Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin. Een hartige en vegetarische variant van de bekende tarte tatin. Een heerlijke quiche of hartige taart die het goed doet als avondeten.

Witlof tarte tatin

Met deze vegetarische witlof tarte tatin maak je zeker indruk! Hij ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook heerlijk. Ook de niet-witlof fans gaan zeker overstag!

Ik maak graag tarte tatin omdat het zo’n heerlijke en snelle manier van taarten maken is. Daarnaast zien ze er altijd erg feestelijk uit. De bekendste variant is natuurlijk de tarte tatin van appel. Maar deze witlof tarte tatin, naar recept van Barry en Vivian van boerderij Landzicht, is echt favoriet! Hij ziet er prachtig uit doordat de stronken witlof in de lengte zijn gehalveerd waardoor je de mooie binnenkant ziet. De combinatie van de bittere gekarameliseerde witlof met het pittige van het bladerdeeg en de kaas is echt heerlijk. Ik maak deze hartige taart graag als ik eters krijg. Weinig inspanning, groots resultaat. Ook voor iedereen die niet zo van witlof houdt kan ik deze hartige tarte tatin aanbevelen!

Hartige tarte tatin van witlof maken

Een tarte tatin betekent in het Frans omgekeerde appeltaart en heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij ondersteboven is gebakken. Inmiddels is tarte tatin de benaming voor alle taarten die omgekeerd zijn gebakken. Er zijn inmiddels ook veel heerlijke hartige tarte tatin recepten, waarvan deze witlof tarte tatin er een is. Deze wilof tarte tatin is een tarte tatin omdat je de witlof eerst bakt en karamelliseert in een koekenpan en de witlof vervolgens afdekt met deeg. Zo bak je de tarte tatin ook, met het deeg aan de bovenkant. Vervolgens draai je de hartige tarte tatin na het bakken om waardoor het weer een echte (hartige) taart is. In dit recept van witlof tarte tatin staat in de stappen dat je eerst de witlof karamelliseert in een koekenpan en deze daarna overhevelt in een ronde ovenschaal. Heb je nou een koekenpan die in de oven mag zoals bijvoorbeeld deze? Gebruik die dan zodat je de witlof niet over hoeft te hevelen naar een ovenschaal.

Recepten van tarte tatin?

Ben je na het maken van deze vegetarische witlof tarte tatin op zoek naar meer tarte tatin recepten? Probeer dan ook eens deze tarte tatin van rode ui en gorgonzola of deze zoete tarte tatin van appel.

Benodigde keuken materialen voor witlof tarte tatin

Ovenbestendige koekenpan of ronde ovenschaal
Deegroller
Koksmes
Handrasp

Witlof tarte tatin. Een hartige en vegetarische variant van de bekende tarte tatin. Een heerlijke quiche of hartige taart die het goed doet als avondeten.

Witlof tarte tatin

Anna Kaptein
Met deze vegetarische witlof tarte tatin maak je zeker indruk! Hij ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook heerlijk. Ook de niet-witlof fans gaan zeker overstag!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 55 min
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 struikjes witlof
  • 2 stuks rode uien
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 150 gram pittige geraspte kaas
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 25 gram boter
  • 4 theelepels suiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Kook de struikjes witlof in ca. 10 minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Halveer ze in de lengte.
  • Snipper de uien en fruit ze glazig in de olie. Breng op smaak met zout en peper en schep er, eenmaal van het vuur af, 75 gram van de kaas door (dit is de helft van de kaas, bewaar de andere helft van de kaas).
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en kneed er samen met de kaas een bal van. Rol de bal uit tot een ronde lap die groter is dan de bakvorm.
  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak daarin de suiker en voeg zout en peper toe.
  • Leg de doorgesneden struikjes witlof met de snijkant naar beneden stervormig in de pan. Laat op hoog vuur tot de onderkant van de witlof begint te kleuren.
  • Doe het nu over in de ovenschaal en doe er de uien over.
  • Doe nu de lap bladerdeeg over de schaal en prik er wat gaatjes in.
  • Strooi er de overige 75 gram van de kaas overheen.
  • Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi gekleurd is.
  • Stort de witlof tarte tatin gelijk omgekeerd op een bord.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

4 Reacties

  • Reageer
    Brit
    11 oktober 2019 at 19:48

    De tarte tatin met witlof was heerlijk! De prachtige ster is mij niet gelukt, maar de smaak was er niet minder om. In het recept ging ik verkeerd bij 2 x de helft. Bij de tweede keer de helft is de helft van de helft (van het totaal) bedoeld. Als simpele kok had ik dit niet begrepen. Desalniettemin gaat dit recept in het boekje van favorieten. Dank je wel!

  • Reageer
    Anna
    13 oktober 2019 at 11:23

    Hoi Brit,
    Dank voor je reactie en fijn dat hij lekker was! De stappen zal ik nog eens kritisch doorlopen, dus dank voor de tip 😉

  • Reageer
    Favoritie
    12 februari 2021 at 21:07

    Wauw echt heerlijk inderdaad! En dat met de kaas staat ook inderdaad heel onduidelijk geschreven dus had het niet meer over voor op het eind, dus goed om t aan te passen, maar smaakte alsnog ontzettend lekker! Deze ga ik bewaren!

    • Reageer
      Anna
      1 maart 2021 at 13:19

      Fijn te horen! Ik had de stappen inmiddels iets aangepast, maar zal het proberen nog duidelijker op te schrijven, dank! Groetjes Anna

    Laat een reactie achter

    Rating recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.