Kardemom cake met perzik
Heb je weleens een cake met kardemom gebakken? Probeer het eens en maak deze heerlijke kruidige kardemom cake met perzik. Een makkelijk en smaakvol cake recept.
Ontdek de verassende smaak van kardemom in je cake! Deze heerlijke cake combineert de warme, kruidige tonen van kardemom met de zoetheid van een zachte cake en het frisse van de perziken. Ik ben zelf een groot van kardemom en hou van de uitgesproken smaak. Bij onze Iraanse bakker koop ik dan ook graag kardemom buns en kardemom koffie broodjes. Maar ook zelf kan je het gemakkelijk toepassen in verschillende bak recepten, zoals in deze kardemom cake met perzik.
Wat is kardemom precies voor kruid?
Kardemom, ook wel bekend als kardemom, is een specerij die afkomstig is van de zaden van verschillende planten in de Zingiberaceae-familie. Het heeft een zoete, kruidige en licht citrusachtige smaak. Kardemom wordt veel gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, India en Scandinavië, en het is een belangrijk ingrediënt in traditionele gerechten, zoals curry’s, stoofschotels, gebak en koffie.
Er zijn twee hoofdsoorten kardemom: groene kardemom en zwarte kardemom. Groene kardemom is de meest voorkomende soort en heeft een delicate smaak. Het wordt vaak gebruikt in zoete gerechten en dranken. Zwarte kardemom heeft een intensere smaak en wordt meestal gebruikt in hartige gerechten, zoals stoofschotels en rijstgerechten.
In deze kardemom cake heb ik de groene kardemom gebruikt, waarbij de kardemom peulen zijn gemalen en zijn verwerkt in het beslag.
Perzik plaatcake
Deze kardemom cake heb ik niet gemaakt in een traditioneel langwerpig cakeblik, maar in een vierkante platte cakevorm zoals deze. Zo heeft de cake meer oppervlakte en heb je dus meer ruimte om deze te garneren met perziken, wat zowel extra smaak als smeuigheid meegeeft aan de cake. Daarnaast is de cake in deze vorm ook sneller gaar.
Cake recepten met fruit
Ben je na het maken van deze kardemom cake met perzik op zoek naar meer cake recepten met fruit? Probeer dan ook eens deze rabarber spelt cake met ricotta of deze pruimen cake.
Benodigde keukenmaterialen voor cake met kardemom
– Vierkante cake vorm
– Garde
– Mengkom
– Spatel
Kardemom cake met perzik
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram suiker
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 4 stuks eieren
- 1,5 theelepel gemalen kardemom
- 1 snufje zout
- 3 of 4 stuks perziken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de boter en de suiker samen in een mengkom of in de keukenmachine. Meng deze enkele minuten tot een romig mengsel.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix deze een paar minuten mee.
- Voeg als laatste de bloem, de gemalen kardemom en het snufje zout toe en meng het cake beslag nog enkele minuten goed door tot een glad beslag.
- Bekleed een platte vierkante cake vorm of bakvorm met bakpapier of vet deze in met boter en bestuif met wat bloem.
- Spatel het cakebeslag in de cakevorm.
- Was de perziken en droog ze goed af.
- Snijd de perziken in halve maantjes en leg ze voorzichtig op de cake.
- Bak de kardemom cake in 35 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin en gaar is. Controleer met een saté prikker.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties