Snelle tzatziki

17 september 2023 (Laatst bijgewerkt: 18 september 2023)
Een frisse en snelle tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer, munt en knoflook. Lekker als dip of saus bij verschillende hapjes en gerechten.

Snelle tzatziki

Een frisse en snelle tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer, munt en knoflook. Lekker als dip of saus bij verschillende hapjes en gerechten.

Tzatziki is een traditionele Griekse saus die al eeuwenlang wordt gegeten in Griekenland en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Griekse keuken. Ik begrijp heel goed waarom! Het originele recept van tzatziki vraagt veel wachttijd, bij deze snelle tzatziki houd ik mij daar niet helemaal aan, omdat ik niet altijd de tijd hiervoor heb. Ik laat nog wel het vocht uit de geraspte komkommer lekken, dit kost ongeveer 15 minuten en maakt de tzatziki minder nat. Hiervoor kan je de geraspte komkommer laten uitlekken in een bolzeef zoals deze of in een schone theedoek. Wil je hier zelfs niet 15 minuten op wachten? Dan kan je dit achterwege laten. De tzatziki wordt dan wel een stuk natter.

Herkomst tzatziki

De exacte oorsprong en geschiedenis van tzatziki is echter niet helemaal duidelijk. Het is waarschijnlijk ontstaan in de regio van de oostelijke Middellandse Zee, waar yoghurt, komkommers en knoflook al lange tijd ingrediënten zijn die in de keuken worden gebruikt. Tzatziki heeft zich in de loop van de tijd verspreid naar andere landen in de regio, waaronder Turkije, Libanon en andere landen in het Midden-Oosten, waar vergelijkbare sauzen met variaties in ingrediënten en smaken worden bereid.

Tzatziki is inmiddels super populair in een groot gedeelte van de wereld. Het wordt vaak geserveerd in Griekse gerechten zoals gyros, souvlaki en als bijgerecht bij Griekse salades. Inmiddels moet ik toegeven dat ik tzatziki niet perse meer maak als onderdeel van een Grieks gerecht, maar als een op zichzelf staande dip of spread.

Recepten voor lekkere dips of spreads

Ben je na het maken van deze tzatziki op zoek naar meer recepten van lekker dips of spreads? Probeer dan ook eens deze doperwtenspread, deze champignon tapenade of deze ranch dressing met verse kruiden.

Benodigde keukenmaterialen voor snelle tzatziki

Knoflookpers
Koksmes
Blokrasp
Bolzeef

Een frisse en snelle tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer, munt en knoflook. Lekker als dip of saus bij verschillende hapjes en gerechten.

Snelle tzatziki

Anna Kaptein
Een frisse en snelle tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer, munt en knoflook. Lekker als dip of saus bij verschillende hapjes en gerechten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dips & Spreads
Porties 1 kom vol

Ingrediënten
  

  • 1 stuk komkommer
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 5 gram verse munt alleen de blaadjes
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 1 theelepel dille

Instructies
 

  • Schil de komkommer en snijd deze doormidden over de lengte. Verwijder met een lepel de zaadjes uit het midden van de komkommer.
  • Rasp de komkommer grof met een keukenrasp.
  • Doe de geraspte komkommer in een zeef of in een schone theedoek en laat het uitlekken om overtollig vocht te verwijderen. Je kunt ook een beetje zout toevoegen aan de geraspte komkommer om het uitlekken te versnellen. Laat het ongeveer 15 minuten uitlekken.
  • Terwijl de komkommer uitlekt, bereid je de yoghurtsaus voor. Pers de teentjes knoflook uit met de knoflookpers en meng door de yoghurt.
  • Hak de blaadjes munt grof en voeg 2/3 toe de yoghurtsaus. Voeg ook de dille en witte wijnazijn toe. Meng goed door.
  • Nadat de komkommer voldoende is uitgelekt, druk je er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Voeg de geraspte komkommer vervolgens toe aan de tzatziki en roer opnieuw goed door.
  • Proef de tzatziki en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Garneer de snelle tzatziki met de overgebleven munt en de olijfolie en serveer.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.