Knoflook poffen

29 juni 2023 (Laatst bijgewerkt: 12 januari 2024)
Knoflook poffen in de oven is super eenvoudigen en leuk om te doen. Gepofte knoflook is dé smaakmaker voor al je gerechten.

Knoflook poffen

Knoflook poffen in de oven is super eenvoudig en leuk om te doen. Gepofte knoflook is dé smaakmaker voor al je gerechten.

Knoflook is een veelzijdig ingrediënt dat vaak wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Maar heb je ooit gedacht aan het poffen van knoflook in de oven? Het is een eenvoudige en heerlijke manier om de smaak van knoflook te transformeren en iets zachter te maken, waardoor de knoflook een wat vollere en zachtere smaak krijgt dan rauwe knoflook. Sinds ik het poffen van knoflook heb ontdekt pof ik de knoflook voor door bijna al mijn recepten, heerlijk! Bovendien heeft het poffen van knoflook enkele verrassende gezondheidsvoordelen.

Knoflook poffen in de oven

Het proces is heel simpel. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van een hele bol knoflook af, zodat de teentjes blootliggen. Plaats de bol in een klein ovenschaaltje zoals deze, besprenkel met een beetje olijfolie en voeg wat zout en peper toe naar smaak. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de knoflook ongeveer 30 minuten, tot de teentjes zacht en geurig zijn.

Het resultaat is verbluffend. De pofmethode verzacht de scherpe smaak van rauwe knoflook en creëert een rijke, nootachtige smaak. De teentjes kunnen eenvoudig uit de schil worden gedrukt en worden een smeerbare pasta, perfect om te gebruiken als smaakmaker in sauzen, dressings of om de perfecte knoflook boter mee te maken (als je deze eenmaal hebt gegeten wil je nooit meer anders!)

Is knoflook poffen gezond?

Maar er is meer dan alleen een fantastische smaak. Het poffen van knoflook verhoogt de gezondheidsvoordelen ervan. Studies suggereren dat poffen de antioxidante eigenschappen van knoflook versterkt, waardoor het een krachtige ontstekingsremmer wordt en mogelijk het risico op bepaalde ziekten kan verminderen. Win, win dus.

Recepten met knoflook

Bijna in al mijn recepten komt wel knoflook voor. Maar in sommige recepten is het extra lekker als je gepofte knoflook gebruikt in plaats van rauwe knoflook. Gebruik bijvoorbeeld gepofte knoflook in deze bruschetta’s van tomaat en feta of in deze doperwtenspread met feta.

Benodigde keukenmaterialen voor het poffen van knoflook

Koksmes
Snijplank
Aluminiumfolie
Klein ovenschaaltje

gepofte knoflook

Knoflook poffen: zo doe je dat!

Anna Kaptein
Knoflook poffen in de oven is super eenvoudig en leuk om te doen. Gepofte knoflook is dé smaakmaker voor al je gerechten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Basis groente bereidingen
Porties 1 bol

Ingrediënten
  

  • 1 bol knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd het bovenste topje van een bol knoflook af met een scherp mes en leg de bol op een velletje aluminium folie.
    Knoflook poffen knoflook poffen
  • Besmeer de bovenkant van de opengesneden bol knoflook met een kwastje in met olijfolie.
    Knoflook poffen knoflook poffen 2
  • Vouw het aluminiumfolie goed dicht en zet in het ovenschaaltje.
    Knoflook poffen knoflook poffen 3
  • Pof de knoflook gedurende 30 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen. Als de knoflook is afgekoeld kun je de gepofte knoflook per teentje als puree eruit knijpen en gebruiken in je gerechten.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.