Gevulde portobello met biet en pompoenpuree
Het ideale vegetarische voorgerecht deze gevulde portobello met biet en gierst, geserveerd op een heerlijk zachte pompoenpuree. Boordevol smaak, kleur en groenten.
Gevulde portobello’s zijn altijd een succes! Je kunt ze vullen met allerlei vullingen en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Niet gek ook dat gevulde portobello’s vaak worden geserveerd als vegetarisch voorgerecht. Deze gevulde portobello’s met biet zijn naast smaakvol, ook super kleurrijk. Een feestje op je bord. Je kunt dit recept ook goed als vegetarisch hoofdgerecht maken. Serveer dan twee portobello’s in plaats van één. Smeer de portobello’s voordat je ze gaat vullen in met een kwastje zoals deze en olijfolie, zodat de portobello niet teveel uitdroogt.
Vegetarische recepten met portobello’s
Naast het maken van gevulde portobello met biet kun je de portobello op nog veel meer andere manieren bereiden. Je kan er deze stamppot paksoi met krokant gebakken en gepaneerde portobello mee maken, of deze vegetarische ovenschotel met linzen en pastinaak of deze spelt toast met portobello’s en sous vide of gepocheerd ei. Genoeg hele verschillende toepassingen en recepten met portobello te bedenken.
Benodigde keukenmaterialen voor vegetarische gevulde portobello’s
– Steelpan
– Bakkwastje
– Koksmes
– Knoflookpers
– Rasp
– Ruime pan
– Keukenmachine (deze heb ik zelf)
Gevulde portobello met biet en pompoenpuree
Ingrediënten
- 1 stuk kleine pompoen
- 4 stuks portobello’s
- 1 stuk rode ui
- 2 stuks rode bieten
- 2 stengels bos ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram gierst
- 2 eetlepels walnoten
- 2 eetlepels creme balsamico
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 50 gram gorgonzola
- 2 cm verse gember
- 6 eetlepels olijfolie
Instructies
- Zet een pan met ruim water op het vuur en laat de bieten in de schil in 1,5 tot 2 uur (bij winterbieten) of 30 minuten (bij zomerbieten) gaar koken. Test met een vork de gaarheid. Giet ze af als ze gaar zijn en laat afkoelen. Je kunt de schil gemakkelijk van de bieten afpellen als ze zijn afgekoeld.
- Maak de pompoen schoon, verwijder de draden en pitten en snijd in grove stukken. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de gember, de rode ui en 1 teentje knoflook en snijd grof. Verdeel ook over de bakplaat.
- Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met wat zout en de 1/2 theelepel chilivlokken.
- Rooster in de oven gedurende 20 – 25 minuten tot de pompoen en de ui zacht is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Kook de gierst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Verwijder de steeltjes van de portobello’s en verwijder de sporen met een lepel. Gooi niet weg maar snijd fijn.
- Rasp de bieten en doe samen met de gierst en de fijngesneden stelen en sporen van de portobello in een kom.
- Voeg de crème balsamico en 2 eetlepels olijfolie toe.
- Brokkel de gorgonzola erdoorheen.
- Pers het tweede teentje knoflook uit en voeg ook toe.
- Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper.
- Leg een nieuw velletje bakpapier op de bakplaat en leg hier de portobello’s op, met de holle kant naar boven.
- Besmeer de portobellos met een kwastje met de overgebleven 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met wat zout.
- Vul de portobello’s met het gierst bieten mengsel en bestrooi met de walnoten.
- Bak de gevulde portobello met biet 10 minuten in de oven.
- Doe ondertussen de geroosterde pompoen, rode ui, gember en knoflook in de keukenmachine en pureer tot een gladde pompoenpuree. Breng op smaak met wat zout en voeg zo nodig nog wat extra olijfolie toe voor de smeuïgheid.
- Doe de pompoenpuree in een steelpanntje en zet op laag vuur. Laat de pompoenpuree al roerend helemaal warm worden.
- Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes.
- Verdeel de pompoenpuree over de borden.
- Plaats daarop de gevulde portobello met biet en bestrooi met de gesneden bosui. Serveer!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties