Paddenstoelenlasagne Ottolenghi

15 augustus 2023
Deze pittige paddenstoelenlasagne van Ottolenghi is een fantastische vegetarische lasagne. Super smaakvol met hét ultieme vegetarische ragu recept.

Paddenstoelenlasagne Ottolenghi

Deze pittige paddenstoelenlasagne van Ottolenghi is een fantastische vegetarische lasagne. Super smaakvol met hét ultieme vegetarische ragu recept.

Yotam Ottolenghi, een van mijn favoriete chefs! De gerechten die hij maakt zijn stuks voor stuk zo lekker en smaakvol. Tevens zijn seizoensgroenten bij hem ook meestal het uitgangspunt voor zijn gerechten. Daarnaast zijn veel gerechten vegetarisch, zoals ook deze paddenstoelenlasagne. Bij dit recept heeft hij zo lang geprobeerd en getest tot hij de perfecte vegetarische ragu had gemaakt van paddenstoelen, die als basis dient voor deze lasagne. En dat proef je zeker! Deze pittige paddenstoelenlasagne van Ottolenghi komt uit dit kookboek van hem.

Pittige paddenstoelenlasagne Ottolenghi

Zoals de naam al doet vermoeden (en zoals te zien is in de hoeveelheid pepers in de ingrediëntenlijst) is het ene pittige paddenstoelenlasagne. Hou je nou iets minder van pittig of wil je hem minder pitige hebben voor je kinderen? Laat dan de chilipeper weg en gebruik wat minder zwarte peper. Voor een vegan variant kun je trouwens heel gemakkelijk de room en kaas weglaten of vegan kaas gebruiken.

Recepten van Ottolenghi

Ben je na het maken van deze paddenstoelenlasagne van Ottolenghi op zoek naar meer recepten van Yotam Ottolenghi? Probeer dan ook eens deze vegetarische Portobello steaks met limabonenpuree of deze geroosterde en inlegde knolselderij van Ottolenghi.

Benodigde keukenmaterialen voor paddenstoelenlasagne van Ottolenghi

– Ovenschaal
Ruime pan
Bolzeef
Handrasp
Keukenmachine
Koksmes

Deze pittige paddenstoelenlasagne van Ottolenghi is een fantastische vegetarische lasagne. Super smaakvol met hét ultieme vegetarische ragu recept.

Padenstoelenlasagne van Ottolenghi

Anna Kaptein
Deze pittige paddenstoelenlasagne van Ottolenghi is een fantastische vegetarische lasagne. Super smaakvol met hét ultieme vegetarische ragu recept.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gram kastanjechampignons
  • 500 gram oesterzwammen
  • 135 ml olijfolie
  • 60 gram gedroogde porcini
  • 30 gram gedroogde wilde paddenstoelen
  • 2 gram gedroogde chilipepepers
  • 500 ml hete groentebouillon
  • 1 stuk ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 stuk wortel
  • 3 stuks roma tomaten
  • 75 gram tomatenpuree
  • 130 ml slagroom
  • 60 gram pecorino romano
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 5 gram verse basilicum blaadjes
  • 10 gram verse peterselie blaadjes
  • 250 gram gedroogde lasagnevellen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Borstel de kastanjechampignons schoon en halveer ze doe ze samen met de oesterzwammen in drie of vier porties in de grote kom van de keukenmachine en hak ze met behulp van de pulse knop fijn.
  • Doe de gehakte paddenstoelen in een mengkom en meng met 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel zout. Verdeel vervolgens over ene grote met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze 30 minuten in de oven en schep elke 8 minuten alles om totdat de paddenstoelen goud bruin zijn en de paddenstoelen in volume zijn afgenomen.
  • Zet ze opzij en verlaag de oven temperatuur naar 200 graden.
  • Meng intussen in een andere mengkom de gedroogde paddenstoelen met de chilipepers en de hete bouillon en laat 30 minuten weken.
  • Zeef de vloeistof in een derde kom en druk zoveel mogelijk vocht uit de paddenstoelen. Je hebt in totaal 340 ml nodig, vul zo nodig aan met water uit de kraan.
  • Hak de geweekte paddenstoelen heel grof (zodat er ook grote stukken tussen zitten) en hak de chilipepers fijn.
  • Zet de bouillon en de paddenstoelen afzonderlijk apart.
  • Hak de ui, knoflook en wortel in de keukenmachine met de pulse knop (of met de hand) fijn.
  • Verhit 60 ml olijfolie in een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg asl de olie heet is het uienmengsel toe en bak 8 minuten terwijl je af en toe roert tot het gaar en goudbruin is.
  • Hak de tomaten in de keukenmachine met de pulse knop fijn (of hak ze met de hand). Doe ze vervolgens met de tomatenpuree, 1,5 theelepel zout en 1,6 theelepel versgemalen peper in de pan. Laat alles 7 minuten sudderen en roer af en toe.
  • Doe de geweekte paddenstoelen, de chilipepers en de geroosterde paddenstoelen erbij en laat alles 9 minuten zachtjes bakken. Weersta de neiging om te roeren: de paddenstoelen moeten licht knapperig en aan de onderkant bruin worden.
  • Roer er de bewaarde bouillon en 800 ml water door. Zet het vuur als alles zachtjes smoort halfhoog en laat de saus circa 25 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe tot hij de consistentie van ragu heeft.
  • Roer 100 ml slagroom door de saus en laat hem nog 2 minuten sudderen, haal dan de pan van het vuur.
  • Rasp de pecorino en Parmezaan en hak de basilicum en peterselie fijn. Meng door elkaar in een kleine schaal.
  • Verdeel 1/5 van de saus over de bodem van een grote ovenschaal, verdeel daar overheen 1/5 van het kaasmengsel, gevolgd door een laag lasagnevellen (waar nodig gebroken om het passend te maken). Herhaal dit driemaal in dezelfde volgorde en eindig met een laag saus en kaas. In totaal dus 5 lagen saus en 4 lagen pasta.
  • Besprenkel de bovenkant met 1 eetlepel room en 1 eetlepel olijfolie, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 15 minuten in de oven.
  • Verwijder na 15 minuten het folie en verhoog de temperatuur naar 220 graden en bak de lasagne nog eens 12 minuten, keer de schaal halverwege de baktijd een halve slag.
  • Schakel de oven naar de grillstand en grill de lasagne 2 minuten tot de rand goudbruin en krokant is.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Besprenkel met de overgebleven olijfolie en room en bestrooi met de overgebleven peterselie en maal er tot slot een draai versgemalen peper overheen.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.