Diner/ Kerst

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola en tijm. Een heerlijke vegetarische quiche of hartige taart waarbij de smaken van zoet en hartig goed samenkomen. Een goede en makkelijke maaltijd voor het avondeten.

Tarte tatin, ik ben er gek op! En zeker op de hartige varianten. Officieel betekent tarte tatin ‘appeltaart op zijn kop’. Per ongeluk ontstaan toen twee zusters de appeltaart een keer op zijn kopte bakten. Maar inmiddels een hele bekende benaming voor zoete en hartige taarten die op zijn kop zijn gebakken. Deze hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola is niet anders en ook op zijn kop in de oven gebakken. De uien zijn gegaard in een echt karamel laagje waardoor de ui een heerlijke smaak krijgt. Samen met de pittige smaak van gorgonzola past dit heel goed bij elkaar. Deze tarte tatin van rode ui en gorgonzola is ook letterlijk een feestje voor het oog en zou dus zeker niet mis staan als vegetarisch kerst recept. Je kunt ook in plaats van één grote tarte tatin een aantal kleinte tarte tatin’s bakken. Zo krijgt iedereen een eigen mini versie van de tarte tatin. Als je een ovenbestendige koekenpan hebt, zoals deze bijvoorbeeld, dan hoef je de uien na het bakken niet te verplaatsen naar een ovenschaal, maar kun je deze met koekenpan en al in de oven zetten.

Van witlof kun je ook een heerlijke hartige tarte tatin maken. Zie hier het recept.

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 2 - 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 5 middelgrote rode uien
  • 5 takjes tijm
  • vers bladerdeeg
  • 40 gram boter
  • 100 gram suiker
  • klein kopje water
  • 100 gram gorgonzola

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Verwijder de schillen en de kontjes van de rode uien en snijd ze door overdwars midden.

3

Doe het water en de karamel samen in een klein pannetje. Zet dit op een laag vuurtje op en roer hier niet in. Wacht totdat het langzaam een licht bruine karamel wordt en zet dan het vuur gelijk uit.

4

Zet een koekenpan met de boter op middelhoog. Voeg de karamel en de blaadjes van de tijm toe als de boter gesmolten is. Pas op want dit kan even spetteren!

5

Leg de uien met de snijkant naar beneden in de pan. Bak de uien op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten in de karamel. Totdat de uien iets beginnen te kleuren.

6

Als je koekenpan niet in de oven kan dan leg je de uien met de snijkant naar beneden in een ronde ovenschaal.

7

Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er samen een bal van. Rol de bal uit tot een ronde lap die net wat groter is dan de bakvorm.

8

Leg de lap bladerdeeg over de schaal heen en prik er wat gaatjes in. Haal het overtollige bladerdeeg aan de rand weg zodat het er netjes uit ziet.

9

Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi goud bruin is.

10

Stort de tarte tatin gelijk omgekeerd op een bord. Zodra de karamel begint hard te worden lukt dit niet meer.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Gevulde sweet dumpling pompoen
    7 december 2019 at 06:01

    […] zoek naar meer vegetarische hoofdgerechten? Probeer ook eens deze hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola. Ook een feestje op het […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.