Boterkoek met havermout en appel

Eens wat anders proberen dan een klassieke boterkoek? Bak dan eens deze boterkoek met havermout en appel. Verrassend lekker en net wat gezonder en frisser.

Boterkoek met havermout en appel

Eens wat anders proberen dan een klassieke boterkoek? Bak dan eens deze boterkoek met havermout en appel. Verrassend lekker en net wat gezonder en frisser.

Boterkoek is echt een all times favourite die nooit gaat vervelen. Maar gezond is anders. Nu hoeft natuurlijk ook niet alles gezond te zijn. Maar in dit recept van boterkoek met havermout en appel heb ik de heel lekkere boterkoek iets gezonder gemaakt. Namelijk doordat hij grotendeels van havermout is gemaakt en ik minder suiker heb gebruikt. Door het gebruik van de havermout wordt de boterkoek wel iets brosser en valt hij iets sneller uit elkaar. Maar dat mag de pret niet drukken, ook deze boterkoek variant is een aanrader. Het is aan te bevelen je boterkoek in een speciale boterkoek vorm met mes zoals deze, te bakken. De kans bestaat anders dat je boterkoek niet goed uit de vorm komt.

Seizoensfruit

In dit boterkoek recept heb ik appel gebruikt, maar het is ook zeker aan te raden om ander seizoensfruit aan de boterkoek toe te voegen. Afhankelijk van het seizoen uiteraard. Het geeft net wat extra kleur, smaak en frisheid aan je boterkoek mee. Naast fruit kun je ook erg goed noten toevoegen aan je boterkoek.

Recepten met havermout

Ik bak graag met havermout. Omdat ik het erg lekker vind, het gezond is en het zo lekker vult. Een baksel met havermout is niet alleen erg lekker, maar is ook een goede bodem en brandstof om je dag mee door te komen. Andere recepten met havermout die, naast deze boterkoek met havermout, ook zeker het proberen waard zijn zijn deze havermout scones, deze havermout koekjes met cranberry’s en deze havermout speculaas crumble met appel.

Boterkoek met havermout en appel

By Anna Kaptein Serves: 1 boterkoek
Prep Time: 10 minuten Cooking Time: 35 minuten Total Time: 45 minuten

Ingredients

  • 125 gram havermout
  • 100 gram bloem
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren (1 om in te smeren)
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 flinke appel
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • snufje zout

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Maal de havermout fijn in de keukenmachine.

3

Mix de boter samen met de suiker tot een luchtig mengsel.

4

Voeg één ei en een snufje zout toe.

5

Voeg als laatste het bloem en de gemalen havermout beetje bij beetje toe en mix goed door elkaar.

6

Vet een bakvorm in.

7

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in halve maantjes.

8

Doe het deeg mengsel in de bakvorm en strijk met de bolle kant van de lepel mooi glad.

9

Verdeel de appel partjes mooi over de boterkoek.

10

Kluts het tweede ei met een vork door elkaar en bestrijk de boterkoek met het ei mengsel.

11

Verdeel het amandelschaafsel over de boterkoek.

12

Bak de boterkoek met havermout en appel in 35 gaar e mooi goudbruin.

13

Laat iets afkoelen voordat je hem aan snijd.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.