Geroosterde hele bloemkool met kaasfondue

4 april 2023
Hele gerosterde bloemkool uit de oven. Geserveerd met kaasfondue en stokbrood. Een heerlijk en feestelijk vegetarisch hoofdgerecht.

Geroosterde hele bloemkool met kaasfondue

Een echt pronkstuk op tafel, deze geroosterde hele bloemkool uit de oven. Geserveerd met klassieke kaasfondue, een heerlijke combinatie samen.

Een bloemkool in zijn geheel roosteren in de oven, waarom zou je dat doen? Nou, heel simpel het smaakt en ziet er fantastisch uit. Weet je waarom? Wanneer bloemkool in de oven wordt geroosterd, begint de natuurlijke suiker in de bloemkool te karamelliseren, wat zorgt voor een heerlijk zoete smaak en een knapperige textuur. Ook zorgt het roosteren van de bloemkool in zijn geheel ervoor dat de smaken zich concentreren, omdat de bloemkool niet in contact komt met water zoals bijvoorbeeld bij koken. Dit betekent dat de natuurlijke smaken van de bloemkool zich beter kunnen ontwikkelen. Daarnaast is geroosterde hele bloemkool gewoon erg gemakkelijk en vereist weinig voorbereiding, terwijl je daarna wel een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht kan serveren. het enige wat je aan voorbereiding hoeft te doen is de bloemkool kort blancheren, laten uitlekken en vervolgens met een bakkwastje zoals deze royaal insmeren met een mengsel van roomboter en olijfolie.

Bloemkool met kaasfondue

Bloemkool met kaas is al een eeuwenoude klassieke combinatie. Niet voor niks, het smaakt heerlijk samen. Het is daarom ook niet verrassend dat bloemkool met kaasfondue ook super lekker is. Nu is rauwe bloemkool in je kaasfondue dopen niet echt een aanrader. Door de bloemkool eerst in zijn geheel te rosteren in de oven geef je hem al super veel smaak mee, karamelliseert de bloemkool en is hij een stuk zachter. Vervolgens kan je gemakkelijk kleine stukjes van de geroosterde bloemkool afbreken om in de kaasfondue te dopen.

Vegetarische recepten met bloemkool

Ben je na het maken van deze geroosterde hele bloemkool op zoek naar meer vegetarische recepten met bloemkool? Probeer dan ook eens deze vegetarische bloemkool schotel met kikkererwten en tomaat of deze bloemkool stamppot met paksoi

Benodigde keukenmaterialen voor geroosterde hele bloemkool uit de oven

Ronde ovenschaal
Koksmes
Steelpan
Grote pan
Bakkwastje

Geroosterde hele bloemkool uit de oven met kaassaus van kaasfondue en stokbrood. Een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht.

Geroosterde hele bloemkool uit de oven met kaasfondue

Anna Kaptein
Een echt pronkstuk op tafel, deze geroosterde hele bloemkool uit de oven. Geserveerd met klassieke kaasfondue, een heerlijke combinatie samen.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 45 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk grote bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40 gram roomboter
  • 1 zak kaasfondue
  • 1 stuk stokbrood
  • 1 teentje knoflook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Zet een grote pan (waar de bloemkool helemaal in past) met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Was de bloemkool in zijn geheel en knip de grootste bladeren eraf (niet alle bladeren hoef je eraf te knippen, deze zijn gewoon eetbaar).
  • Blancheer de hele bloemkool 6 minuten in het kokende water. Schep de bloemkool er met een schuimspaan uit en laat goed uitlekken.
  • Pak een ruime ovenschaal waar je de bloemkool inlegt.
  • Smelt de boter en meng deze vervolgens met de olijfolie.
  • Smeer de bloemkool met een bakkwastje royaal in met het boter olijfolie mengsel. Bestrooi daarna met wat zout en versgemalen peper en zet in de oven.
  • Haal elke 30 minuten de bloemkool even uit de oven en bedruip hem dan weer met het bakvet.
  • Na 1,5 uur tot 2 uur is de bloemkool gaar. Prik regelmatig even om te testen.
  • Pak ondertussen een steelpan. Smeer de binnenkant van de steelpan in met het teentje knoflook.
  • Doe vervolgens de kaasfondue in de pan en laat zachtjes warm worden. Zorg dat het niet aanbrand en breng het net aan de kook. Zet dan het vuur uit.
  • Serveer de geroosterde hele bloemkool met de kaasfondue en het stokbrood. Beide zijn heerlijk in de kaasfondue te dippen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Een echt pronkstuk op tafel, deze geroosterde hele bloemkool uit de oven. Geserveerd met klassieke kaasfondue, een heerlijke combinatie samen.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.