Vegan champignon tapenade
Deze vegan champignon tapenade is helemaal zoals een champignon of paddenstoelen tapenade bedoeld is. De heerlijke aardse smaken van de verschillende paddenstoelen samen met de frisheid van de kappertjes. Kortom, een aanrader!
Ik heb inmiddels aardig wat varianten van champignon tapenades geproefd én gemaakt. Uiteraard omdat ik er gek op ben, maar ook omdat ik een bepaalde tapenade die ik ooit geproefd had (wat mij betreft de lekkerste paddenstoelen tapenade!) probeerde na te maken. En uiteindelijk is het bij deze vegan champignon tapenade best goed gelukt. Het geheim is de toevoeging van het gedroogde eekhoorntjesboord (porcini) wat zorgt voor die heerlijke aardse paddenstoelen smaak. Samen met de frisse kappertjes en de gebakken kastanje champignons een heerlijk recept!
Champignons schoonmaken voor de tapenade
Voordat je de champignons gaat snijden en bakken voor de champignon tapenade, is het belangrijk dat je ze even schoon borstelt met een champignon borstel zoals deze. Op champignons zit vaak nog een restje aarde wat je wilt verwijderen. Dit doe je niet met water, want dan worden de champignons papperig. Borstel ze zachtjes schoon en snijd ze daarna in plakjes voordat je ze gaat bakken.
Vegan recepten met champignons
Ben je na het maken van deze vegan champignon tapenade op zoek naar meer vegan recepten met champignons? Probeer dan ook eens deze roergebakken sperziebonen met broccoli en champignons of deze vegan pompoen stamppot met andijvie en champignons.
Benodigde keukenmaterialen voor vegan champignon tapenade
– Keukenmachine
– Champignon borstel
– Koekenpan

Vegan champignon tapenade
Ingrediënten
- 250 gram kastanje champignons
- 15 gram gedroogde porcini / eekhoorntjesbrood
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels kappertjes
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 6 eetlepels olijfolie
- 10 gram verse peterselie
- 1/4 theelepel chilivlokken
Instructies
- Leg de gedroogde porcini of eekhoorntjesbrood in een klein bakje met lauwwarm water zodat ze kunnen wellen. Zorg dat ze net onder staan.
- Borstel de champignons schoon met een champignon borstel en snijd de champignons vervolgens in plakjes.
- Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op hoog vuur. Bak de champignons samen met de chilivlokken gedurende 5 minuutje sterwijl je ze regelmatig omschud.
- Voeg daarna het gewelde eekhoorntjesbrood samen met het vocht toe aan de koekenpan. Bak deze op hoog vuur nog ongeveer 5 minuten mee totdat het vocht is verdwenen. Breng op smaak met zout en peper.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
- Doe de gebakken champignons en het eekhoorntjesbrood, de geroosterde pijnboompitjes, de kappertjes, de olijfolie, het teentje knoflook en het grootste gedeelte van de peterselie (hou een beetje apart voor de garnering) in de keukenmachine.
- Draai de ingrediënten in de keukenmachine tot een tapenade. Maal het niet te fijn, het is lekker als je nog wat structuur proeft. Is de tapenade nog iets te droog? Voeg wat extra olijfolie toe. Breng zo nodig nog extra op smaak met zout en peper.
- Serveer de vegan champignon tapenade met de overgebleven peterselie.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

2 Reacties
Fijnproefster
7 januari 2023 at 19:20Zo’n mooie foto. Ziet er zo groen en aards uit, haha! Ik hou van champignons en noten en moest dit recept proberen. Erg lekker, gezond en verzadigend.
Anna
4 februari 2023 at 18:10Dankjewel, fijn om te horen! Ik vind champignons en noten ook een heerlijke combinatie.
Groetjes Anna