Courgette bakken
Courgette bakken is een klassieke en super smaakvolle manier om courgettes te bereiden. Een makkelijk, snel en vegetarisch bijgerecht.
Courgette bakken is een eenvoudige en smakelijke manier om deze groente te bereiden. Gebakken courgette is heerlijk als bijgerecht bij diverse maaltijden of als toevoeging aan pasta’s en rijstgerechten. Experimenteer gerust met verschillende smaakmakers en kruiden om jouw favoriete smaakcombinaties te ontdekken. Zelf vind ik het erg lekker om verse oregano toe te voegen en wat verkruimelde feta over de gebakken courgette te strooien. Ook bak ik regelmatig de courgette al eerder en voeg deze dan toe aan salades of aan wraps die ik maak voor de lunch.
Waarin kan je de courgettes in bakken?
Het lekkerste is om de courgette te bakken in een gewone grote koekenpan zoals deze. Courgettes kan je ook bakken in de wok of roosteren in de oven, maar dan krijg je echt een ander resultaat. Gebruik dus de grootste koekenpan die je hebt, zodat de dikke plakken courgette goed naast elkaar kunnen liggen in de pan zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Het bakken doe je in een combinatie van roomboter en olijfolie. Roomboter voor de smaak en olijfolie omdat je hiermee beter kan bakken op hogere temperaturen.
Courgettes extra dik snijden voor het bakken
Voor het bakken van de courgette snijd ik de plakken extra dik, zo’n 3 cm. Dit doe ik omdat courgette snel gaar en dus slap wordt. Door de courgette in dikkere plakken te snijden, wordt de courgette niet snel te gaar en krijg je toch het heerlijke gebakken effect, ietwat krokant en bruin van buiten en zacht van binnen
Courgette kruiden
Courgette is een echte allemansvriend en er passen dan ook veel verschillende kruiden bij courgette. Wanneer je de courgettes gaat bakken kan je kiezen om helemaal geen kruiden toe te voegen, maar ze alleen op smaak te brengen met zout en peper. In dit recept van gebakken courgette heb ik de courgette gebakken met chilivlokken en verse dragon. Chilivlokken voor wat pit en de smaak van verse dragon omdat deze heerlijk combineert met courgette. Heb je nu geen verse dragon in huis of kan je het niet krijgen? Dan kan je ook prima gedroogde oregano, tijm, basilicum of rozemarijn gebruiken. Wil je een wat meer bijzondere smaakt? Gebruik je gerookt paprikapoeder of komijn samen met de chilivlokken.
Vegetarische recepten met courgette
Ben je na deze klassieke bereiding, het bakken van de courgette, op zoek naar meer vegetarische recepten met courgette? Probeer dan ook eens deze vegetarische open lasagne met gegrilde courgette of deze Griekse courgette burgers.
Benodigde keukenmaterialen voor gebakken courgettes
Courgette bakken
Ingrediënten
- 2 stuks courgettes
- 1 teentje knoflook
- 40 gram roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 mespunt chilivlokken
- 5 gram verse oregano
Instructies
- Was de courgettes, droog ze goed af en snijd er dikke plakken van ongeveer 3 cm dik van.
- Zet een ruime koekenpan met de roomboter en de olijfolie op middelhoog vuur op.
- Verwijder de schil van de knoflook, snijd in plakjes en voeg toe aan de gesmolten roomboter.
- Leg de plakken courgette als de boter gesmolten is in de pan naast elkaar.
- Bestrooi met de chilivlokken en met de blaadjes verse oregano.
- Bak de courgette plakken ongeveer 2 minuten per kant tot beide kanten mooi goudbruin zijn.
- Breng de courgettes op smaak met wat zout en serveer de gebakken courgettes als bijgerecht.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties