Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin, groenten, vegetarisch, biologisch, recept, groentenabonnement, makkelijk, gezond, seizoensgroenten

Ik maak graag tarte tatin omdat het zo’n heerlijke en snelle manier van taarten maken is. Daarnaast zien ze er altijd erg feestelijk uit. De bekendste variant is natuurlijk de tarte tatin van appel. Maar deze witlof tarte tatin is, sinds de witlof laatst samen met dit recept in het biologisch groentenpakket zat, echt favoriet. Hij ziet er prachtig uit doordat de stronken witlof in de lengte zijn gehalveerd waardoor je de mooie binnenkant ziet. De combinatie van de bittere gekarameliseerde witlof met het pittige van het bladerdeeg en de kaas is echt heerlijk. Ik maak de witlof tarte tatin graag als ik eters krijg. Weinig inspanning, groots resultaat.

Witlof tarte tatin

Recept uitprinten
Porties: 4 - 6 punten Kooktijd: 1 uur

Ingredients

  • 4 struikjes witlof
  • 2 (rode) uien
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 150 gr pittige geraspte kaas
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 25 gr boter
  • 4 tl suiker

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200 C.

2

Kook de struikjes witlof in ca. 10 minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Halveer ze in de lengte.

3

Snipper de uien en fruit ze glazig in de olie. Breng op smaak met zout en peper en schep er, eenmaal van het vuur af, de helft van de kaas door.

4

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er een bal van, samen met de helft van de kaas. Rol de bal uit tot een ronde lap die groter is dan de bakvorm.

5

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak daarin de suiker en voeg zout en peper toe.

6

Leg de doorgesneden struikjes witlof met de snijkant naar beneden stervormig in de pan. Laat op hoog vuur tot de onderkant van de witlof begint te kleuren.

7

Doe het nu over in de ovenschaal en doe er de uien over.

8

Doe nu de lap bladerdeeg over de schaal en prik er wat gaatjes in.

9

Strooi er het resterende kaas over.

10

Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi gekleurd is.

Misschien ook leuk om te maken

Geen reacties

Plaats je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.