Vegetarische hartige worteltaart met champignons
Geen zoete worteltjestaart, maar een hartige worteltaart! Deze heerlijke vegetarische hartige worteltaart met champignons en korst van camembert is een hartige taart recept vol met groenten.
Een hartige taart van wortel. Kom je niet super vaak tegen, maar is erg lekker. De wortel verdient sowieso wel wat meer credits. Wortel is namelijk een super veelzijdige groente waar je veel kanten mee op kunt. In deze vegetarische hartige worteltaart combineer ik de wortel met gebakken champignons en camembert. Hierdoor krijg je echte winterse volle smaken. Serveer met een frisse salade en je hebt een volledige vegetarische maaltijd.
Wortels en champignons schoonmaken voor hartige worteltaart
Als je biologische wortels koopt of wortels die net van het land komen, dan hoef je ze niet te schillen, maar is grondig wassen voldoende. Zijn de wortelen niet biologisch of zijn ze al wat ouder? Schil ze dan in plaats van te wassen. De champignons hoef je alleen maar schoon te borstelen met een champignonborstel zoals deze. Champignons mag je namelijk niet wassen, dan worden ze papperig. Er zit meestal nog wel een beetje aarde aan de champignons, wat je wel weg wilt halen. Vandaar het borstelen.
Vegetarische recepten met wortel
Ben je na het maken van deze vegetarische hartige worteltaart met champignons op zoek naar meer vegetarische recepten met wortel? Probeer dan ook eens deze bietenlasagne met wortel en geitenkaas of deze vegetarische Mexicaanse quinoa ovenschotel met wortel.
Benodigde keukenmaterialen voor worteltaart hartig
– Quiche vorm
– Ruime pan
– Knoflookpers
– Koksmes
– Champignonborstel
– Keukenmachine
Vegetarische hartige worteltaart met champignons
Ingrediënten
- 400 gram wortel
- 200 gram kastanje champignons
- 1 stuk rode ui
- 1 teentje knoflook
- 250 gram camembert
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 klont roomboter
- 4 stuks eieren
- 2 eetlepels roomkaas
Instructies
- Borstel de champignons schoon met een champignonborstel en snijd ze in plakjes.
- Maak het teentje knoflook en de rode ui schoon en snipper beide fijn.
- Zet de helft van de knoflook en de gesnipperde ui opzij.
- Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op hoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en bak 1 a 2 minuten.
- Voeg daarna de champignons toe en bak deze ongeveer 5 minuten terwijl je ze regelmatig omschudt. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de gebakken champignons met de ui en de knoflook in de keukenmachine of in de hakmolen van je staafmixer en hak tot een grove champignon tapenade.
- Was of schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
- Zet een pan met dikke bodem en een scheut olijfolie op halfhoog vuur. Voeg de overgebleven ui en knoflook samen met de oregano toe.
- Bak samen een paar minuutjes terwijl je regelmatig roert.
- Voeg ook de wortelblokjes toe en bak alles samen in 10 minuten gaar terwijl je regelmatig alles omschept.
- Proef of de wortel gaar is. Is deze nog niet gaar? Bak nog een paar minuten langer. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak een ruime hartige taart of een quiche vorm.
- Vet de quiche vorm in met roomboter.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed de quiche vorm met het bladerdeeg.
- Kluts de eieren met de roomkaas goed en breng op smaak met een beetje peper en zout.
- Verdeel als eerste de gehakte champignon tapenade over de bodem van de hartige taart.
- Verdeel daaroverheen de gebakken wortel.
- Giet het ei mengsel over de hartige worteltaart heen en zorg dat alles goed bedekt is met ei.
- Snijd de camembert in mooie dunne plakken en verdeel deze over de bovenkant van de vegetarische hartige worteltaart.
- Bak de taart in ongeveer 20 a 25 minuten in de oven gaar en goudbruin.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties