Geroosterde en ingelegde knolselderij Ottolenghi

Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes, wat zorgt voor contrast in smaak en textuur.

Geroosterde en ingelegde knolselderij Ottolenghi

Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes, wat zorgt voor contrast in smaak en textuur.

Dit recept van Yotam Ottolenghi is wat mij betreft wel een van de toppers met de knolselderij in het zonnetje. Een groente die dat zeker verdiend! Het recept is zo veelzijdig en verrassend, dat het zeker geschikt is om met kerst te serveren. Het is tevens volledig veganistisch waardoor het voor alle gasten geschikt is. Het originele recept voor deze geroosterde en ingelegde knolselderij komt uit dit kookboek van Yotam Ottolenhi.

Recept planning

Het maken van deze geroosterde en ingelegde knolselderij vraagt wel om een goede planning en genoeg tijd. Het recept bestaat uit 3 onderdelen, namelijk de geroosterde knolselderij (ongeveer 2,5 uur), de ingelegde knolselderij (ongeveer 3 uur wachttijd na maken) en de zoete chilidressing (ongeveer 30 minuten). De volgorde is hierin belangrijk. Wel kan je heel goed de verschillende onderdelen van tevoren maken, waardoor je op het moment van het eten zelf niet super druk bent. Lees het recept voordat je gaat starten zorgvuldig een keer door, zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.

Limoen schil voor het inleggen van knolselderij

Voor het inleggen van de knolslederij heb je onder andere schil van limoen en sap van limoen nodig. Omdat je de schil van de limoen gaat eten, is het het fijnste om een biologische limoen te gebruiken. Zo weet je zeker dat je geen gif resten binnen krijgt. Heb je geen biologische limoen? Was dan de limoen goed in een bakje water met een scheutje azijn, zo verwijder je de gif resten het beste. Daarna kun je de schil van de limoen schaven met een zesteur zoals deze. Daarmee kan je makkelijk schil van de limoen schaven. Heb je deze niet, gebruik dan een fijne rasp.

Recepten met knolselderij

Ben je na het maken van deze geroosterde en ingelegde knolselderij Ottolenghi op zoek naar meer recepten met knolselderij? Probeer dan ook eens deze vegetarische rode kool ovenschotel met knolselderij of deze geroosterde knolselderij soep met champignons.

Benodigde keukenmaterialen voor knolselderij roosteren en inleggen

Steelpan
Koekenpan
Zesteur
Koksmes
Bolzeef
Bakkwastje
Mengkom

Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes, wat zorgt voor contrast in smaak en textuur.

Geroosterde en ingelegde knolselderij Ottolenghi

Yotam Ottolenghi
Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes, wat zorgt voor contrast in smaak en textuur.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Veganistisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks grote knolselderij ‘en
  • 2 stengels bosui
  • 5 gram verse Thaise basilicum
  • 3 stengels bleekselderij
  • 7 tenen knoflook 5 voor dressing
  • 3 stuks limoen
  • 150 ml rijstazijn + 1 eetlepel voor dressing
  • 60 ml olijfolie
  • zeezoutvlokken
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 3 stuks rode chilipeper
  • 2 stuks hele anijssterren
  • 1,5 eetlepel wit of zwart sesamzaad of gemengd geroosterd
  • 2,5 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 60 ml sojasaus
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Was de knolselderij goed en droog hem af. Prik de knolselderij met een vork rondom ongeveer 40 keer in en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Roer 1,5 theelepel van de zeezoutvlokken door de 60 ml olijfolie en wrijf hier de knolselderij royaal mee in.
  • Rooster hem, afhankelijk van de grootte, minimaal 2 uur en 15 minuten en maximaal 2 uur en 45 minuten.
  • Bedruip de knolselderij elke 20 minuten met de olie tot de knol donkerbruin en volledig gaar is en het selderijkaramel eruit loopt.
  • Laat de knolselderij 15 minuten rusten en snijd hem dan in parten.
  • Bestrijk elk snijvlak met de op de bakplaat achtergebleven olie en karamel.
  • Schil de andere knolselderij en snijd hem in dunne en lange repen.
  • Doe dit ook met de bleekselderij, zorg dat deze repen net zo lang en dun zijn.
  • Kneus 2 tenen knoflook met de platte kant van het mes terwijl ze nog in het vlies zitten.
  • Was de limoenen, schaaf met een zesteur 6 dunne repen van de schil af en pers 60 ml sap eruit.
  • Doe al deze ingrediënten samen in een kom en voeg 20 gram zeezoutvlokken toe.
  • Dek de kom af en zet minstens 2 uur apart terwijl je regelmatig roert. Je kan dit zelfs tot 3 dagen van te voren doen en de ingelegde knolselderij in de koelkast bewaren.
  • Snijd de overige 5 teentjes knoflook in dunne plakjes en snijd de chilipepers in ringetjes.
  • Verhit de zonnebloemolie voor de zoete chilidressing in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur.
  • Voeg als hij heel heet is de knoflook, chilipeper en steranijs toe en bak alles 2 tot 2,5 minuut. Blijf roeren zodat de knoflook niet aan elkaar gaat plakken en bak tot de knoflook krokant en bleek goudbruin is. (ze kleuren nog na als je ze uit de olie hebt geschept, dus bak ze vooral niet te lang.)
  • Giet de inhoud van de pan in een zeef die je op een schaal hebt gezet om de olie op te vangen.
  • Zet de gebakken knoflook en chilipeper apart tot je gaat serveren.
  • Gebruik 40 ml van de aromatische olie om het sesamzaad, de ahornsiroop, 1 eetlepel rijstazijn, de sojasaus en de bieslook aan toe te voegen. Dit is je zoete chilidressing.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de geroosterde parten knolselderij met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze al bestreken zijn met de bakolie en de selderijkaramel.
  • Rooster ze gedurende 20 minuten in de oven goudbruin.
  • Schik de selderijparten op een mooie grote schaal en bestrooi met wat zeezoutvlokken.
  • Roer de apart gehouden knoflook en chilipeper ook door de dressing en schep deze over en rondom de selderij.
  • Schep 200 gram ingelegde knolselderij, zonder de inmaakvloeistof, met de knoflook en limoenschil over de slederijparten.
  • Garneer de geroosterde en ingelegde knolselderij met de bosui en de Thaise basilicumblaadjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Geroosterde en ingelegde knolselderij Ottolenghi Dit veganistische recept van geroosterde en ingelegde knolselderij van Yotam Ottolenghi is knolselderij in twee gedaantes wat zorgt voor contrast in smaak en textuur. 1

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.