Zelf je Mexicaanse bonenburger maken

Zelf je vegetarische bonenburger maken is ontzettend makkelijk en leuk om te doen. Een heerlijke zelfgemaakte bonenburger Mexican style! Lekker als uitgebreide lunch of vegetarisch hoofdgerecht.

Zelf je Mexicaanse bonenburger maken

Zelf je vegetarische bonenburger maken is ontzettend makkelijk en leuk om te doen. Een heerlijke zelfgemaakte bonenburger Mexican style!

Zelf bonenburgers maken

In de supermarkten vind je tal van vegetarische vleesvervangers en vegetarische burgers. Maar de ingrediënten lijsten van deze vlees vervangers zijn vaak eindeloos waarvan je de helft geen eens kent. Liever maak je je Mexicaanse bonenburger gewoon lekker zelf! Super makkelijk en super lekker en je weet precies wat er allemaal in gaat. Een stuk gezonder dus ook. Schrik niet van de enorme ingrediëntenlijst, het overgrote deel bestaat alleen uit kruiden. Samen zorgen deze kruiden voor de typische Mexicaanse smaak.

Een mooie burger maken

Een vegetarische bonenburger maken die ook qua looks nauwelijks te onderscheiden is van een hamburger van vlees, kan dat? En hoe zorg ik dat de burger lekker stevig en consistent is waardoor deze niet gelijk uit elkaar valt bij het bakken? De snelle manier is om gewoon een stevige bal te draaien van het bonen gehakt. Vervolgens druk je deze heel voorzichtig tot een bonenburger die je zo goed kunt bakken. Zelf gebruik ik bij het maken van vegetarische burger deze hamburgerpers. Een super simpele keukentool waarmee je heel gemakkelijk zelf burgers maakt die er ook qua uiterlijk heel professioneel uitzien. Daardoor zijn ze ook nog eens heel makkelijk om te bakken en vallen ze minder snel uit elkaar.

Meer vegetarische hoofdgerechten?

Op zoek naar meer vegetarische recepten voor het avond eten? Probeer dan ook eens deze vegetarische ovenschotel van pastinaak en linzen. Of deze bieten lasagne met wortel en geitenkaas.

Benodigde keukenmaterialen:
– Ruime pan
Keukenmachine (deze gebruik ik zelf)
Koekenpan
Hamburgerpers (indien gewenst)


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Zelf je Mexicaanse bonenburger maken

By Anna Kaptein Serves: 4 personen
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 15 minuten Total Time: 30 minuten

Ingredients

  • 450 gram kidneybonen
  • 8 flinke eetlepels havermout
  • 4 of 5 hamburger broodjes
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 2 grote vleestomaten
  • 2 rijpe avocado's
  • 6 cherrytomaatjes
  • sap van een halve limoen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1/2 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel koriander
  • 4 eetlepels brood kruim
  • 150 gram tortilla chips

Instructions

1

Laat de kidneybonen minimaal 12 uur van te voren weken in ruim water. Als je kidneybonen uit blik of pot gebruikt hoeft dit niet.

2

Kook daarna de kidneybonen in ruim water (ze nemen veel vocht op) gaar. Als je kidneybonen uit blik of pot gebruikt hoeft dit niet. Giet ze daarna af en dep zoveel mogelijk droog met keukenpapier.

3

Rooster alle kruiden kort in een droge koekenpan totdat ze beginnen te geuren.

4

Doe de kidneybonen, de geroosterde kruiden, de knoflook, de havermout, het halve ei en het brood kruim inde keukenmachine en mix goed door elkaar. Breng op smaak met zout.

5

Als het mengsel nog te nat is voeg je net zoveel brood kruim toe totdat het een goede substantie heeft om burgers van te maken.

6

Draai er 4 of 5 grote ballen van en druk deze plat tot bonenburgers of gebruik een hamburgerpers. Leg deze tot het bakken apart.

7

Maak ondertussen de guacamole door de avocado's, de cherrytomaatjes, de mayonaise, de chilisaus en het sap van de halve limoen samen in de keukenmachine fijn te malen tot een saus. Breng op smaak met zout en peper.

8

Bak de hamburgerbroodjes af volgens aanwijzingen op de verpakking en snij ze open.

9

Snijd de ijsbergsla en de vleestomaten in plakken.

10

Bak daarna de bonenburgers in een hete koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie. Bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn.

11

Maak de Mexicaanse burgers af door eerst de ijsbergsla op het broodje te doen, daarna de gebakken bonenburger, dan royaal te beleggen met de guacamole saus en als laatste de plak tomaat. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer met de tortilla chips.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.