Rode bieten inmaken zoetzuur

Rode bieten inmaken zoetzuur, bieten, inmaken, groenten, chioggia biet. wecken

Rode bieten inmaken zoetzuur

Niks leuker dan af en toe de hele dag de keuken induiken. Om dingen te maken die al lang op je lijstje staan of die je nog wilde uitproberen. Een van die dingen op mijn lijstje was het inmaken van groenten. In dit geval het inmaken van rode bieten, volgens recept van Barry en Vivian. De rode chioggia bieten zaten deze week in het biologische groentenpakket. en zijn extra mooi. Maar ook als je een flinke oogts rode bieten hebt is het zeker leuk en lekker om deze in te maken. Ten eerste vind ik ingemaakte groenten (en speciaal rode bieten) erg mooi om te zien. Ik zet ze dan ook niet in mijn kast maar op mijn kast. Ten tweede geeft het inmaken van groenten (evenals jam maken en brood bakken) zo’n heerlijk gevoel dat je zelfvoorzienend bezig ben (oke, een klein beetje maar). En ten derde, je maakt iets voor in je voorraad. Ik ben gek op voorraad. Het liefst heb ik alles wat je maar aan etenswaren op voorraad kunt hebben liggen, in drievoud liggen. Het geeft mij zo’n heerlijk gevoel. Dat wat er ook gebeurd, wij nog een paar weken kunnen doorkoken.

Groenten inmaken

Eind vorig jaar ben ik begonnen met het af en toe inmaken van groenten. Toen heb ik ook zoetzure komkommer met dille en pruimenchutney ingemaakt. Ook aanraders! Inmiddels maak ik vrij regelmatig groenten en fruit in en is het ook een hobby geworden om leuke en mooie weckpotten hiervoor te verzamelen. Eerst gebruikte ik altijd lege jampotten, maar inmiddels vind ik het toch leuker om wat mooiere weckpotten hiervoor aan te schaffen. Zo staat er inmiddels op mijn keukenkast een voorraad met kleurrijke ingemaakte groenten en fruit waarvoor ik meestal deze weckpotten met beugelsluiting voor gebruik. Ziet er prachtig uit! En ik vind het leuk om af en toe een mooie pot ingemaakte groenten of fruit cadeau te geven.

De keukenmaterialen die ik gebruikt heb voor dit recept:
Weckpotten
Wecktang
– Grote pan met water

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Rode bieten inmaken

By Anna Kaptein Serves: 1 weckpot
Prep Time: 30 Cooking Time: 15 minuten Total Time: 45 minuten

Ingredients

  • 200-300 gr bieten
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 100 gr kristalsuiker
  • snufje zout
  • specerijen naar wens, zoals:
  • 10 peperkorrels
  • 1 stokje kaneel
  • 2 stuks steranijs
  • 5 pimentbessen
  • 5 jeneverbessen
  • 1 el mosterdzaad
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 kruidnagels

Instructions

1

Was de bieten goed, dan hoef je ze niet te schillen.

2

Snijd de bieten, eventueel met behulp van een mandoline, in zo dun mogelijke rondje plakken.

3

Doe ze in een gesteriliseerde weckpot, samen met het zout en de specerijen.

4

Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook.

5

Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk vervolgens dit inmaakvocht in de pot met de bietjes.

6

Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan.

7

De ingemaakte bietjes zijn zeker 3 maanden houdbaar. Nadat je de pot hebt aangebroken bewaar je deze vervolgens in de koelkast.

Misschien ook interessant

8 Reacties

  • Reageer
    Anita
    13 juli 2018 at 13:49

    Hoe lang zijn de ongeopende bietjes buiten de koelkast houdbaar?

    • Reageer
      Thom
      15 juli 2019 at 20:58

      Ik houd meestal een week aan, maar vaak kan het ook langer.

  • Reageer
    Robert
    3 juli 2020 at 13:31

    Doe je dit dan met rauwe bieten of gekookte bieten?
    Indien rauw, als je ze gaat eten kook je ze dan of hoe maak je het klaar?

    • Reageer
      Anna
      6 juli 2020 at 10:55

      Hoi Robert,
      Dit doe je met rauwe bieten! Ze zijn heel dun gesneden en blijven een beetje knapperig. Erg lekker. Je hoeft ze daarna ook niet te garen, je kunt ze gewoon zo eten.

      Groetjes Anna

      • Reageer
        Nenna
        11 juli 2020 at 16:13

        Moet de pot met rode bieten in een pan water met zout en azijn koken?

        • Reageer
          Anna
          14 juli 2020 at 13:39

          Hoi Nenna,

          Nee de pot steriliseer je vooraf in kokend water. Het water met azijn en suiker kook je daarna apart en giet je over de bietjes in de pot, als inmaakvocht.

          Groetjes Anna

  • Reageer
    Sonneke
    31 juli 2020 at 15:09

    hoelang moeten de bieten in de pot blijven alvorens je ze kan opeten ?

    • Reageer
      Anna
      2 augustus 2020 at 09:01

      Hoi Sonneke,

      Dat kan al na een paar uur. Maar hoe langer, hoe sterker de smaak. Ik zou zelf ongeveer een week aanhouden.

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.