Inmaken/ Recepten

Rode bieten inmaken zoetzuur

Rode bieten inmaken zoetzuur, bieten, inmaken, groenten, chioggia biet. wecken

Niks beters dan met dit druiligere weer heel de dag de keuken induiken. En dingen maken die al lang op je lijstje staan of die je nog wilde uitproberen. Een van die dingen op mijn lijstje is het inmaken van groenten. En in dit geval rode bieten inmaken volgens recept van Barry en Vivian. De rode chioggia bieten die deze week in het biologische groentenpakket zitten. Ten eerste vind ik ingemaakte groenten (en speciaal rode bieten) erg mooi om te zien, ik zet ze dan ook niet in mijn kast maar op mijn kast. Ten tweede geeft het inmaken van groenten (evenals jam maken en brood bakken) zo’n heerlijk gevoel dat je zelfvoorzienend bezig ben (oke, een klein beetje maar). En ten derde, je maakt iets voor in je voorraad. Ik ben gek op voorraad. Het liefst heb ik alles wat je maar aan etenswaren op voorraad kunt hebben liggen, in drievoud liggen. Het geeft mij zo’n heerlijk gevoel. Dat wat er ook gebeurd, wij nog een paar weken kunnen doorkoken.

Eind vorig jaar ben ik begonnen met het af en toe inmaken van groenten. Toen heb ik ook zoetzure komkommer met dille en pruimenchutney (in)gemaakt. Ook aanraders! Inmiddels maak ik vrij regelmatig groenten en fruit in en is het ook een hobby geworden om leuke en mooie weckpotten hiervoor te verzamelen. Eerst gebruikte ik altijd lege jampotten, maar inmiddels vind ik het toch leuker om wat mooiere weckpotten hiervoor aan te schaffen. Zo staat er inmiddels op mijn keukenkast een voorraad met kleurrijke ingemaakte groenten en fruit waarvoor ik meestal deze weckpotten met beugelsluiting gebruik. Ziet er prachtig uit! En ik vind het ook leuk om af en toe een mooie pot ingemaakte groenten of fruit cadeau te geven.

Rode bieten inmaken

By Anna Kaptein Serves: 1 weckpot
Prep Time: 30 Cooking Time: 15 minuten Total Time: 45 minuten

Ingredients

  • 200-300 gr bieten
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 100 gr kristalsuiker
  • snufje zout
  • specerijen naar wens, zoals:
  • 10 peperkorrels
  • 1 stokje kaneel
  • 2 stuks steranijs
  • 5 pimentbessen
  • 5 jeneverbessen
  • 1 el mosterdzaad
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 kruidnagels

Instructions

1

Was de bieten goed, dan hoef je ze niet te schillen.

2

Snijd de bieten, eventueel met behulp van een mandoline, in zo dun mogelijke rondje plakken.

3

Doe ze in een gesteriliseerde weckpot, samen met het zout en de specerijen.

4

Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook.

5

Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk vervolgens dit inmaakvocht in de pot met de bietjes.

6

Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan.

7

Bewaar de inlegde bietjes in de koelkast, dan zijn ze zeker 3 maanden en zelfs nog wel langer houdbaar.

Misschien ook interessant

5 Reacties

  • Reageer
    Anita
    13 juli 2018 at 13:49

    Hoe lang zijn de ongeopende bietjes buiten de koelkast houdbaar?

    • Reageer
      Thom
      15 juli 2019 at 20:58

      Ik houd meestal een week aan, maar vaak kan het ook langer.

  • Reageer
    Robert
    3 juli 2020 at 13:31

    Doe je dit dan met rauwe bieten of gekookte bieten?
    Indien rauw, als je ze gaat eten kook je ze dan of hoe maak je het klaar?

    • Reageer
      Anna
      6 juli 2020 at 10:55

      Hoi Robert,
      Dit doe je met rauwe bieten! Ze zijn heel dun gesneden en blijven een beetje knapperig. Erg lekker. Je hoeft ze daarna ook niet te garen, je kunt ze gewoon zo eten.

      Groetjes Anna

      • Reageer
        Nenna
        11 juli 2020 at 16:13

        Moet de pot met rode bieten in een pan water met zout en azijn koken?

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.