Zuurkool schotel met pastinaak
Zuurkool schotel met pastinaak. Een heerlijke gezonde en vegetarische ovenschotel die binnen no time op tafel staat. Super makkelijk en smaakvol.
Van zuurkool is bekend dat het lekker is om het in combinatie met iets zoets te eten. Bekende combinaties zijn zuurkool met banaan of zuurkool met ananas. Maar waar je wellicht niet snel aan zult denken is dat pastinaak een heerlijke zoete groente is, die ook heel lekker smaakt in combinatie met zuurkool. Deze vegetarische ovenschotel met zuurkool en pastinaak is dan ook een heerlijke en verrassende variant op de klassieke zuurkool schotel. Dit recept is niet alleen smakelijk maar ook erg eenvoudig en makkelijk. Het schillen van de aardappels en pastinaak is het meeste werk, daarna doen de pannen en de oven de rest. Wat ik ook zo fijn vind aan deze variant op de zuurkoolschotel, is dat je door de pastinaak toch weer even een extra portie groenten op hebt.
Puree maken voor de ovenschotel met zuurkool
Voor deze zuurkoolschotel met pastinaak maak je een puree van de aardappel en de pastinaak. Dat kan heel gemakkelijk met een ouderwetse pureestamper zoals deze. Hierbij blijft de puree wat grover. Wil je een wat fijnere puree dan kun je beter een pureeknijper zoals deze gebruiken.
Op zoek naar meer vegetarische ovenschotels?
Ben je na het maken van deze vegetarische zuurkool schotel met pastinaak op zoek naar meer vegetarische ovenschotels? Probeer dan ook eens deze vegetarische ovenschotel met linzen en pastinaak of deze ovenpasta met koolraap en zoete aardappel. Allebei heerlijke én vegetarische ovenschotels die je ook goed een dag van tevoren kunt bereiden.
Benodigde keukenmaterialen voor zuurkoolschotel met pastinaak
– Middelgrote pan
– Ruime pan
– Dunschiller
– Pureestamper
– Ovenschaal
Zuurkool schotel met pastinaak
Ingrediënten
- 520 gram zuurkool met kruiden
- 500 gram pastinaak
- 700 gram kruimige aardappels
- 200 gram geraspte belegen kaas
- 40 gram roomboter
- 150 ml melk
- 1 eetlepel paneermeel.
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Stoof de zuurkool zachtjes in een pan met 5 eetlepels water of witte wijn gedurende 20 minuten. Zet het vuur uit na 20 minuten.
- Schil ondertussen de aardappels en de pastinaak.
- Snijd in grove stukken en zet in een ruime pan met water en een snuf zout op het vuur.
- Breng aan de kook en laat in 20 minuten gaar koken. Giet de aardappels en de pastinaak af en stamp tot een puree met een puree stamper.
- Voeg de melk en roomboter toe en maak tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak een ruime ovenschaal. Bedek de bodem van de ovenschaal met een dun laagje puree. Verdeel daar overheen een dun laagje zuurkool (zonder het vocht). Doe daar overheen weer een laagje puree en blijf dit afwisselen. Zorg wel dat je eindigt met een laagje puree.
- Bedek de ovenschaal als laatste met de geraspte kaas en het paneermeel.
- Zet de zuurkoolschotel met pastinaak gedurende 25 – 30 minuten in het midden van de oven tot je een mooi bruin korstje hebt.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties