Paddenstoelen ragout in bladerdeeg buidel

Een heerlijke vegetarische paddenstoelen ragout van kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake en porcini. Gebakken in een krokante bladerdeeg buidel. Een lekker vegetarisch pasteitje.

Paddenstoelen ragout in bladerdeeg buidel

Een heerlijke vegetarische paddenstoelen ragout van kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake en porcini. Gebakken in een krokante bladerdeeg buidel. Een lekker vegetarisch pasteitje.

Deze maand mocht ik een recept koken van Tessa van Patesserie. Tessa is een expert op alles wat met bakken te maken heeft. Voornamelijk zoete bak recepten, maar ook veel hartige bak recepten. Ik koos de mini pies met stoofvlees van Tessa om te maken en gaf hier mijn eigen draai aan. Mijn eigen draai is een vegetarische variant van de pies met seizoensgroenten, namelijk een diversiteit aan paddenstoelen.

Paddenstoelen ragout

Een paddenstoelen ragout is het aller lekkerste als je hem zelf maakt op basis van een roux. Het is best even wat werk, maar zeker niet moeilijk. De klassieke manier van ragout eten is dat je het serveert met een pasteibakje. Maar doe het eens totaal anders en serveer de paddenstoelen ragout in bladerdeeg buideltjes. Een leuke en lekkere manier van serveren. De ragout zelf kun je heel goed 1 a 2 dagen van te voren maken. De smaken kunnen dan extra goed intrekken. De bladerdeeg buideltjes zijn het lekkerste om a la minute te maken, dan zijn ze lekker krokant en warm.

Hapje of voorgerecht

Deze paddenstoelen ragout buideltjes van bladerdeeg zijn zowel als voorgerecht of als hapje geschikt om te serveren. Als hapje kun je een hele bakplaat vol maken en gelijk uit de oven op een mooie schaal leggen en serveren. Als voorgerecht kun je heel goed 1 bladerdeeg buidel per persoon serveren. Het is dan lekker om de paddenstoelen ragout buidel te serveren met bijvoorbeeld een bieten salade met veldsla zoals deze. Serveer daarvan een beetje naast de ragout in bladerdeeg en je hebt een heerlijk warm en vegetarisch voorgerecht.

Het maken van de paddenstoelen ragout

Voor het maken van de ragout heb je een flinke pan met dikke bodem nodig. Zelf ben ik helemaal fan van deze pannen met dikke bodem. Je kunt ook heel goed een braadpan ervoor gebruiken.

Benodigde keukenmaterialen:
Champignonborstel
Pan met dikke bodem
Koekenpan
Koksmes
Schuimspaan
Koekjes vorm ster

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Paddenstoelen ragout in bladerdeeg buidel

By Anna Kaptein Serves: 8 stuks
Prep Time: 20 minuten Cooking Time: 40 minuten Total Time: 60 minuten

Ingredients

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 100 gram oesterzwammen
  • 100 gram shiitake
  • 15 gram gedroogde porcini
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram verse krul peterselie
  • 50 gram roomboter
  • 40 gram tarwebloem
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 200 ml bospaddenstoelen bouillon
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sesamzaad.

Instructions

1

Zet een pan met dikke bodem en 15 gram van de roomboter op middelhoog vuur.

2

Snipper de rode ui en de knoflook fijn en fruit beide ongeveer 5 minuutjes aan in de pan.

3

Laat de porcini ongeveer 15 minuten weken in een bakje met lauwwarm water.

4

Snijd de kastanjechampignons door midden en daarna in plakjes.

5

Scheur de oesterzwammen in reepjes en snijd de shiitake in kleine stukjes.

6

Zet het vuur onder de pan hoger en bak alle paddenstoelen in 5 tot 8 minuten bruin terwijl je ze regelmatig omschept.

7

Schep de paddenstoelen met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

8

Doe de rest van het boter ook in de pan en laat smelten. Voeg daarna gelijk alle bloem toe en roer goed door.

9

Laat de roux 5 minuten garen terwijl je blijft roeren.

10

Haal de porcini uit het water en knijp goed uit. Bewaar het vocht.

11

Maak van het porcini vocht de bospadenstoelenbouillon.

12

Giet een klein beetje bouillon in de pan en roer goed door totdat het goed is opgenomen.

13

Voeg steeds weer een beetje nieuwe bouillon toe tot er een gladde gebonden saus ontstaat.

14

Voeg als laatste ook de wijn en de creme fraîche toe.

15

Doe ook de gebakken padenstoelen weer in de pan en meng goed door.

16

Breng zo nodig nog wat op smaak met zout en peper.

17

Laat de ragout 20 minuten heel zachtjes door koken. Als de ragout te dik wordt maak je hem wat dunner met een beetje water. Is hij juist de dun dan voeg je een heel klein beetje extra bloem toe.

18

Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de paddenstoelen ragout.

19

Voeg ook het citroensap toe en roer goed door. Zet het vuur uit.

20

Verwarm de oven voor op 200 graden.

21

Haal de bladerdeeg plakjes uit de vriezer.

22

Leg op elk plakje bladerdeeg een hoopje padenstoelen ragout. Leg er zoveel op dat je het bladerdeeg nog goed kunt dichtvouwen als buidel.

23

Vouw alle punten naar binnen en plak de randen tegen elkaar. Leg het bladerdeeg buideltje op een met bakpapier beklede bakplaat.

24

Steek met een koekjes vorm in de vorm van een ster 8 sterren uit de laatste 2 bladerdeeg plakjes.

25

Plek deze sterren op de bovenkant van de bladerdeeg buidels.

26

Kluts het ei met een vork goed door elkaar. Bestrijk de bladerdeeg buidels met het ei.

27

Bestrooi met het sesamzaad en bak ze in 15 - 20 minuten in de oven goud bruin.

28

Serveer de paddenstoelen ragout buidels met de overgebleven gehakte peterselie.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.