Rode bieten inmaken zoetzuur

12 juli 2017 (Laatst bijgewerkt: 30 mei 2023)
Rode bieten inmaken zoetzuur is niet alleen heel lekker, maar ook leuk om te doen en prachtig om te zien. Heb langer plezier van je bieten door ze zelf in te maken.

Rode bieten inmaken zoetzuur

Rode bieten inmaken is niet alleen heel lekker, maar ook leuk om te doen en prachtig om te zien. Heb langer plezier van je bieten door ze zelf in te maken.

Niks leuker dan af en toe de hele dag de keuken induiken. Om dingen te maken die al lang op je lijstje staan of die je nog wilde uitproberen. Een van die dingen op mijn lijstje was het inmaken van groenten. In dit geval het rode bieten inmaken volgens recept van Barry en Vivian. De rode chioggia bieten zaten deze week in het biologische groentenpakket en zijn extra mooi. Maar ook als je een flinke oogst rode bieten hebt is het zeker leuk en lekker om deze in te maken. Ten eerste vind ik ingemaakte groenten (en speciaal rode bieten) erg mooi om te zien. Ik zet ze dan ook niet in mijn kast maar op mijn kast. Ten tweede geeft het inmaken van groenten (evenals jam maken en brood bakken) zo’n heerlijk gevoel dat je zelfvoorzienend bezig ben (oke, een klein beetje maar). En ten derde, je maakt iets voor in je voorraad. Ik ben gek op voorraad. Het liefst heb ik alles wat je maar aan etenswaren op voorraad kunt hebben liggen, in drievoud liggen. Het geeft mij zo’n heerlijk gevoel. Dat wat er ook gebeurd, wij nog een paar weken kunnen doorkoken.

Recepten voor het inmaken van zoetzure groenten

Eind vorig jaar ben ik begonnen met het af en toe inmaken van groenten, waaronder ook het rode bieten inmakeni n zoetzuur. Toen heb ik ook zoetzure komkommer met dille, zoetzure ingemaakte wortel, zoetzure courgettes en pruimenchutney ingemaakt. Ook aanraders! Inmiddels maak ik vrij regelmatig groenten en fruit in en is het ook een hobby geworden om leuke en mooie weckpotten hiervoor te verzamelen. Eerst gebruikte ik altijd lege jampotten, maar inmiddels vind ik het toch leuker om wat mooiere weckpotten hiervoor aan te schaffen. Zo staat er inmiddels op mijn keukenkast een voorraad met kleurrijke ingemaakte groenten en fruit waarvoor ik meestal deze weckpotten met beugelsluiting voor gebruik. Ziet er prachtig uit! En ik vind het leuk om af en toe een mooie pot ingemaakte groenten of fruit cadeau te geven. Om zelf te gaan wecken heb je naast de weckpotten relatief weinig spullen nodig. Namelijk alleen weckpotten, een grote pan met kokend water en een weck tang zoals deze. Veel plezier met het rode bieten inmaken zoetzuur.

Welke keukenmaterialen heb je nodig voor het inmaken van rode biet?

Weckpotten
Wecktang
– Grote pan met water

Rode bieten inmaken zoetzuur is niet alleen heel lekker, maar ook leuk om te doen en prachtig om te zien. Heb langer plezier van je bieten door ze zelf in te maken.

Rode bieten inmaken zoetzuur

Anna Kaptein
Rode bieten inmaken is niet alleen heel lekker, maar ook leuk om te doen en prachtig om te zien. Heb langer plezier van je bieten door ze zelf in te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Inmaken
Porties 1 pot ingemaakte bieten

Ingrediënten
  

  • 200 – 300 gram rode bieten
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 snufje zout
  • 10 stuks peperkorrels
  • 1 stuk kaneelstokje
  • 2 stuks ster anijs
  • 5 stuks pimentbessen
  • 5 stuks jeneverbessen
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2 stuks kruidnagel

Instructies
 

  • Was de bieten goed, dan hoef je ze niet te schillen.
  • Snijd de bieten, eventueel met behulp van een mandoline, in zo dun mogelijke rondje plakken.
  • Doe ze in een gesteriliseerde weckpot, samen met het zout en de specerijen.
  • Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk vervolgens dit inmaakvocht in de pot met de bietjes.
  • Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan.
  • De ingemaakte zoetzure rode bietjes zijn zeker 3 maanden houdbaar. Nadat je de pot hebt aangebroken bewaar je deze vervolgens in de koelkast.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

12 Reacties

  • Reageer
    Anita
    13 juli 2018 at 13:49

    Hoe lang zijn de ongeopende bietjes buiten de koelkast houdbaar?

    • Reageer
      Thom
      15 juli 2019 at 20:58

      Ik houd meestal een week aan, maar vaak kan het ook langer.

  • Reageer
    Robert
    3 juli 2020 at 13:31

    Doe je dit dan met rauwe bieten of gekookte bieten?
    Indien rauw, als je ze gaat eten kook je ze dan of hoe maak je het klaar?

    • Reageer
      Anna
      6 juli 2020 at 10:55

      Hoi Robert,
      Dit doe je met rauwe bieten! Ze zijn heel dun gesneden en blijven een beetje knapperig. Erg lekker. Je hoeft ze daarna ook niet te garen, je kunt ze gewoon zo eten.

      Groetjes Anna

      • Reageer
        Nenna
        11 juli 2020 at 16:13

        Moet de pot met rode bieten in een pan water met zout en azijn koken?

        • Reageer
          Anna
          14 juli 2020 at 13:39

          Hoi Nenna,

          Nee de pot steriliseer je vooraf in kokend water. Het water met azijn en suiker kook je daarna apart en giet je over de bietjes in de pot, als inmaakvocht.

          Groetjes Anna

  • Reageer
    Sonneke
    31 juli 2020 at 15:09

    hoelang moeten de bieten in de pot blijven alvorens je ze kan opeten ?

    • Reageer
      Anna
      2 augustus 2020 at 09:01

      Hoi Sonneke,

      Dat kan al na een paar uur. Maar hoe langer, hoe sterker de smaak. Ik zou zelf ongeveer een week aanhouden.

      • Reageer
        John van Hal
        22 mei 2021 at 10:34

        Ik gebruik altijd een kaasschaaf om komkommer of bieten in dunne plakjes te snijden. Natuurlijk wel een scherpe, en ipv de schaaf te bewegen, houd ik hem op zijn kop en beweeg de komkommer over het snijvlak.

        • Reageer
          Anna
          2 augustus 2021 at 15:29

          Hoi John,

          Ook goede manier inderdaad!!

  • Reageer
    Vicky
    11 december 2020 at 07:38

    Hoi! Moet ik het inmaakvocht eerst laten afkoelen voordat ik het bij de bietjes gooi?

    • Reageer
      Anna
      11 december 2020 at 13:30

      Hoi Vicky,

      nee dat hoeft niet hoor. Je kunt her er gelijk bij gieren.

      Groetjes Anna

    Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.