Boterkoek met havermout en appel

20 april 2020 (Laatst bijgewerkt: 31 december 2022)
Eens wat anders proberen dan een klassieke boterkoek? Bak dan eens deze boterkoek met havermout en appel. Verrassend lekker en net wat gezonder en frisser.

Boterkoek met havermout en appel

Eens wat anders proberen dan een klassieke boterkoek? Bak dan eens deze boterkoek met havermout en appel. Verrassend lekker en net wat gezonder en frisser.

Boterkoek is echt een all times favourite die nooit gaat vervelen. Maar gezond is anders. Nu hoeft natuurlijk ook niet alles gezond te zijn. Maar in dit recept van boterkoek met havermout en appel heb ik de heel lekkere boterkoek iets gezonder gemaakt. Namelijk doordat hij grotendeels van havermout is gemaakt en ik minder suiker heb gebruikt. Door het gebruik van de havermout wordt de boterkoek wel iets brosser en valt hij iets sneller uit elkaar. Maar dat mag de pret niet drukken, ook deze boterkoek variant is een aanrader. Het is aan te bevelen je boterkoek in een speciale boterkoek vorm met mes zoals deze, te bakken. De kans bestaat anders dat je boterkoek niet goed uit de vorm komt.

Seizoensfruit in je boterkoek

In dit boterkoek recept heb ik appel gebruikt, maar het is ook zeker aan te raden om ander seizoensfruit aan de boterkoek toe te voegen. Afhankelijk van het seizoen uiteraard. Het geeft net wat extra kleur, smaak en frisheid aan je boterkoek mee. Naast fruit kun je ook erg goed noten toevoegen aan je boterkoek.

Recepten met havermout

Ik bak graag met havermout. Omdat ik het erg lekker vind, het gezond is en het zo lekker vult. Een baksel met havermout is niet alleen erg lekker, maar is ook een goede bodem en brandstof om je dag mee door te komen. Andere recepten met havermout die, naast deze boterkoek met havermout, ook zeker het proberen waard zijn zijn deze havermout scones, deze havermout koekjes met cranberry’s en deze havermout speculaas crumble met appel.

Benodigde keukenmaterialen voor havermout boterkoek met appel

Boterkoekvorm (of springvorm van 26 cm)
Keukenmachine
Handmixer

Eens wat anders proberen dan een klassieke boterkoek? Bak dan eens deze boterkoek met havermout en appel. Verrassend lekker en net wat gezonder en frisser.

Boterkoek met havermout en appel

Anna Kaptein
Eens wat anders proberen dan een klassieke boterkoek? Bak dan eens deze boterkoek met havermout en appel. Verrassend lekker en net wat gezonder en frisser.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bakken
Porties 1 boterkoek

Ingrediënten
  

  • 125 gram havermout
  • 100 gram bloem
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 2 stuks eieren 1 om in te smeren
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 stuk flinke appel
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maal de havermout fijn in de keukenmachine.
  • Mix de boter samen met de suiker met een handmixer tot een luchtig mengsel.
  • Voeg één ei en een snufje zout toe.
  • Voeg als laatste het bloem en de gemalen havermout beetje bij beetje toe en mix goed door elkaar.
  • Vet de boterkoekvorm of springvorm in.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in halve maantjes.
  • Doe het deeg mengsel in de boerkoekvorm en strijk met de bolle kant van de lepel mooi glad.
  • Verdeel de appel partjes mooi over de boterkoek.
  • Kluts het tweede ei met een vork door elkaar en bestrijk de boterkoek met het ei mengsel.
  • Verdeel het amandelschaafsel over de boterkoek.
  • Bak de boterkoek met havermout en appel in 35 gaar en mooi goudbruin.
  • Laat iets afkoelen voordat je hem aan snijd.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.