Palmkool stamppot
Smaakvolle en kleurrijke palmkool stamppot van aardappel en zoete aardappel met topping van krokante chips van palmkool. Een heerlijk vegetarisch stamppot recept.
Deze palmkool stamppot is echt een van ‘kop tot kont’ palmkool recept. De bladeren van de palmkool gebruik je deels om super krokante palmkool chips van te maken én deels om te wokken voor door de stamppot. De stelen van de palmkool zijn vaak wat harder en taaier, zeker als de palmkool balderen wat groter of ouder zijn. Deze snijden we daarom in kleine stukjes en koken we mee met de aardappels. Zo worden ze ook goed gaar en kan je ze vervolgens mee stampen door de palmkool stamppot. Je gebruikt dus alles van de palmkool wat niet alleen super lekker en duurzaam is, maar ook gezond. Palmkool is namelijk rijk aan antioxidanten en vitamines die goed zijn voor je immuunsysteem.
Stamppot van palmkool
Voor deze stamppot van palmkool stamp je de gewone aardappels en de zoete aardappels tot een stamppot of grove aardappel puree. Dat kan heel gemakkelijk met een ouderwetse pureestamper zoals deze. Hierbij blijft de stamppot lekker grof en vind je nog wat stukjes terug. Wil je een wat fijnere stamppot dan kun je beter een pureeknijper zoals deze gebruiken. Voeg de gewokte palmkool pas toe als de stamppot klaar is. Deze wil je namelijk niet kapot stampen met de pureestamper.
Vegetarische recepten met palmkool
Ben je na het maken van deze vegetarische palmkool stamppot op zoek naar meer vegetarische recepten met palmkool? Probeer dan ook eens deze ovenschotel met palmkool of deze bladerdeeg hapjes met palmkool pesto.
Benodigde keukenmaterialen voor palmkool stamppot
– Ruime pan
– Dunschiller
– Koksmes
– Pureestamper
– Mengkom
Palmkool stamppot
Ingrediënten
- 600 gram palmkool
- 500 gram zoete aardappel
- 1 kilo aardappels kruimig
- 1 stuk rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kerrie
- 1 mespunt chilivlokken
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels gomasio
- 40 gram roomboter
- 1 flinke scheut melk
Instructies
- Schil de aardappels en de zoete aardappel.
- Was de palmkool en dep met een schone theedoek voorzichtig droog.
- Scheur de blaadjes van de palmkool stengels af en maak er stukken van ongeveer 5 a 6 cm van.
- Snijd de stelen van de palmkool in stukjes van 1 cm en kook samen met de aardappelen en zoete aardappel in een grote pan met licht gezouten water in 20 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet ze even opzij.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe de helft van de palmkool blaadjes in een kom.
- Verdeel de olijfolie over de palmkool blaadjes en masseer met je handen zachtjes in. Zorg dat alle palmkool blaadjes bedekt zijn.
- Verdeel de palmkool blaadjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi royaal met de gomasio.
- Rooster de palmkool chips gedurende 10 minuten in het midden van de oven tot ze lekker krokant zijn.
- Snipper de knoflook en de rode ui. Zet een wok met een scheut olijfolie op het vuur en laat goed heet worden.
- Voeg de knoflook, gesnipperde ui, de gemalen kerrie en chilivlokken toe aan de wok.
- Voeg 1 minuut later de andere helft van de palmkool toe. Wok de palmkool 10 minuten terwijl je regelmatig omschept en breng op smaak met wat zout. Zet het vuur onder de wok daarna uit.
- Stamp de gekookte aardappels samen met de roomboter en een scheut melk tot een smeuïge puree. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
- Voeg de gewokte palmkool toe aan de puree en roer goed door. Verwarm de palmkool stamppot zo nodig nog even.
- Serveer de palmkool stamppot in diepe borden en garneer met de chips van palmkool.
- Aan tafel!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties