Geroosterde romanesco met tahin saus

Een prachtige geroosterde romanesco in zijn geheel geroosterd in de oven. Geserveerd met tahin saus en partjes citroen. Naar het recept van geroosterde bloemkool van Yotam Ottolenghi.

Geroosterde romanesco met tahin saus

Een prachtige geroosterde romanesco in zijn geheel geroosterd in de oven. Geserveerd met tahin saus en partjes citroen. Naar het recept geroosterde bloemkool van Yotam Ottolenghi.

Een hele bloemkool of romanesco roosteren in je oven en zo serveren en eten, het is iets wat je wellicht niet zo snel zou bedenken. Maar het is zeker een aanrader! Daarbij staat het ook prachtig op tafel, een romanesco in zijn geheel geroosterd. De smaak is daarbij ook heerlijk. Een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht waarmee je zeker indruk maakt.

Yotam Ottolenghi

Het recept van de geroosterde romanesco is een variant op het recept van geroosterde bloemkool van Yotam Ottolenghi. Het originele recept komt uit dit kookboek en is ook zeker een aanrader. De looks van een romanesco zijn alleen wat indrukwekkender dan die van een bloemkool en qua smaak net wat milder en zoeter.

Meer vegetarische hoofdgerechten

Ben je naast deze geroosterde romanesco op zoek naar meer feestelijke vegetarische hoofdgerechten waarmee je indruk kunt maken? Probeer dan ook eens deze gevulde sweet dumpling pompoen of deze witlof tarte tatin.

Benodigde keukenmaterialen:
Braadslede
Keukenmachine (ik gebruik zelf deze)
– Grote pan
Schuimspaan
Bakkwastje
Vergiet

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Geroosterde romanesco met tahin saus

By Anna Kaptein Serves: 3 - 4 personen
Prep Time: 20 minuten Cooking Time: 2 uur Total Time: 2 uur 20 minuten

Ingredients

  • 1 grote romanesco
  • 45 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen + 3 eetlepels citroensap
  • 80 gram tahin
  • 15 gram verse peterselie
  • 1 kleine teen knoflook
  • versgemalen peper en zout

Instructions

1

Knip met een schaar een gedeelte van de romanesco bladeren af zodat er nog maar ongeveer 5 cm bladeren aan de stronk zit.

2

Vul een grote pan (waar de romanesco ruim in past) voor 3/4 met water en een snuf zout.

3

Breng aan de kook en laat de romanesco ondersteboven in de pan zakken.

4

Breng het water weer aan de kook en laat de romanesco 7 minuten koken.

5

Schep de romanesco daarna met een schuimspaan uit de pan en laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.

6

Verwarm de oven voor op 170 graden.

7

Maak ondertussen de tahin dressing.

8

Schep de tahin met de peterselie en de knoflook in de keukenmachine.

9

Pureer ongeveer 1 minuut tot de tahin groen is en voeg 80 ml water, 3 eetlepels citroensap en een flinke snuf zout toe.

10

Laat de keukenmachine flink draaien tot je een gladde groene saus hebt.

11

Meng daarna de boter en de olijfolie door elkaar.

12

Leg de romanesco in een ovenschaal waar hij goed in past met de puntige kant naar boven.

13

Bestrijk de romenasco met het boter-olijfolie mengsel en bestrooi met zout.

14

Zet de romenasco in de oven en rooster hem 1,5 tot 2 uur.

15

Bestrijk de romanesco tussendoor 5 a 6 keer met het boter-olijfolie mengsel tot de romanesco echt gaar en donkerbruin gekleurd is. Dit kan je testen door er voorzichtig met een vork in te prikken.

16

Serveer de geroosterde romanesco op een schaal met de tahin saus en met citroen partjes. Je kunt de geroosterde romanesco het makkelijkste in kwarten snijden.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.