Gebakken spruitjes met rode ui

14 december 2023 (Laatst bijgewerkt: 18 december 2023)
Deze gebakken spruitjes met rode ui zijn een smaakvol en kleurrijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Een vegetarisch spruitjes recept.

Gebakken spruitjes met rode ui

Deze gebakken spruitjes met rode ui zijn een smaakvol en kleurrijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Een vegetarisch spruitjes recept.

Spruitjes hebben vaak een slechte reputatie, maar met het juiste recept en de juiste bereiding kunnen ze echt heerlijk zijn! Vandaag delen we een recept voor gebakken spruitjes met rode ui dat niet alleen eenvoudig te maken is, maar ook super smaakvol is! Ik durf te zeggen dat zelfs de niet spruitjes fans het zo wel kunnen waarderen.

Spruitjes bakken

Spruitjes, ook wel ‘kleine kooltjes’ of ‘kabouter kooltjes’ genoemd, hebben een unieke smaak die ietwat bitter is. Voor veel mensen een smaak die niet altijd wordt gewaardeerd. Om deze reden noemen wij ze thuis dus ook ‘kabouter kooltjes’ waardoor ze ineens een stuk aantrekkelijker worden voor de kinderen. Maar ook door ze te bakken, worden het kleine groene en knapperige kooltjes met een heerlijke zoete en pittige smaak. De toevoeging van rode ui voegt niet alleen kleur toe aan spruitjes (het oog wil ook wat!) maar geeft ook een heerlijke zoete smaak mee aan de spruitjes.

Spruitjes bakken in boter

Het lekkerste is om de spruitjes te bakken in echte roomboter, zo krijgen ze extra veel smaak. Veel mensen vinden dat eng, want roomboter is vet, maar olijfolie is eveneens vet. Wil je toch liever niet teveel roomboter gebruiken? Bak de spruitjes dan in olijfolie met een mini klontje boter erbij. Zo geeft de boter toch nog zijn smaak af, wat juist zo lekker is. Gebruik het liefste een grote koekenpan zoals deze, zodat de spruitjes enigszins naast elkaar kunnen liggen in de pan zodat ze gelijkmatig kunnen garen.

Vegetarische recepten met spruitjes

Ben je na het maken van de gebakken spruitjes met rode ui op zoek naar meer vegetarische recepten met spruitjes? Probeer dan ook eens deze vegetarische tartiflette met spruitjes of deze vegetarische nasi met spruiten.

Benodigde keukenmaterialen voor gebakken spruitjes

Koksmes
Koekenpan
Snijplank

Deze gebakken spruitjes met rode ui zijn een smaakvol en kleurrijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Een vegetarisch spruitjes recept.

Gebakken spruitjes met rode ui

Anna Kaptein
Deze gebakken spruitjes met rode ui zijn een smaakvol en kleurrijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Een vegetarisch spruitjes recept.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram spruitjes
  • 2 stuks grote rode uien
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 theelepel sambal
  • 1 flinke klont roomboter

Instructies
 

  • Maak de spruitjes schoon door de buitenste bladeren te verwijderen en snijd ze vervolgens doormidden.
  • Verhit een beetje olijfolie en een flinke klont boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gehalveerde spruitjes toe en bak ze gedurende 8-10 minuten. Roer regelmatig om gelijkmatig te bakken.
  • Voeg de sambal en de agavesiroop toe. Roer goed door zodat de spruitjes er gelijkmatig mee bedekt zijn.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Zet ondertussen een aparte koekenpan met een scheutje olijfolie op laag vuur op.
  • Schil de rode uien en snijd ze in ringen.
  • Voeg de dun gesneden rode ui toe aan de koekenpan en karamelliseer ze langzaam in ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat ze zacht en zoet worden.
  • Schep de gebakken spruitjes op een mooi bord en verdeel daar overheen de gekarameliseerde rode ui en serveer.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.