Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola

24 november 2019 (Laatst bijgewerkt: 14 november 2022)
Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola en tijm. Een heerlijke vegetarische quiche of hartige taart waarbij de smaken van zoet en hartig goed samenkomen. Een goede en makkelijke maaltijd voor het avondeten.

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola

Een super smaakvolle hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola. Een vegetarisch en feestelijk recept waarmee je zeker indruk maakt.

Tarte tatin, ik ben er gek op! En zeker op de hartige varianten. Officieel betekent tarte tatin ‘appeltaart op zijn kop’. Per ongeluk ontstaan toen twee zusters de appeltaart een keer op zijn kopte bakten. Maar inmiddels een hele bekende benaming voor zoete en hartige taarten die op zijn kop zijn gebakken. Deze hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola is niet anders en ook op zijn kop in de oven gebakken. De uien zijn gegaard in een echt karamel laagje waardoor de ui een heerlijke smaak krijgt. Samen met de pittige smaak van gorgonzola past dit heel goed bij elkaar. Deze tarte tatin van rode ui en gorgonzola is ook letterlijk een feestje voor het oog en zou dus zeker niet mis staan als vegetarisch kerst recept. Je kunt ook in plaats van één grote tarte tatin een aantal kleinte tarte tatin’s bakken. Zo krijgt iedereen een eigen mini versie van de tarte tatin.

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola maken

Een tarte tatin betekent in het Frans omgekeerde appeltaart en heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij ondersteboven is gebakken. Inmiddels is tarte tatin de benaming voor alle taarten die omgekeerd zijn gebakken. Er zijn inmiddels ook veel heerlijke hartige tarte tatin recepten, waarvan deze tarte tatin van rode ui er een is. Deze rode ui tarte tatin is een tarte tatin omdat je de rode ui eerst bakt en karamelliseert in een koekenpan en de rode ui vervolgens afdekt met deeg. Zo bak je de tarte tatin ook, met het deeg aan de bovenkant. Vervolgens draai je de hartige tarte tatin na het bakken om waardoor het weer een echte (hartige) taart is. In dit recept van hartige tarte tatin van rode ui staat in de stappen dat je eerst de rode ui karamelliseert in een koekenpan en deze daarna overhevelt in een ronde ovenschaal. Heb je nou een koekenpan die in de oven mag zoals bijvoorbeeld deze? Gebruik die dan zodat je de rode ui niet over hoeft te hevelen naar een ovenschaal.

Recepten van tarte tatin?

Ben je na het maken van deze vegetarische tarte tatin van rode ui en gorgonzola op zoek naar meer tarte tatin recepten? Probeer dan ook eens deze tarte tatin witlof of deze zoete tarte tatin van appel.

Benodigde keuken materialen voor rode ui tarte tatin

Ovenbestendige koekenpan of ronde ovenschaal
Deegroller
Koksmes
Handrasp

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola en tijm. Een heerlijke vegetarische quiche of hartige taart waarbij de smaken van zoet en hartig goed samenkomen. Een goede en makkelijke maaltijd voor het avondeten.

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola

Anna Kaptein
Een super smaakvolle hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola. Een vegetarisch en feestelijk recept waarmee je zeker indruk maakt.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 5 stuks middelgrote rode uien
  • 5 takjes tijm
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 40 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 klein kopje water
  • 100 gram gorgonzola

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de schillen en de kontjes van de rode uien en snijd ze door overdwars midden.
  • Doe het water en de karamel samen in een klein pannetje. Zet dit op een laag vuurtje op en roer hier niet in. Wacht totdat het langzaam een licht bruine karamel wordt en zet dan het vuur gelijk uit.
  • Zet een koekenpan met de boter op middelhoog. Voeg de karamel en de blaadjes van de tijm toe als de boter gesmolten is. Pas op want dit kan even spetteren!
  • Leg de uien met de snijkant naar beneden in de pan. Bak de uien op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten in de karamel. Totdat de uien iets beginnen te kleuren.
  • Als je koekenpan niet in de oven kan dan leg je de uien met de snijkant naar beneden in een ronde ovenschaal.
  • Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er samen een bal van. Rol de bal uit tot een ronde lap die net wat groter is dan de bakvorm.
  • Leg de lap bladerdeeg over de schaal heen en prik er wat gaatjes in. Haal het overtollige bladerdeeg aan de rand weg zodat het er netjes uit ziet.
  • Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi goud bruin is.
  • Stort de hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola gelijk omgekeerd op een bord. Zodra de karamel begint hard te worden lukt dit niet meer.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.