Gekarameliseerde witlof met gruyere

Heerlijke gekarameliseerde witlof die vervolgens is gegratineerd in de oven met gruyere kaas. Naar recept van Yotam Ottolenghi. Een vegetarisch bijgerecht om van te watertanden.

Gekarameliseerde witlof met gruyere

Heerlijke gekarameliseerde witlof die vervolgens is gegratineerd in de oven met gruyere kaas. Naar recept van Yotam Ottolenghi. Een vegetarisch bijgerecht om van te watertanden.

Er zijn twee recepten met witlof waar ik gek op ben. De ene variant is heerlijk klassiek met gesmolten kaas uit de oven en de andere variant is gekarameliseerde witlof, het liefst verwerkt in een tarte tatin van witlof. Het bittere van de witlof in combinatie met het zoetige karamel laagje is echt heerlijk! Dit recept van gekarameliseerde witlof met gruyere is het beste van deze twee recepten. Super lekker dus! Het recept is afkomstig uit het dit kookboek van Yotam Ottolenhi. Het hele kookboek is overigens echt favoriet bij mij. Heeft je kaasboer nou geen gruyere? Gebruik dan comté, ook een heerlijke kaas met een uitgesproken smaak.

Een vegetarisch bijgerecht van Yotam Ottolenghi

Dit recept van witlof is een ideaal vegetarisch bijgerecht wat je in vele samenstellingen kan serveren. Hoe meer tafelgenoten aanwezig, hoe meer stronkjes witlof je toevoegt. Wil je er liever een hoofdgerecht van maken? Maak er dan samen met vers bladerdeeg een hartige tarte tatin van met gekarameliseerde witlof en gruyere.

Heerlijke gekarameliseerde witlof die vervolgens is gegratineerd in de oven met gruyere kaas. Naar recept van Yotam Ottolenghi. Een vegetarisch bijgerecht om van te watertanden.

Gekarameliseerde witlof met gruyere

Anna Kaptein
Heerlijke gekarameliseerde witlof die vervolgens is gegratineerd in de oven met gruyere kaas. Naar recept van Yotam Ottolenghi. Een vegetarisch bijgerecht om van te watertanden.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 19 min
Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 4 struikjes witlof
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 20 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels tijmblaadjes fijngehakt
  • 200 gram gruyere of comté kaas in plakken
  • 15 gram vers broodkruim

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de olie, boter, de suiker en een snuf zout toe en laat dit heet worden.
  • Snijd de struikjes witlof in halfjes en leg ze vervolgens met het snijvlak naar beneden in de koekenpan. Laat ze in 3 – 5 minuten karameliseren in de pan tot ze mooi bruin zijn.
  • Haal vervolgens de witlof uit de koekenpan en leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal.
  • Bestrooi de witlof met de helft van de tijm.
  • Leg vervolgens de plakken kaas over de witlof heen en strooi de rest van de tijm erover heen.
  • Zet de ovenschaal 8 – 12 minuten in de oven totdat de kaas begint te borrelen.
  • Haal vervolgens de ovenschaal eruit en bestrooi met het broodkruim en wat zwarte peper.
  • Zet de gekarameliseerde witlof met gruyere weer terug in de oven en bak nog 5 – 7 minuten totdat het broodkruim mooi goudbruin is.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.