Rode kool inmaken zoetzuur
Rode kool inmaken zoetzuur. Een heerlijke manier en recept om van die lekkere krokante zoetzure rode kool te maken.
Bij het zoetzuur inmaken van rode kool vraag je je wellicht af waarom je het zou maken en waar je het bij kan eten. Je ziet namelijk niet zo heel vaak dat rode kool op deze manier wordt ingemaakt. Meestal wordt rode kool namelijk ingemaakt met appeltjes, waardoor het lekker zoet is. Maar door de rode kool in te maken met zoetzuur krijg je heerlijk frisse en knapperige reepjes van rode kool. Deze rode kool pickles vind ik heerlijk om te eten op een broodje, bij warme gerechten of door een salade. Als bijkomend voordeel ziet het er ook prachtig uit. Om zelf te gaan wecken heb je ook relatief weinig spullen nodig. Namelijk alleen weckpotten (je kunt ook lege jampotten recyclen), een grote pan met kokend water en een weck tang zoals bijvoorbeeld deze.
Ingemaakte rode kool bewaren
Je maakt waarschijnlijk de rode kool deels ook in om langer te kunnen bewaren. Te conserveren. Daar is deze techniek perfect voor. Het zuur van de azijn en de suiker conserveren heel goed en zorgen ervoor dat de zoetzure ingemaakte rode kool niet snel zal bederven. Toch is het belangrijk schoon te werken en het inmaken correct te doen. Kook daarom de weckpot inclusief deksel eerst uit in een pan met water, doe daarna de ingemaakte zoetzure rode kool terwijl het nog warm is erin en sluit dan gelijk de pot. Zet de pot op zijn kop tot hij is afgekoeld en je kunt hem zo weken bewaren. Na openen is het belangrijk de zoetzure rode kool in de koelkast te bewaren.
Groenten inmaken
Naast zoetzure ingemaakte rode kool maak ik ook regelmatig deze zoetzure ingemaakte bietjes of deze zoetzure ingemaakte komkommer.
Benodigde keukenmaterialen voor het inmaken van rode kool
– Weckpotten
– Wecktang
– Grote pan met water

Rode kool inmaken zoetzuur
Ingrediënten
- 1 stuk rode kool
- 500 ml rode wijn azijn
- 500 ml water
- 150 gram suiker
- 3 stuks laurierblaadjes
- 1 stuk steranijs
- 1 stuk kaneelstokje
- 3 eetlepels zout
om 's nachts in te trekken
Instructies
- Verwijder de twee buitenste bladeren en gebruik die niet.
- Snijd de rode kool in kwarten en verwijder de harde kern.
- Snijd de rode kool vervolgens in heel dunne reepjes (kan ook in de keukenmachine) en doe ze in een grote kom.
- Bestrooi met 3 eetlepels zout en laat zo lang mogelijk, het liefste de hele nacht, intrekken. (De rode kool wordt daardoor zachter.)
- Spoel de rode kool goed af en laat uitlekken in een vergiet. Doe daarna de rode kool in een gesteriliseerde grote weckpot.
- Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook.
- Laat 5 minuten zachtjes pruttelen en doe het vuur daarna uit. Giet het vocht in de pot, over de rode kool heen. Voeg daarna de laurierblaadjes, het kaneelstokje en het steranijs toe, verdeeld over de pot.
- Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan zonder open te maken.
- Als de potten goed gesteriliseerd zijn is de zoetzure rode kool in ieder geval 3 maanden houdbaar. Na openen bewaren in de koelkast.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
10 Reacties
Nanne
24 maart 2020 at 17:19Hoi Anna, kan ik ook een gewone glazen pot met draaideksel (jampot bijv) gebruiken? Groetjes Nanne
Anna
27 maart 2020 at 10:10Hoi Nanne, Ja dit kan zeker hoor! In allerlei soorten potten. Mits ze je van te voren wel goed uitkookt.
Groeten, Anna
E.M. Grijpink-Gies
30 oktober 2024 at 13:57Hoeveel rode kool, welk gewicht?
Pieter Boer
6 november 2020 at 11:31hoi ANNA KUN JE DEZE OOK WECKEN OM LANGER TE BEWAREN DIE ZOETZURE RODEKOOL.
Anna
7 november 2020 at 08:31Hoi Pieter,
Ja dat kan zeker. Je kunt het met gemak een paar maanden bewaren.
Groetjes Anna
Ria
4 november 2021 at 13:40hallo Anna
kan je ook verse laurier gebruiken hier voor
Anna
19 april 2022 at 14:25Hoi Ria,
Ja hoor dat kan! Geeft zelfs nog iets meer smaak af.
Groetjes Anna
Mary
4 februari 2022 at 00:12Dag Anna, ik begrijp even iets niet betreffende het recept: ‘de rode kool inmaken zoetzuur’.
er staat n.l niets te lezen over het inmaakproces.
Je benoemd wèl de benodigde keuken materialen, te weten:
– Weckpotten – Wecktang – Grote pan met water.
Moeten de gevulde potten nog de grote pan met water in , en hoelang?
Graag je reactie!
Anna
19 april 2022 at 14:28Hoi Mary,
Als je helemaal naar beneden scrolt zie je alle stappen (bereidingswijze) die je moet doorlopen voor het inmaken van rode kool. Succes!
Groetjes Anna
Heleen
31 december 2024 at 12:25Vandaag de pot opengemaakt, na 6 weken in de koude schuur. Een deel overgelepeld in een kleiner potje voor het avondeten. Natuurlijk een hapje geproefd. Zo lekker, een beetje dropsmaak door de steranijs.