Vegetarische tartiflette met spruitjes

Een vegetarische variant op een Franse klassieker, deze vegetarische tartiflette met spruitjes. In plaats van pittige spekjes zorgen de pikante spruitjes voor de pit.

Vegetarische tartiflette met spruitjes

Een vegetarische variant op een Franse klassieker, deze vegetarische tartiflette met spruitjes. In plaats van pittige spekjes zorgen de pikante spruitjes voor pit.

Deze maand mocht ik tijdens de foodblogswap koken van Domaine Malpas kookt. Boor is het gezicht achter deze recepten en samen met haar man runt zij een prachtig vakantie verblijf in zuid-Frankrijk. Tijdens de zogenoemde table d’hotes kookt Boor voor haar gasten en deze recepten plaatst ze vervolgens op haar website. Heerlijke recepten waarvan ook een paar Franse klassiekers. Omdat Boor in Frankrijk woont was het al snel duidelijk dat ik een van de Franse recepten ging maken. Dus hierbij mijn variant op de Franse tartiflette. Een vegetarische tartiflette met pikante spruitjes in plaats van spekjes.

Gewokte pittige spruitjes

In de klassieke Franse tartiflette zitten gebakken spekjes. Dit zorgt voor een lekkere pittige tegenhanger. Omdat ik een vegetarische variant van de tartiflette wilde maken heb ik uiteraard geen spekjes gebruikt. Om zowel wat groenten als wat pit toe te voegen heb ik pittige spruitjes gewokt en toegevoegd aan de vegetarische tartiflette. Gebruik hiervoor bij voorkeur een gietijzeren wok zoals deze, zo blijft de smaak en kleur van de spruitjes het beste behouden en worden ze lekker sticky en pikant.

Recepten met spruitjes?

Vind je het altijd moeilijk een lekker recept met spruitjes te vinden? Probeer naast deze vegetarische tartiflette dan ook eens deze vegetarische nasi met spruiten.

Benodigde keuken materialen:
Koekenpan
Wok
– Middelgrote pan
Dunschiller
Koksmes
Ovenschaal

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Vegetarische tartiflette met spruitjes

By Anna Kaptein Serves: 4 personen
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 30 minuten Total Time: 60 minuten

Ingredients

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 300 gram spruitjes
  • 2 uien
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels sambal
  • 450 gram reblochon (kaas)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • klont boter
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Instructions

1

Schil de aardappels en kook ze samen met wat zout in 10 minuten totdat ze nog wat hard zijn.

2

Giet de aardappels af en snijd ze in dunne plakjes.

3

Snipper de ui en de knoflook.

4

Maak de spruitjes schoon en snijd ze door midden.

5

Zet een wok met 1 eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur en laat heet worden.

6

Voeg de spruiten en de sambal toe en wok de spruiten 1 minuut terwijl je ze regelmatig omschept.

7

Blus de spruiten af met de ketjap en de sojasaus.

8

Smoor de spruiten nog 5 minuten terwijl je ze regelmatig omschept.

9

Schep ze daarna uit de wok.

10

Zet een koekenpan met de boter op middelhoog vuur.

11

Fruit de ui en de knoflook een paar minuten tot ze glazig zien.

12

Blus af met de witte wijn. Zet het vuur na 1 minuut uit.

13

Verwarm de oven voor op 200 graden.

14

Vet een ovenschaal met boter in.

15

Snij de reblochon in plakjes.

16

Begin nu met 1 laagje aardappel plakjes in de ovenschaal.

17

Verdeel daar wat spruitjes en ui met witte wijn over heen. Bestrooi met een klein beetje zout, peper en nootmuskaat.

18

Doe daar overheen een paar plakjes reblochon kaas.

19

Herhaal dit tot alles op is, maar zorg dat je genoeg kaas over houd om de bovenkant helemaal mee te bedekken.

20

Zet de vegetarische tartiflette met spruitjes voor 30 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is. Serveer warm.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.