Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin. Een hartige en vegetarische variant van de bekende tarte tatin. Een heerlijke quiche of hartige taart die het goed doet als avondeten.

Witlof tarte tatin

Met deze tarte tatin van witlof maak je zeker indruk! Hij ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook heerlijk. Ook de niet-witlof fans gaan zeker overstag!

Ik maak graag tarte tatin omdat het zo’n heerlijke en snelle manier van taarten maken is. Daarnaast zien ze er altijd erg feestelijk uit. De bekendste variant is natuurlijk de tarte tatin van appel. Maar deze witlof tarte tatin, naar recept van Barry en Vivian van boerderij Landzicht, is echt favoriet! Hij ziet er prachtig uit doordat de stronken witlof in de lengte zijn gehalveerd waardoor je de mooie binnenkant ziet. De combinatie van de bittere gekarameliseerde witlof met het pittige van het bladerdeeg en de kaas is echt heerlijk. Ik maak deze hartige taart graag als ik eters krijg. Weinig inspanning, groots resultaat. Ook voor iedereen die niet zo van witlof houdt kan ik deze hartige tarte tatin aanbevelen!

Benieuwd naar andere hartige tarte tatins?

Probeer ook eens deze tarte tatin van rode ui en gorgonzola.

Witlof tarte tatin

By Anna Kaptein Serves: 4 - 6 punten
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 45 minuten Total Time: 1 uur

Ingredients

  • 4 struikjes witlof
  • 2 (rode) uien
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 150 gr pittige geraspte kaas
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 25 gr boter
  • 4 tl suiker

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 C.

2

Kook de struikjes witlof in ca. 10 minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Halveer ze in de lengte.

3

Snipper de uien en fruit ze glazig in de olie. Breng op smaak met zout en peper en schep er, eenmaal van het vuur af, 75 gram van de kaas door.

4

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er samen met de kaas een bal van. Rol de bal uit tot een ronde lap die groter is dan de bakvorm.

5

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak daarin de suiker en voeg zout en peper toe.

6

Leg de doorgesneden struikjes witlof met de snijkant naar beneden stervormig in de pan. Laat op hoog vuur tot de onderkant van de witlof begint te kleuren.

7

Doe het nu over in de ovenschaal en doe er de uien over.

8

Doe nu de lap bladerdeeg over de schaal en prik er wat gaatjes in.

9

Strooi er de overige 75 gram van de kaas overheen.

10

Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi gekleurd is.

11

Stort de tarte tatin gelijk omgekeerd op een bord.

Misschien ook interessant

2 Reacties

  • Reageer
    Brit
    11 oktober 2019 at 19:48

    De tarte tatin met witlof was heerlijk! De prachtige ster is mij niet gelukt, maar de smaak was er niet minder om. In het recept ging ik verkeerd bij 2 x de helft. Bij de tweede keer de helft is de helft van de helft (van het totaal) bedoeld. Als simpele kok had ik dit niet begrepen. Desalniettemin gaat dit recept in het boekje van favorieten. Dank je wel!

  • Reageer
    Anna
    13 oktober 2019 at 11:23

    Hoi Brit,
    Dank voor je reactie en fijn dat hij lekker was! De stappen zal ik nog eens kritisch doorlopen, dus dank voor de tip 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.