Asperge ragout
Deze asperge ragout is een echte klassieker te noemen. Niet voor niets want deze vegetarische lente ragout is heel smaakvol. Een heerlijk asperge recept.
Zelfgemaakte ragout is een echte klassieker en de bekendste twee ragout varianten zijn toch wel ragout gemaakt van paddenstoelen of van kip. Maar wist je dat je ook van asperges een heerlijk ragout kunt maken? Een echt ragout recept voor de lente. Maak de asperge ragout het liefste een of twee dagen van te voren, zo kan de smaak van de asperges goed in de ragout trekken.
Het maken van de asperge ragout
Voor het maken van de asperge ragout heb je een flinke pan met dikke bodem nodig, zodat de ragout niet snel kan aanbranden. Zelf ben ik helemaal fan van deze pannen met dikke bodem. Maar je kunt ook heel goed een braadpan hiervoor gebruiken, deze hebben ook een dikke bodem. De asperges zelf kan je het beste koken in een handige asperge pan zoals deze. Heb je deze niet dan kan je een andere hele grote pan gebruiken óf de asperges al in kleinere stukken snijden voordat je ze gaat koken. Heb je na het maken van de asperge ragout nog erg veel kookvocht van de asperges over? Dit kan je nog heel goed gebruiken als basis voor een aspergesoep of groentesoep, het is namelijk super smaakvol.
Vegetarische recepten met witte asperges
Ben je na het maken van deze asperge ragout op zoek naar meer vegetarische recepten met witte asperges? Maak dan ook eens deze vegetarische witte asperges met daslookboter of deze Florentijnse eieren met witte asperges.
Benodigde keukenmaterialen voor het maken van ragout van asperges
– Pan met dikke bodem
– Aspergepan
– Koksmes
– Schuimspaan
– Dunschiller
Asperge ragout
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 1 stuk sjalot
- 400 ml asperge kookvocht
- 1/2 blokje groentebouillon
- 1 mespunt chilivlokken
- 100 ml witte wijn
- 2 eetlepels crème fraiche
- 10 gram verse bieslook
- 4 stuks bladerdeeg ragout bakjes
Instructies
- Schil de witte asperges met een dunschiller en verwijder de kontjes.
- Doe de asperges samen met de schillen in een ruime pan (waar de asperges inpassen) en vul deze met water zodat ze net onder staan.
- Breng de asperges met een snufje zout aan de kook en laat ze 8 minuten zachtjes koken.
- Verwijder de asperges en de schillen uit het kookwater en gooi dit niet weg. De schillen heb je niet meer nodig.
- Snipper de sjalot heel fijn.
- Zet een pan met dikke bodem met de roomboter op laag vuur op.
- Fruit de sjalot en de chilivlokken in de roomboter een paar minuten aan.
- Voeg daarna het bloem in één keer toe en roer goed door.
- Laat de roux 5 minuten garen terwijl je deze regelmatig door roert.
- Voeg daarna de witte wijn beetje bij beetje toe en roer steeds goed door.
- Voeg daarna ook beetje bij beetje 400 ml van het kookvocht van de asperges toe en blijf steeds goed roeren tot je een gebonden ragout hebt.
- Voeg als laatste het halve bouillonblokje en de crème fraiche toe en roer deze ook goed door.
- Snijd de asperges met een scherp mes in stukjes van ongeveer 2 cm en voeg ze toe aan de ragout.
- Als de asperge ragout nog te dik is naar je zin voeg je nog wat extra kookvocht van de asperges toe, net zo lang tot je de ragout precies dik genoeg vind.
- Hak de bieslook grof.
- Serveer de asperge ragout in de ragout bakjes en bestrooi met de gehakte bieslook.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties