Zoetzure courgette

30 mei 2023 (Laatst bijgewerkt: 15 juli 2023)
Heb jij ook nog zoveel courgettes liggen Maak ze in en maak er deze heerlijke zoetzure courgette met rode ui van. Lekker in salades, bij pittige gerechten of op broodjes.

Zoetzure courgette

Heb jij ook nog zoveel courgettes liggen? Maak ze in en maak er deze heerlijke zoetzure courgette met rode ui van. Lekker in salades, bij pittige gerechten of op broodjes.

Zo ontzettend lekker zijn deze zoetzure ingemaakte courgettes! Het is even een klusje (overigens een erg leuk en ontspannen klusje) maar hoe leuk is het dan om je eigen ingemaakte zoetzure courgette te hebben gemaakt. Veel eer van je werk! Ter voorbereiding verwijder je het zachte binnenste van de courgettes, omdat dit anders pap wordt bij het inmaken. Daarvoor snijd je de courgettes over de lengte door midden, verwijder je met een speciale uithollepel zoals deze de binnenkant van de courgettes (gooi dit niet weg maar maak er nog een lekkere soep van!) en snijd de courgettes vervolgens in halve maantjes. Snijd de rode uien ook in halve ringen en bestrooi de courgette en rode ui samen royaal met zout. Zo kan het vocht uit de courgettes trekken en houd je allen het knapperigste gedeelte van de courgettes over om in te maken. Dit kan je gerust 2 a 3 uur van te voren al doen. Het daadwerkelijke inmaken daarna kost maar ene minuut of 10.

Inmaken van courgettes

In de zomermaanden is er vaak een overschot aan courgettes. Courgettes doen het goed op de moestuinen en zijn vaak allemaal tegelijk rijp. Wat betekent veel courgettes in een zeer korte periode. Gelukkig zijn courgettes heel veelzijdig en kan je er dus genoeg lekkers mee maken. Heb je dus courgettes over? Dan is het inmaken van courgettes zeker het proberen waard. Zo kan je nog langer van je courgettes genieten. Daarnaast is het ook gewoon een leuke klusje om zelf je courgettes in te maken.

Courgette inmaken in zoetzuur

Courgettes inmaken in zoetzuur is een heerlijke bereiding van courgettes. Samen met verschillende kruiden zoals peperkorrels, mosterdzaad, jeneverbessen, kurkuma, suiker en azijn kan je makkelijk zelf courgette inmaken in zoetzuur. Zelf heb ik altijd een pot in mijn koelkast staan, omdat ik het heerlijk vind op een klassiek broodje kaas, bij pittige gerechten of door een salade. Het geeft net een extra zoetzure twist mee aan je gerechten.

Recepten om groenten in te maken

Ben je na het maken van deze zoetzure courgette op zoek naar meer recepten om groenten mee in te maken? Probeer dan ook eens deze zoetzure ingelegde venkel, deze ingemaakte radijsjes of deze zoetzure ingemaakte rode bieten.

Benodigde keuken materialen voor het courgette in zoetzuur wecken

Weckpotten
Mandoline of
Keukenmachine
Wecktang

Heb jij ook nog zoveel courgettes liggen Maak ze in en maak er deze heerlijke zoetzure courgette met rode ui van. Lekker in salades, bij pittige gerechten of op broodjes.

Zoetzure courgette

Anna Kaptein
Heb jij ook nog zoveel courgettes liggen? Maak ze in en maak er deze heerlijke zoetzure courgette met rode ui van. Lekker in salades, bij pittige gerechten of op broodjes.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Wachttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Inmaken
Porties 1 pot vol

Ingrediënten
  

  • 2 stuks courgettes
  • 1 stuk rode ui
  • 100 gram suiker
  • 350 ml natuur azijn
  • 350 ml water
  • 1 stuk laurierblaadje
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel jeneverbessen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 5 eetlepels zout

Instructies
 

  • Was de courgette, snijd deze in de lengte door midden en hol deze met een speciale uithollepel of met een scherpe andere lepel uit. Verwijder alleen het zachte binnenste van de courgette, dit wordt anders pap na het inmaken.
  • Snijd daarna de courgette in halve maantjes.
  • Verwijder de schil van de rode ui en snijd de rode ui in halve ringen.
  • Doe de gesneden courgette en rode ui in een kom en bestrooi met het zout. Meng goed door, zodat het zout overal zit.
  • Zet vervolgens gedurende 2 a 3 uur apart zodat het vocht uit de courgette kan trekken.
  • Spel daarna het zout van de courgette en rode ui af onder de kraan.
  • Doe de afgespoelde courgette en rode in een gesteriliseerde weckpot.
  • Breng de azijn samen met het water, de suiker en de specerijen in een steelpannetje aan de kook.
  • Laat het 2 minuten zachtjes doorkoken en giet inmaakvocht samen met de specerijen daarna over de courgette en rode ui heen.
  • Laat de zoetzure courgette 24 uur staan voordat je het gaat eten, zo kunnen de smaken goed in trekken.
  • De ingemaakte courgette is zeker 3 maanden in een afgesloten pot houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.

Video

Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.