Halloween soufflés
Het is weer Halloween! Een feest waar ik nog nooit aan heb meegedaan en ook totaal geen warme gevoelens voor voel. Toch wordt Halloween steeds meer gevierd in Nederland. Daarom heb ik ook wat lekkers in huis gehaald voor de kinderen die vanavond aan de deur zullen komen. En als we dan toch een klein beetje stil staan bij Halloween dan kan je maar beter deze heerlijke Halloween soufflés maken van Yotam Ottolenghi. Sowieso ben ik al ontzettend fan van Ottolenghi. Alles wat je van hem maakt of eet is gegarandeerd een succes. Zo ook dit recept van de Halloween soufflés die uit dit kookboek van Yotam Ottolenghi komt. Met pompoen en geitenkaas. Je bent even zoet in de keuken, maar het is het zeker waard. Happy Halloween!
Halloween souffles
Ingredients
- 450 - 450 pompoenvruchtvlees met schil
- olijfolie
- 3/4 theel. bruine basterdsuiker
- 35 gr hele hazelnoten met vlies
- 30 gr boter om in te vetten
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 2,5 dl melk
- 2 grote eidooiers
- 1/4 theel. chilivlokken
- 1 eetl. gehakte majoraan
- 70 gr. pittige geitenkaas, geraspt
- 3 grote eiwitten
- 70 gr zure room
- 2 eetl. geknipte bieslook
- zout
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de pompoen, afhankelijk van de grootte, in vieren of in achten.
Verwijder de pitten en de draden.
Leg de pompoenstukken in een braadslede met de schilkant naar beneden en besprenkel met wat olijfolie.
Bestrooi ze daarna met de bruine suiker en een halve theelepel zout.
Rooster de pompoen 45 minuten in de oven tot hij gaar is.
Laat het even afkoelen en schep het vruchtvlees van de schil af. Je hebt uiteindelijk 120 gram pompoen puree nodig.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden en schuif een bakplaat op de bovenste richel van de oven. Dit helpt de soufflés te rijzen als u ze erop zet.
Koel de ramekins of bakjes waar u de soufflés in doet in de koelkast.
Meng de hazelnoten in de blender tot poeder.
Vet de ramekins of bakjes royaal in met gesmolten boter, doe het hazelnootpoeder erin en beweeg ze zodat het poeder de wanden rondom bedekt.
Schud het teveel eruit en zet de ramekins of bakjes apart.
Smelt voor de soufflés de 25 gram boter in een steelpan op halfhoog vuur en roer de bloem erdoor. Laat deze roux een minuutje garen.
Voeg al roerend met een houten lepel geleidelijk de melk toe tot het een dikke gebonden saus is die gaat koken.
Roer in een kom de pompoenpuree, eidooiers, chilivlokken, majoraan, geitenkaas en 3/4 theelepel zout door elkaar en roer ook de bechamelsaus erdoor.
Doe de eiwitten in een vetvrije glazen of roestvrijstalen kom en klop ze tot een stevig, maar niet droog schuim.
Roer een beetje eiwitschuim door het pompoenmengsel en vouw de rest ervan er met een metalen lepel doorheen; zorg dat er zoveel mogelijk lucht behouden blijft.
Vul de ramekins of bakjes tot 1 cm onder de rand met de soufflémassa.
Zet ze op de hete bakplaat in de oven en bak ze 10 - 14 minuten tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.
Roer in die tijd de zure room en het bieslook door elkaar.
Dien de soufflés op met de zure room erbij.
Geen reacties