Zoete aardappel in tomaten limoensaus met kardemom

13 januari 2024
Dit heerlijke vegetarische recept van zoete aardappel in tomaten limoensaus met kardemom van Yotam Ottolenghi is een ware smaakexplosie. Een recept om zeker eens te maken!

Zoete aardappel in tomaten limoensaus met kardemom

Ontdek de perfecte smaakcombinatie van Yotam Ottolenghi’s geroosterde zoete aardappels met tomaten limoensaus en kardemom. Een eenvoudig vegetarisch recept met verrassende kruiden, perfect geroosterde aardappels en een sensationele saus.

Zin in een heerlijk recept van Yotam Ottolenghi? Laat je verrassen door dit heerlijke recept wat afkomstig is uit dit kookboek van Yotam Ottolenghi, een van mijn favoriete boeken van Yotam. Doordat ik vakantie had, had ik meer tijd om weer eens een paar heerlijke recepten uit dit boek te proberen, waarvan dit zeker een succesnummer was. Deze smaakvolle combinatie van zoete aardappels en een verrassende saus zal je zeker kunnen waarderen. Neem een kijkje in Ottolenghi’s keuken en ontdek het zelf.

Een recept met zoete aardappels in de hoofdrol

Begin met het schillen en snijden van de zoete aardappels. Meng ze daarna met olijfolie, ahornsiroop, kardemom, gemalen komijn, zout en verse peper. Laat ze in de oven bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn, je krijgt dan echt een prefect zoetig korstje. Echt een verassing, want de combinatie van kardemom, komijn en ahornsiroop is niet heel gangbaar.

Niet zomaar tomatensaus maar tomaten limoen-saus met kardemom!

Terwijl de aardappels in de oven staan, maak je de tomaten limoensaus. Yotam Ottolenghi’s unieke mix van knoflook, chilipepers, sjalotten en specerijen geeft deze saus lekker pit mee. De ene helft gebruik je gelijk in de saus, de andere helft hou je apart om tijdens het serveren over de zoete aardappel te sprenkelen.

Tips bij het maken van dit zoete aardappel recept van Ottolenghi

TIP 1: Gebruik verse ingrediënten

Kies zeker voor verse ingrediënten in dit recept. De kwaliteit van de zoete aardappels, tomaten en de verse kruiden bepaalt namelijk hoe je gerecht smaakt.

TIP 2: Hoge oven temperatuur

Let goed op je aardappels tijdens het roosteren. Verwijder het folie op het juiste moment en let daarna extra goed op. Het verkleuren (en ook aanbranden) kan dan snel gaan. Omdat alle zoete aardappels weer anders zij qua grootte, kunnen de genoemde tijden iets afwijken.

TIP 3: Hoe bewaar je dit gerecht het beste?

Hoewel dit gerecht het lekkerste is om vers te eten, kun je de restjes prima bewaren. Door het te heropwarmen in de oven behoudt je de textuur en smaak, zodat je nog een keer kunt genieten van dit heerlijke gerecht. Doe dit wel op een lage temperatuur van 180 graden gedurende 30 minuten.

TIP 4: Waarmee serveren?

Dit recept van zoete aardappels in tomaten limoensaus met kardemom is heerlijk om te serveren met kikkererwten en rijst of met kikkererwten en couscous. De smaken van het gerecht zijn heel sterk, dus combineren heel goed met de wat zachtere smaken van kikkererwten en rijst.

Recepten van Yotam Ottolenghi

Ben je na het maken van deze zoete aardappel koekjes van Ottolenghi op zoek naar meer recepten van Yotam Ottolenghi? Probeer dan ook eens deze paddenstoelenlasagne van Ottolenghi of deze portobello steaks van Ottolenghi.

Benodigde keukenmaterialen voor zoete aardappel in tomaten limoensaus

Sauteerpan
Mengkom
Koksmes
Vergiet
Spatel
Snijplank
Dunschiller

Dit heerlijke vegetarische recept van zoete aardappel in tomaten limoensaus met kardemom van Yotam Ottolenghi is een ware smaakexplosie. Een recept om zeker eens te maken!

Zoete aardappel in tomaten limoensaus en kardemom

Anna Kaptein
Ontdek de perfecte smaakcombinatie van Yotam Ottolenghi's geroosterde zoete aardappels met tomaten limoensaus en kardemom. Een eenvoudig vegetarisch recept met verrassende kruiden, perfect geroosterde aardappels en een sensationele saus.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de zoete aardappels

  • 5 stuks zoete aardappels
  • 2 etelepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel ahornsiroop
  • 1/2 theelepel kardemompoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn

Voor de tomaten limoensaus met kardemom

  • 75 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook
  • 2 stuks groene chilipepers
  • 2 stuk sjalotten
  • 1 blik van 400 gram roma tomaten glad gepureerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1,5 theelepel kristalsuiker
  • 1,5 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 stuks limoenen
  • 2 theelepels fijngehakte verse dille

Instructies
 

Voor de zoete aardappels

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Schil de zoete aardappels met een dunschiller en snijd ze daarna overdwars in dikke plakken van ongeveer 2,5 cm.
  • Meng in een grote mengkom de zoete aardappels met de olijfolie, de ahornsiroop, de kardemom, de komijn, 1/2 theelepel zout en een flinke draai verse peper,
  • Verdeel de plakken zoete aardappel daarna uit over een met bakpapier beklede bakplaat en denk hem daarna goed af met aluminiumfolie. Zet gedurende 25 minuten in de oven.
  • Verwijder daarna het folie en zet nog voor 10 a 12 minuten terug in de oven tot de aardappel plakken gaar zijn en de bovenkant mooi bruin.

Voor de tomaten limoensaus met kardemom

  • Maak ondertussen de saus.
  • Schil de tenen knoflook en hak fijn.
  • Hak de chilipepers fijn en verwijder de zaadlijsten als je het iets minder pittig wilt.
  • Doe de olie met de knoflook, de chilipepers en een snuf zout in een grote sauteerpan met een deksel en zet hem op halfhoog vuur.
  • Bak alles heel rustig in 8 – 10 minuten en roer af en toe tot de knoflook gaar is en geurt (het is niet de bedoeling dat de knoflook bruin of knapperig wordt, dus zet zo nodig het vuur iets lager.)
  • Schep de helft van de olie, chilipeper en knoflook in een klein schaaltje; de rest kan in de pan blijven.
  • Schil de sjalotten en snipper fijn. Doe de sjalotten vervolgens in dezelfde pan, zet op halfhoog vuur en bak ze 5 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze gaar en doorschijnend zijn.
  • Voeg de gepureerde tomaten uit blik toe met de tomatenpuree, de suiker, de kardemom, een snuf zout en het komijn.
  • Rasp van 1 limoen 1 theelepel citroenrasp af en voeg ook toe en laat de saus onder af en toe roeren 5 minuten koken.
  • Roer er 250 ml water door, breng het net tegen de kook aan en laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Doe de zoete aardappel plakjes met de bruine kant naar boven in de pan met saus, stapel zo nodig hier en daar op elkaar.
  • Zet het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat de saus nog 10 minuten sudderen.
  • Meng de gehakte dille met 1 eetlepel limoensap en met de achtergebleven chili-knoflook olie en sprenkel het over de zoete aardappel heen.
  • Serveer het gerecht rechtstreeks uit de pan, met de overgebleven partjes limoen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.