Hartige taart met tomaatjes en prei

Een zomerse hartige taart met tomaatjes en prei. Kleurrijk en vol groenten. Een vegetarische quiche die zowel warm als koud erg lekker is.

Hartige taart met tomaatjes en prei

Een zomerse hartige taart met tomaatjes en prei. Kleurrijk en vol groenten. Een vegetarische quiche die zowel warm als koud erg lekker is.

Door de prei eerst te smoren voordat je hem in deze hartige taart met tomaatjes verwerkt, wordt hij heerlijk zacht en smaakvol. Een goede combinatie met de fris zure tomaatjes. Voor dit recept heb ik wilde tomaatjes gebruikt. Je hebt dan verschillende smaken, vormen en kleuren tomaten in één quiche. Dat smaakt niet alleen lekker, maar ziet er ook echt mooi uit. Als je nog geen wilde tomaten kunt vinden kan je natuurlijk prima gewone cherry tomaatjes gebruiken.

Hartige taart vorm

Deze hartige taart met tomaatjes kun je prima maken in een springvorm van 24 cm zoals deze. Zelf maak ik hartige taarten of quiches altijd in zogenaamde quiche vormen zoals deze. Je kunt de bodem er namelijk heel handige onder vandaan halen en je hartige taart krijgt een mooi ribbel randje.

Vegetarische recepten met tomaat

Ben je net zo’n tomaten liefhebber als ik en wil je naast deze hartige taart met tomaatjes nog meer vegetarische recepten met tomaat maken? Probeer dan ook eens deze tuinbonen tomaten salade met burrata of deze zelfgemaakte pizza margharita met verse tomaatjes.

De keukenmaterialen die ik heb gebruikt voor dit recept:
Bakkwastje
Quiche vorm
Mengkom
Koekenpan
Garde
Deegroller
Koksmes
Handrasp
Blindbak bonen
Maatbeker

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Hartige taart met tomaatjes en prei

By Anna Kaptein Serves: 4 personen
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 45 minuten Total Time: 60 minuten

Ingredients

  • 2 preien
  • 200 gram wilde tomaten
  • 1 rol bladerdeeg of quiche deeg
  • 100 gram belegen kaas
  • 4 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 groenten bouillon blokje
  • zout en peper

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem van ongeveer 24 cm doorsnee in.

3

Rol het deeg uit, groot genoeg zodat hij ruim in de taartvorm past.

4

Druk het deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg wat over de rand hangt.

5

Leg een vel bakpapier in de vorm en vul hem met blind bak bonen of droge peulvruchten (bonen, kikkererwten e.d.)

6

Bak de bodem 10 minuten in de oven.

7

Haal hem uit de oven en verwijder de blind bak vulling en het bakpapier heel voorzichtig. Laat hem iets afkoelen.

8

Snijd de prei in dunne ringen en was goed.

9

Zet een ruime koekenpan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur.

10

Snijd de knoflook in dunne plakjes en doe deze in de koekenpan.

11

Voeg na 1 minuut ook de prei toe samen met een klein kopje water en een half bouillon blokje.

12

Laat de prei 10 minuten zachtjes smoren terwijl je regelmatig roert en het water is verdampt. Haal daarna de prei uit de pan en laat iets afkoelen

13

Was de tomaatjes en snijd ze over dwars door midden zodat je de mooie binnenkant goed ziet.

14

Kluts de eieren in een maatbeker met een vork en een snufje zout en peper.

15

Rasp de kaas en kluts ook door de eieren heen

16

Verdeel de prei over de bodem van de hartige taart.

17

Giet daar overheen het ei en kaas mengsel zodat alle prei bedekt is.

18

Verdeel nu mooi alle tomaatjes over de hartige taart met de snijkant naar boven. Duw ze niet onder het ei mengsel.

19

Bak de hartige taart met tomaatjes en prei in het midden van de oven in 30 minuten gaar met een goud bruin korstje.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.