Stamppot paksoi zoete aardappel met krokante portobello

14 augustus 2020 (Laatst bijgewerkt: 15 september 2023)
Een verrassende stamppot paksoi zoete aardappel met een Oosterse twist en heerlijke gepaneerde en krokant gebakken portobello. Een heerlijk en gezond vegetarisch hoofdgerecht.

Stamppot paksoi zoete aardappel met krokante portobello

Een verrassende stamppot met paksoi en zoete aardappel met een Oosterse twist. Geserveerd met heerlijke gepaneerde en krokant gebakken portobello. Een heerlijk en gezond vegetarisch hoofdgerecht.

Als je het lekkerder vind, kun je uiteraard ook alleen maar zoete aardappel gebruiken in plaats van zoete aardappel én gewone aardappel. De stamppot paksoi zoete aardappel wordt smeuïg door het vocht wat bij het roerbakken van de paksoi overblijft. Een smaakvolle jus van paksoi vocht, chilivlokken, ketjap en soja saus. Is er nou te weinig vocht overgebleven na het roerbakken van de paksoi? Voeg dan gerust nog een scheutje sojasaus en ketjap manis toe.

Portobello’s schoonmaken

Portobello’s, of eigenlijk alle soorten paddenstoelen, maak je niet schoon door ze te wassen, maar door ze voorzichtig schoon te wrijven. Dit kan je doen met een keukenpapiertje, maar het makkelijkste is dit te doen met een super eenvoudig borsteltje zoals deze. Zo beschadig je ze niet en kan je wel eventuele aarde verwijderen.

Gepaneerde portobello maken

Door portobello in plakjes te snijden, te paneren met panko en krokant te bakken krijg je heerlijke krokante portobello. Lekker smaakvol en knapperig. Zelfs grote vleesliefhebbers zullen hierbij geen vlees missen. Een andere heerlijke krokante vegetarische optie is gepaneerde halloumi. Deze kun je ook maken voor bij de stamppot paksoi zoete aardappel, in plaats van de krokante portobello. Zie hier het recept van bietenpannenkoekjes met gepaneerde halloumi en veldsla.

Kijk hier voor het schoonmaken, snijden, koken en invriezen van paksoi.

Benodigde keukenmaterialen voor stamppot paksoi en zoete aardappel

Koekenpan
– Ruime pan
Dunschiller
Champignonborstel
Wok
Koksmes
Vergiet
Pureestamper

Een verrassende stamppot paksoi zoete aardappel met een Oosterse twist en heerlijke gepaneerde en krokant gebakken portobello. Een heerlijk en gezond vegetarisch hoofdgerecht.

Stamppot paksoi zoete aardappel met krokante portobello

Anna Kaptein
Een verrassende stamppot met paksoi en zoete aardappel met een Oosterse twist. Geserveerd met heerlijke gepaneerde en krokant gebakken portobello. Een heerlijk en gezond vegetarisch hoofdgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gram zoete aardappels
  • 500 gram kruimige aardappels
  • 2 struiken paksoi
  • 2 stuks portobello’s
  • 80 gram panko
  • eiwit van 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Instructies
 

  • Snijd de portobello’s in plakken van ongeveer 1 cm.
  • Scheid 2 eieren en vang het eiwit op in een bakje. Voeg een snuf zout toe aan het eiwit en meng met een vork even goed door.
  • Doe ook de panko en het bloem in aparte bakjes. Breng de bloem op smaak met een snuf zout en peper.
  • Haal de plakken portobello één voor één eerst door het bloem, daarna door het eiwit en daarna door de panko. Zorg dat elke afzonderlijke laag de plak portobello helemaal bedekt. Leg alle plakken na het paneren op een bord.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  • Schil de zoete aardappels en de gewone aardappels en snijd in gelijke stukken.
  • Zet de gewone aardappels op in een ruime pan water met een snuf zout en breng aan de kook.
  • Voeg na 5 minuten ook de zoete aardappels toe.
  • Kook alles samen nog 15 minuten en giet dan af. Stamp met een puree stamper tot een stamppot.
  • Verwarm de wok met één eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur.
  • Snijd de paksoi in repen en was goed.
  • Schil en snipper de knoflook en voeg samen met de chilivlokken toe aan de hete wok.
  • Voeg gelijk daarna ook de gewassen en uitgelekte paksoi toe.
  • Voeg ook de ketjap en de sojasaus toe en roerbak alles samen op hoog vuur ongeveer 8 minuten.
  • Zet daarna de wok uit.
  • Voeg de gewokte paksoi en al het vocht toe aan de zoete aardappel stamppot.
  • Meng goed door elkaar en breng zo nodig nog extra op smaak met zout en peper.
  • Verwarm ondertussen een grote koekenpan met de overgebleven 3 eetlepels zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  • Bak de gepaneerde portobello’s aan beide zijden in de koekenpan ongeveer 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
  • Verwarm zo nodig de stamppot paksoi zoete aardappel weer wat op en serveer met de krokant gebakken portobello en de geroosterde sesamzaadjes.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.