Salie boter zelf maken

19 februari 2020 (Laatst bijgewerkt: 14 december 2023)
Salie boter zelf maken. een heerlijke variant op de klassieke kruidenboter.

Salie boter zelf maken

Zelfgemaakte salie boter is een heerlijke en verrassende variant op de klassieke kruidenboter. Daarbij is het super makkelijk en snel om zelf te maken.

Kruidenboter, knoflook boter of in dit geval salie boter zijn van die dingen die heel vaak gewoon in de supermarkt worden gekocht. Wat eigenlijk ontzettend jammer is, omdat het smaak verschil met de zelfgemaakte varianten gigantisch groot is. Als je eenmaal zelfgemaakte kruiden – of salie boter hebt geproefd wil je nooit meer anders. Daarnaast is het zo ontzettend makkelijk én snel om het zelf te maken dat je het hierna nooit meer zal kopen. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je een goede roomboter op kamer temperatuur hebt én dat je hem goed luchtig klopt met een handmixer zoals deze.

Salie boter of kruidenboter?

Wat is het verschil tussen salie boter en kruidenboter? Eigenlijk is dat maar een heel klein verschil, namelijk dat in salie boter alleen het heerlijke kruid salie zit. Salie is een heel bijzonder en lekker kruid met een hele eigen en uitgesproken smaak. Salie wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Je kunt de salie boter daarom ook heel goed gebruiken bij bijvoorbeeld vlees, als zijnde een heerlijke smeltende salie boter saus. Wil je nou liever kruiden boter maken? Gebruik dan meerdere verse kruiden in plaats van alleen verse salie. De rest van het recept blijft gewoon hetzelfde.

Veelgestelde vragen bij het maken van salie boter

Ik kan mij zo voorstellen dat je vooraf, tijdens óf na het maken van de salie boter je nog bepaalde vragen hebt over het recept. Daarom heb ik geprobeerd een aantal vragen alvast voor je te beantwoorden. Staat je vraag er toch niet tussen? Reageer dan onder het recept of stuur mij een berichtje via social media. Ik probeer dan zo snel mogelijk te reageren.

Vraag 1: Kan ik gedroogde salie gebruiken in plaats van verse salie voor het maken van salieboter?

Ja, je kunt gedroogde salie gebruiken als je geen verse salie hebt kunnen krijgen. Houd er rekening mee dat gedroogde salie geconcentreerder is, dus gebruik minder gedroogde salie dan verse in je recept. Ongeveer een derde tot de helft van de hoeveelheid verse salie is een goed uitgangspunt. Overigens raad ik wel echt verse salie aan, dit vind ik toch echt lekkerder.


Vraag 2: Moet ik de boter op kamertemperatuur laten komen voordat ik salieboter maak?

Ja, het is raadzaam om de boter op kamertemperatuur te laten komen voordat je salieboter maakt. Dit maakt het mengen van de boter met de salie en andere ingrediënten veel makkelijker en zorgt ervoor dat je de salie er makkelijker door heen gemengd krijgt.


Vraag 3: Hoe lang kan ik zelfgemaakte salieboter bewaren?

Zelfgemaakte salieboter kan je het beste in de koelkast bewaren. Het blijft meestal goed gedurende ongeveer 1 tot 2 weken. Als je het langer wilt bewaren, kun je het invriezen. Zorg ervoor dat je het in een luchtdicht bakje doet.


Vraag 4: Kan ik andere kruiden toevoegen aan de salieboter?

Absoluut! Salieboter is heel makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. Je kunt andere kruiden en specerijen toevoegen, zoals tijm, rozemarijn, knoflook, citroenrasp, of chilivlokken, afhankelijk van je wat je zelf lekker vind en in huis hebt.


Vraag 5: Kan ik salieboter gebruiken bij het koken van vlees of groenten?

Zeker! Salieboter voegt een heerlijke smaak toe aan gebakken, gegrilde of gestoomde groenten en is ook fantastisch bij verschillende soorten vlees, zoals kip, kalkoen, varkensvlees of zelfs vis. Smeer het gewoon over je eten tijdens het koken of gebruik het als een finishing touch.


Vraag 6: Kan ik veganistische boter gebruiken om salieboter te maken?

Ja, je kunt veganistische boter gebruiken als je een veganistische versie van salieboter wilt maken. Zorg ervoor dat de rest van de ingrediënten ook veganistisch zijn, en pas de verhoudingen aan op basis van wat je lekker vind.


Vraag 7: Kan ik salieboter invriezen voor later gebruik?

Ja, je kunt salieboter invriezen. Verdeel het in kleine porties of vorm het in een rol, wikkel het in plasticfolie en bewaar het in de vriezer. Zo heb je altijd wat bij de hand voor een spontane borrel of voor bij de soep.

Naast salie boter op zoek naar meer recepten voor bij de borrel?

De salie boter is heerlijk als onderdeel van een uitgebreide borrel of tafel vol hapjes. Zoek je meer inspiratie? Probeer dan ook eens deze vegetarische saucijzenbroodjes met notengehakt of deze bladerdeeg hapjes met palmkool pesto en champignons.

Benodigde keukenmaterialen voor het maken van boter met salie

Plastic mengkom
Handmixer
Knoflookpers
– Plastic folie

Salie boter zelf maken salie boter 2

Salie boter zelf maken

Anna Kaptein
Zelfgemaakte salie boter is een heerlijke en verrassende variant op de klassieke kruidenboter. Daarbij is het super makkelijk en snel om zelf te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 1 rol salie boter

Ingrediënten
  

  • 250 gram roomboter
  • 15 gram salie
  • 1 stuk teentje knoflook

Instructies
 

  • Hak de salie met een koksmes fijn. Dit hoeft niet super fijn, want het is wel lekker de stukjes salie herkenbaar terug te vinden.
  • Doe de roomboter in een plastic mengkom en mix deze met handmixer goed door elkaar tot deze mooi luchtig is.
  • Pers de knoflook met een knoflookpers uit en voeg toe.
  • Breng de boter op smaak met peper en zout.
  • Pak een stuk plastic folie. Schep hier de salie boter op en modelleer de boter een beetje tot een rol. Rol vervolgens het plastic folie strak op en draai dicht aan de uiteinden.
  • Zorg dat de salie boter een mooie ronde vorm heeft voordat je hem in de koelkast legt.
  • Laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
  • Snijd vlak voordat je de boter wilt serveren plakjes van de salie boter rol.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.