Bakken/ Zondag bakdag

Tarte tatin van appel

Het recept van deze tarte tatin van appel, ofetwel omgekeerde appeltaart, is een echte Franse klassieker. Een heel makkelijk recept waardoor je binnen no time een lekker stuk taart bij de koffie kunt serveren.

Eindelijk weer tijd om wat te bakken vandaag. Dit keer een echte Franse klassieker, de tarte tatin. Deze keer van appel. Tarte tatin van appel betekent eigenlijk appeltaart op z’n kop. Echt heel erg lekker en redelijk snel op tafel. Heb je nou geen appels in huis maar wel peren of perziken? Dan gebruik je die gewoon. De basis van het recept blijft hetzelfde en je kunt er eindeloos mee variëren. Ook met groenten kun je heel lekkere tarte tatin’s maken. Bijvoorbeeld van rode ui of deze tarte tatin van witlof.

Tarte tatin van appel

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 6 punten
Voorbereidingstijd: 20 minuten Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 4 elstar appels
  • 25 gram gezouten roomboter
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 takjes verse tijm

Instructies

1

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.

2

Verwarm de oven voor op 200 graden.

3

Zet een koekenpan (liefst een die in de oven mag) op laag vuur en doe de suiker in de pan. Wanneer je koekenpan niet in de oven mag zet je een ronde (liefst glazen of stenen) taartvorm klaar.

4

Laat de suiker karameliseren zonder erin te roeren!

5

Haal 5 blaadjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

6

Wanneer alle suiker is gekarameliseerd voeg je de boter toe en roer erdoor heen. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur uit.

7

Haal de blaadjes tijm van het takje af en voeg toe.

8

Wanneer je koekenpan niet in de oven mag giet je de karamel over in de taartvorm.

9

Leg de appels met de bolle kant naar beneden mooi verdeeld in de taartvorm.

10

Dek af met het bladerdeeg. Duw aan de randen het bladerdeeg goed naar beneden om zo een korst te vormen. Prik een aantal gaatjes in het deeg met een vork.

11

Zet in het midden van de oven en bak in ongeveer 25 - 30 minuten gaar.

12

Haal uit de oven en leg er een groot bord overheen.

13

Keer in een beweging om zodat de taart omgekeerd (dus goed) op het bord komt te liggen.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.