Radijs inmaken
Ga eens radijs inmaken en je krijgt heerlijke zoetzure en knapperige ingelegde radijs. Een lekkere en prachtig roze toevoeging aan salades, op broodjes of bij pittige gerechten.
Het inmaken van groenten, en dus ook van radijsjes, vind ik zo’n heerlijke en leuke manier om groenten te conserveren. Als je een eigen moestuin hebt herken je dit zeker, dat je in bepaalde periodes veel van dezelfde groenten geoogst hebt die je binnen een relatief korte tijd allemaal moet opeten of moet conserveren. Het inmaken van je radijs of groenten is dan een super fijne manier om een groot gedeelte van je groenten te verwerken. Want wat is heerlijker dan zoetzure ingemaakte radijsjes, of andere ingemaakte groenten, toevoegen aan je gerechten, salades of zelfs op brood.
Radijs in dunne plakjes snijden
Voor het inmaken van de radijs is het het lekkerste om de radijsjes in hele dunne plakjes te snijden. Dit kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne plakjes van de radijsjes kan kunt snijden.
Radijs inleggen, wecken of inmaken
Ik krijg regelmatig de vraag, wat is nou precies het verschil tussen radijs inmaken, wecken of inleggen. Het inmaken, wecken en inleggen van groenten zijn allemaal methoden om voedsel langer houdbaar te maken. Hieronder vind je een uitleg van elk van deze methoden:
- Inmaken: bij het inmaken worden groenten (of fruit) in een glazen pot gestopt, samen met een zuur- of suikerhoudende vloeistof. De pot wordt vervolgens afgesloten met een deksel en verhit in een pan met water. Door het verhitten worden eventuele bacteriën gedood en wordt de lucht uit de pot gedreven. Hierdoor ontstaat er een vacuüm in de pot, waardoor de groenten langer houdbaar zijn. Het zuur of de suiker zorgen ervoor dat de groenten hun smaak en textuur behouden.
- Wecken: bij het wecken worden groenten (of fruit) in glazen potten gestopt en vervolgens verhit in een speciale weckketel. De potten worden tijdens het verhitten vacuüm getrokken, waardoor de groenten langer houdbaar zijn. Wecken is een ouderwetse methode die nog steeds veel wordt gebruikt.
- Inleggen: bij het inleggen worden groenten in een mengsel van azijn, suiker, zout en kruiden gelegd. Het mengsel zorgt ervoor dat de groenten een zure smaak krijgen en langer houdbaar zijn.
Kortom, het verschil tussen het inmaken, wecken en inleggen van groenten zit hem vooral in de methode en het type vloeistof dat gebruikt wordt om de groenten houdbaar te maken. Bij het inmaken van deze radijsjes heb ik de radijsjes dus ingelegd in een mengsel van zout, azijn, suiker en kruiden.
Zoetzure ingemaakte groenten
Ben je na het inmaken van deze radijsjes op zoek naar meer recepten voor het zoetzuur inleggen van groenten? Maak dan ook eens deze zoetzure ingelegde venkel, deze zoetzure ingemaakte rode bieten of deze in zout ingemaakte citroenen.
Benodigde keuken materialen voor het inmaken van radijs
– Weckpotten (alleen als je ze langer wilt bewaren)
– Mandoline of
– Keukenmachine
– Wecktang
Radijs inmaken
Ingrediënten
- 10 stuks radijsjes
- 100 ml azijn
- 100 ml water
- 1/2 theelepel peperkorrels
- 1/2 theelepel mosterdzaad
- 1 flinke eetlepel suiker
- 1 snuf zout
Instructies
- Was de radijsjes, verwijder de kontjes en snijd deze met een mandoline of met een hele scherp mes in dunne plakjes.
- Doe de plakjes radijs in een gesteriliseerde weckpot.
- Breng de azijn samen met het water, de suiker, het zout en de specerijen in een steelpannetje aan de kook.
- Laat het 2 minuten zachtjes doorkoken en giet inmaakvocht samen met de specerijen daarna over de radijsjes in de pot heen.
- Laat de zoetzure ingemaakte radijs 24 uur staan voordat je het gaat eten, zo kunnen de smaken goed in trekken.
- De ingemaakte radijs is zeker 3 maanden in een afgesloten pot houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties