Andijvie koken, invriezen & andere tips
Hoe lang moet andijvie precies koken en kan je andijvie makkelijk invriezen? Antwoord op deze vragen en nog meer handige andijvie tips!
Andijvie is een groente die behoort tot de bladgroenten en een licht bittere smaak heeft. Je kan andijvie zowel rauw als gekookt of bereid eten. Andijvie is rijk is aan vitamines, mineralen en vezels. Het bevat vitamine K, vitamine A, vitamine C, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium en daarmee een erg gezonde groente. Andijvie heeft van nature een licht bittere smaak, wat het een unieke en karakteristieke smaak geeft. Als je de bitterheid wilt verminderen, kun je de andijvie kort koken, blancheren of combineren met andere ingrediënten om de smaak te verzachten.
Andijvie is een heel veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid. In dit artikel beschrijf ik hoe je andijvie moet koken en hoe je deze kan invriezen. Daarnaast deel ik een aantal heerlijke andijvie recepten. Andijvie is van half juni tot half november van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Andijvie snijden
Hanteer voor het snijden van de andijvie de volgende stappen en gebruik een mes wat goed scherp is, zoals bijvoorbeeld deze:
- Verwijder de buitenste bladeren van de andijvie indien ze er verwelkt uitzien.
- Snijd de onderkant van de stronk af.
- Snijd de andijvie doormidden door de stronk van boven naar beneden te snijden.
- Snijd vervolgens elke helft van de andijvie in de lengte door, zodat je kwartstukken krijgt.
- Leg een kwart van de andijvie met de platte kant naar beneden op een snijplank.
- Snijd de andijvie in reepjes of stukjes, afhankelijk van je voorkeur.
- Herhaal dit proces met de overige kwartstukken van de andijvie.
Je gesneden andijvie is nu klaar om te worden gewassen.
Andijvie wassen
Het wassen van andijvie is belangrijk omdat in een krop andijvie vaak nog veel zand, stof of insecten zitten. Je kunt andijvie op verschillende manieren wassen, echter de makkelijkste manier is om de andijvie eerst te snijden alvorens te gaan wassen. Nadat je de andijvie gesneden hebt doe je deze in een ruime vergiet en spoel je deze af onder stromend water. Laat daarna goed uitlekken.
Nu de andijvie gewassen is kan je hem gaan koken en eventueel invriezen of verwerken in een andijvie recept.
Benodigde keukenmaterialen voor het koken en invriezen van andijvie
– Vergiet
– Pan
– Koksmes
– Diepvrieszakjes
– Snijplank
Andijvie koken & invriezen
Ingrediënten
- 1 krop andijvie
- water
- zout
Instructies
- Verwijder de buitenste bladeren van de andijvie en snijd onderkant van de stronk af. Snijd de andijvie in kwarten. Leg de kwarten met de platte kant op de snijplank en snij de andijvie in reepjes.
- Was de andijvie grondig, zodat je al het vuil en zand verwijderd.
- Vul een grote pan met een klein laagje water en voeg zout toe naar smaak.
- Breng het water aan de kook. Voeg de gesneden andijvie toe aan het kokende water. Druk de andijvie met een lepel onder water, zodat het gelijkmatig kan garen.
- Kook de andijvie gedurende ongeveer 5-7 minuten, of tot de bladeren zacht zijn maar nog steeds een beetje knapperig.
- Proef de andijvie en voeg indien nodig extra zout toe.
- Giet de gekookte andijvie af in een vergiet en laat het goed uitlekken.
- Serveer de gekookte andijvie als bijgerecht of verwerk het verder in een andijvie gerecht.
Notities
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Andijvie invriezen
Je kan andijvie prima invriezen om deze langer houdbaar te maken. Kies een verse en stevige andijvie zonder verkleuring of verwelkte bladeren om in te vriezen. Was en snijd de andijvie daarna volgens bovenstaande stappen.
Stap 1: andijvie blancheren
Breng een grote pan met water aan en een snufje zout aan de kook. Blancheer de andijvie gedurende 1-2 minuten door de gesneden andijvie goed onder water te duwen met een pollepel. Dit helpt om de enzymactiviteit te stoppen en de kleur en textuur van de andijvie te behouden.
Stap 2: andijvie terugkoelen in ijswater
Haal daarna de geblancheerde andijvie uit het kokende water en dompel deze onmiddellijk onder in een kom met ijswater of ijskoud water. Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de andijvie zijn frisse kleur behoudt. Laat de andijvie enkele minuten in het ijswater afkoelen. Haal de afgekoelde andijvie uit het ijswater en dep deze droog met een schone keukenhanddoek of gebruik een saladeslinger om overtollig water te verwijderen. Zorg ervoor dat de andijvie goed droog is om ijsvorming te voorkomen tijdens het invriezen.
Stap 3: andijvie in porties verdelen
Verdeel de andijvie in porties die je later wilt gebruiken. Plaats de porties in diepvrieszakken zoals deze of luchtdichte diepvriesbakjes zoals deze. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de verpakkingen haalt om vriesbrand te voorkomen.
Stap 4: andijvie labelen
Label de verpakkingen met de datum en plaats ze in de vriezer. Leg de andijvie plat om ervoor te zorgen dat het snel bevriest en gemakkelijk kan worden gestapeld.
Stap 5: andijvie bewaren
Andijvie kan tot ongeveer 8-12 maanden in de vriezer worden bewaard. Om te gebruiken, haal je de gewenste hoeveelheid bevroren andijvie uit de vriezer en voeg je deze rechtstreeks toe aan je recept. Het is niet nodig om de andijvie vooraf te ontdooien.
Houd er rekening mee dat de textuur van andijvie na het invriezen enigszins zachter kan worden. Het is het beste om de bevroren andijvie te gebruiken in warme bereidingen zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten of stamppotten, waar de zachtere textuur minder merkbaar is.
Recepten met andijvie
Ben je na het koken of invriezen van je andijvie op zoek naar recepten met andijvie? Maak dan ook eens een van de volgende andijvie recepten:
Geen reacties