vinden, maar je kunt het hetzelfde bereiden als witlof of andijvie. Groenlof is bitter en kan rauw of bereid gegeten worden. In dit recept van groenlof plaattaart met zoete aardappel en gorgonzola is de smaak erg lekker. Samen met de zoete aardappel en de pittige gorgonzola zeker een aanrader. Het lekkerste is als je de groenlof heel dun snijd. Gebruik hiervoor een echt scherp mes zoals deze.
Recepten met groenlof
Zoals eerder gezegd lijkt groenlof qua smaak en structuur vrij veel op witlof en andijvie. Als je dus op zoek bent naar een lekker groenlof recept kun je ook zoeken naar een lekker recept met andijvie of witlof en dit vervangen door groenlof. In dit recept van gekarameliseerde witlof met gruyere is groenlof ook erg lekker. Of in deze risotto met andijvie kun je ook goed de groenlof gebruiken in plaats van de andijvie. Of in dit recept van witte bonen met andijvie. Naast deze groenlof plaattaart zijn er gelukkig nog genoeg andere lekkere recepten met groenlof te bedenken.
Benodigde keukenmaterialen voor plaattaart met groenlof
– Dunschiller
– Koksmes
– Pureestamper
– Gewone pan
Groenlof plaattaart met zoete aardappel en gorgonzola
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 stuk groenlof
- 100 gram gorgonzola
- 3 stuks zoete aardappels
- 100 gram champignons
- 2 eetlepels melk
- 1/2 theelepel chilivlokken
Instructies
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken.
- Kook de zoete aardappels met een snufje zout in 15 minuten tot ze zacht zijn.
- Giet de zoete aardappels af en stamp ze met een puree stamper tot puree. Voeg de melk toe om de puree wat smeuïger te maken en breng met wat zout en de chilivlokken op smaak.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verdeel de zoete aardappel puree met de bolle kant van een lepel over de bodem van de plaattaart. Laat de randen op de kopse kant vrij.
- Snijd de groenlof in dunne reepjes en verdeel de reepjes over de zoete aardappel puree. Zorg dat heel de bodem bedekt is.
- Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de groenlof.
- Deel de gorgonzola in kleine stukjes en verdeel ook over de plaattaart.
- Bak de plaattaart in het midden van de oven in 25 minuten gaar en goudbruin.
- Serveer de groenlof plaattaart met zoete aardappel en gorgonzola.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
1 Reactie
Mariette van der Heijden
26 november 2023 at 20:07Heerlijk gerecht, de smaak was uitstekend. Alleen was het bladerdeeg slap. Hoe zou dat kunnen?
De Groenlof was erg groot, ik heb niet eens alles gebruikt.
Wat zou ik kunnen doen om het bladerdeeg lekker knapperig te maken?
Groet,
Mariette