Vegetarische open lasagne met gegrilde courgette

8 mei 2023 (Laatst bijgewerkt: 11 mei 2023)
Een super smaakvolle vegetarische open lasagne met gegrilde courgette en zelfgemaakte saus van verse paprika, pijnboompitjes en basilicum.

Vegetarische open lasagne met gegrilde courgette

Een super smaakvolle vegetarische open lasagne met gegrilde courgette en zelfgemaakte saus van verse paprika, pijnboompitjes en basilicum.

Een super smaakvolle, gezonde en kleurrijke open lasagne is deze variant met zelfgemaakte paprikasaus en gegrilde courgettes. Het klaarmaken van deze lasagne vraagt wel wat voorbereidingstijd, vooral voor het maken van de paprikasaus en het grillen van de courgettes. Wil je deze open lasagne toch graag maken maar heb je op de betreffende avond weinig tijd? Maak dan de paprikasaus van te voren en gril de courgettes al eerder. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog de ingrediënten te verwarmen en de vegetarische open lasagne op te bouwen in de borden.

Wat is een open lasagne?

Een open lasagne is een variant op de klassieke lasagne waarbij de pasta vellen niet in lagen op elkaar worden gestapeld, maar open worden geserveerd. Hierdoor zijn de verschillende lagen van de lasagne zichtbaar en kan de saus, kaas en andere ingrediënten mooi worden gepresenteerd.

Bij een open lasagne worden de pastavellen eerst kort gekookt en daarna op een bord of schaal gelegd. Hierop wordt dan de saus en andere ingrediënten aangebracht. Dat zijn bij deze vegetarische open lasagne de gegrilde courgettes. Vaak wordt een open lasagne afgemaakt met verse kruiden, zoals basilicum bij dit recept.

Omdat er bij een open lasagne geen lagen zijn, is het makkelijker om te variëren met de ingrediënten en smaken. Ook ziet het er mooi uit op het bord waardoor het een stuk feestelijker is om ene open lasagne te serveren dan een klassieke lasagne.

Lasagne met gegrilde courgette

Je courgettes grillen is, naast het roosteren van courgettes in de oven, een van de lekkerste manieren om courgette te bereiden. Courgettes grillen kan gelukkig op vele verschillende manieren. De meest voorkomende en makkelijkste manier is om ze te grillen in een grillpan zoals deze. De meeste hebben er wel zo een in huis. Het enige nadeel is dat niet alles tegelijk in één pan past. Gril je nou heel graag en vaak, dan is deze grillplaat echt ideaal. Deze gebruik ik zelf. Bijna alles past er gelijktijdig op en de andere zijde is een bakplaat, ook heel handig. Wat ook een heerlijke en leuke manier is, is om de courgette te grillen op de barbecue. Zeker als het mooi weer is en je graag barbecuet. Daardoor krijgen ze ook gelijk een lekkere rook smaak mee. Het is best even wast werk om je courgettes te grillen voor de open lasagne met gegrilde courgettes, maar het is zeker de moeite waard! Zelf grill ik de courgettes graag ene dag van te voren, zodat het maken van de vegetarische open lasagne vrij snel gaat.

Vegetarische recepten met courgette

Ben je na het maken en eten van deze vegetarische open lasagne met gegrilde courgette op zoek naar meer vegetarische recepten met courgette? Probeer dan ook eens deze vegetarische courgette burgers op z’n Grieks of deze vegetarische courgetterolletjes gevuld met ricotta en munt.

Benodigde keukenmaterialen voor vegetarische open lasagne

Bakkwastje
Ruime pan
Grillpan of grillplaat
Staafmixer of
keukenmachine

Een super smaakvolle vegetarische open lasagne met gegrilde courgette en zelfgemaakte saus van verse paprika, pijnboompitjes en basilicum.

Vegetarische open lasagne met gegrilde courgette

Anna Kaptein
Een super smaakvolle vegetarische open lasagne met gegrilde courgette en zelfgemaakte saus van verse paprika, pijnboompitjes en basilicum.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks courgettes
  • 2 stuks rode paprika's
  • 250 gram verse lasagne bladen
  • 70 gram verse geitenkaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk rode ui
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 10 gram verse basilicum
  • 100 ml olijfolie zo nodig iets meer
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Instructies
 

  • Was de paprika's en droog ze af.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Pak een ruime ovenschaal en leg daar de paprika's in. Voeg ook de rode ui toe zonder schil. Schil de teentjes knoflook en verpak ze in een stukje aluminiumfolie. leg ook in de ovenschaal.
  • Besprenkel alles met olijfolie.
  • Rooster de paprika's samen met de ui en knoflook 15 minuten in de oven.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  • Verwijder nu heel voorzichtig de schil van de paprika's en de zaadlijsten.
  • Haal ook de knoflook uit het folie en snijd de ui in grove stukken.
  • Pureer de paprika's, de ui en de knoflook samen met de geitenkaas en de chilivlokken met en staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schenk in een steelpan en zet tot gebruik apart.
  • Maak vervolgens van de olijfolie en een flinke snuf zout een marinade.
  • Was de courgette en snijd de courgette in langwerpige dunne plakken van max 1 cm.
  • Verhit de grillpan of de grillplaat en laat alvast goed heet worden.
  • Bestrijk de plakken courgette royaal aan beide zijden met de marinade.
  • Gril de plakken courgette aan beide kanten tot ze mooi gaar zijn en de gril strepen goed zichtbaar zijn. Snijd de gegrilde courgette plakken door midden en leg ze daarna apart op een bord.
  • Zet een ruime pan met water op het vuur, breng aan de kook en kook hier de lasagnebladen in volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  • Verwarm de paprikasaus weer in het steelpannetje tot deze goed heet is.
  • Zet nu de borden klaar waarop je de open lasagne wilt serveren.
  • Bouw de lasagne nu op door één vel lasagne in het bord te leggen. Leg hier bovenop een schep paprikasaus. Leg daar bovenop kruislings twee plakken gegrilde courgette. Leg daar bovenop weer een plak lasagne. Herhaal dit tot je alle borden gevuld hebt en de saus en de gegrilde courgettes op zijn.
  • Bestrooi de open lasagne met de pijnboompitjes en de blaadjes basilicum.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.