Lunch/ sous vide

Spelt toast met portobello’s en sous vide 63 graden ei

Spelt toast met portobello's en sous vide 63 graden ei. Dit heerlijke vegetarische lunch, brunch of ontbijt recept is gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi. Maar in plaats van dat ik de eieren heb gepocheerd heb ik ze gedurende een uur op 63 graden gegaard in de sous vide.

Deze spelt toast met portobello’s en sous vide 63 graden ei is een variatie het recept ‘portobello’s met brioche en gepocheerd ei’ van Yotam Ottolenghi. Als eigen twist gebruikte ik spelt desem toast en ‘pocheerde’ ik de eieren in de sous vide. Door de eieren op 63 graden in de sous vide te garen krijgen ze een super zachte en sensuele structuur die overal gelijk is. Hoe je dit perfecte 63 graden ei uit de sous vide bereid lees je hier. De combinatie van structuren en uitgesproken smaken in dit gerecht vind ik echt heerlijk. Een ideaal recept voor de lunch of brunch. Hier mag je mij echt voor wakker maken!

Het originele recept van Yotam Ottolenghi komt uit dit kookboek.

Spelt toast met portobello's en sous vide 63 graden ei

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram portobello's of andere paddenstoelen.
  • 75 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 5 gram verse basilicum
  • 1/8 theelepel chili vlokken
  • 4 sneden spelt desem brood
  • 4 eieren
  • zout en peper

Instructies

1

Vul als eerste je sous vide, of de pan waarin je de sous vide stick doet, met genoeg water. Stel de temperatuur in op 63 graden en volg de stappen zoals beschreven in het recept 'het perfecte 63 graden ei uit de sous vide' waarvan de link boven in de tekst staat.

2

Verwarm de oven voor op 220 graden.

3

Snijd de portobello's in plakken van 1 cm.

4

Meng de gesneden plakken vervolgens met 3 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook, 1/4 theelepel kaneel, 1/2 theelepel zeezout en royaal versgemalen peper. Verdeel de plakken portobello vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 15 minuten in de oven. Schep ze halverwege de baktijd nog een keer om.

5

Roer als de paddenstoelen in de oven staan de overgebleven 2 eetlepels olijfolie met de overgebleven 1/4 theelepel kaneel, 1 teen knoflook, de chilivlokken en 1/4 theelepel zout door elkaar.

6

Bestrijk vervolgens de sneden desem speltbrood met het olie mengsel en leg ze met de ingevette kant naar boven op een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Zet als de paddenstoelen nog 6 a 7 minuten moeten de tweede bakplaat in de oven boven of onder de paddenstoelen en rooster het brood tot het goudbruin en knapperig is.

7

Verdeel de sneden brood over de borden en schep op elke snede brood wat van het paddestoelen mengsel.

8

Leg vervolgens heel voorzichtig op elke snede brood het 'gepocheerde' 63 graden ei en bestrooi met wat zout en wat chilivlokken.

9

Snijd als laatste de basilicum in reepjes en verdeel over de borden.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Seizoensgroenten november met bijpassende recepten
    5 december 2019 at 11:58

    […] vide gegaarde pompoen met pasta, oesterzwam, champignons en saliePaddestoelen risotto met andijvieSpelt toast met portobello’s en 63 graden ei uit de sous videChampignons gevuld met notengehakt en […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.