Salade van sous vide gegaarde wortel en kikkererwten
Een heerlijke vegetarische en gezonde salade van sous vide gegaarde wortel, kikkererwten en een frisse yoghurt kruiden dressing. Lekker als lichte avondmaaltijd, als bijgerecht of als lunch.
Doordat de wortelen in deze salade zijn gegaard in de sous vide, behouden ze veel meer hun smaak, kleur en textuur. Daarbij kun je de wortelen laten garen in de marinade van honing en olijfolie, wat zorgt voor een lekkere zoetige smaak. De combinatie van de zoetige wortelen, de kikkererwten en de frisse kruiden yoghurt maakt deze salade tot lekker fris, zoetig en voedzaam.
Sous vide koken
Wil je meer weten over sous vide koken en op welke temperatuur je dit precies doet? Lees dan eerst: Wat is sous vide koken en wat heb je nodig? en Sous vide koken, hoe doe je dat en op welke temperatuur? Wil je graag vaker sous vide koken en ben je op zoek naar een goede sous vide stick of een goed sous vide apparaat? Kijk dan welke het beste bij jou past en waarom.
> Top 5 beste Sous-Vide apparaten
> Top 5 beste Sous-Vide sticks
Geen sous vide maar je wilt deze salade met sous vide wortel toch graag maken?
Heb je nou (nog) geen sous vide maar wil je deze salade met sous vide wortelen toch graag maken? Blancheer dan de wortelen eerst 10 minuten in kokend water en bak ze daarna gedurende 2 – 3 minuten met de marinade in de koekenpan tot ze glanzen, beetgaar en lekker zoetig zijn.
Op zoek naar meer sous vide recepten voor groenten?
Op zoek naar meer sous vide groenten bereidingen? Probeer dan ook eens deze sous vide gegaarde rode kool met balsamico of deze schnitzel van sous vide gegaarde knolselderij.
Benodigde keukenmaterialen voor wortel uit de sous vide
– sous vide warm waterbak (deze gebruik ik zelf) of een
– sous vide stick (een goede en wat goedkopere optie) en een grote pan met water
– vaccumeer zakken (en vaccumeermachine) of hersluitbare diepvrieszakken
– koekenpan
Salade van sous vide gegaarde wortel en kikkererwten
Ingrediënten
- 500 gram wortelen
- 250 gram kikkererwten
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1 eetlepel honing
- 3 eetlepel olijfolie
- mespunt chilivlokken
- 2 eetlepels grof gehakte verse koriander
- 2 eetlepels grof gehakte verse munt
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels citroensap
- 1/2 theelepel karwijzaad
Instructies
- Laat de kikkererwten eerst 12 tot 15 uur weken in ruim water. Gebruik je kikkererwten uit blik of pot? Dan is dat niet nodig.
- Vul je sous vide, of de pan waarin je de sous vide stick doet, met genoeg water.
- Stel de temperatuur in op 84 graden en laat het water opwarmen.
- Was of schil de wortelen, snijd ze in dunne reepjes van ongeveer 1 cm dik en 5 cm lang.
- Maak van 1 eetlepel olijfolie en de eetlepel honing een marinade. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de wortelen over twee vacuüm- of hersluitbare diepvries zakken. Probeer de wortelen in één laag te houden, zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
- Verdeel als laatste ook de marinade over de wortelen in de zakken.
- Trek vervolgens alle lucht uit de zak met de vacumeermachine. Als je werkt met de hersluitbare diepvrieszakken dan laat je de open zak heel voorzichtig in het voorverwarmde water zakken. Door de druk van het water zal de meeste lucht uit de zak gaan. Als het water net tot onder de sluiting komt sluit je de zak goed af. Zorg dat de sluiting bij deze zakken altijd boven water blijft. Bij een vacuümzak hoeft dit niet.
- Stel de timer in op 1 uur.
- Spoel de kikkererwten goed af onder stromend water. Doe de kikkererwten in een pan met ruim water en breng aan de kook. Kook ze in 30 – 40 minuten gaar. Gebruik je kikkererwten uit blik of pot? Dan is dit ook niet nodig.
- Maak ondertussen van de Griekse yoghurt, het citroensap en de helft van de verse kruiden de yoghurt kruiden dressing. Breng op smaak met wat zout en peper.
- Zet een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Voeg het karwijzaad, de chilivlokken en de uitgeperste knoflook toe en fruit 1 minuut zachtjes aan. Voeg vervolgens de gekookte kikkererwten toe en laat het geheel al roerend ongeveer 5 minuten bakken.
- Haal na 1 uur de wortelen uit het water en uit de zakken. Meng de wortelen met de gebakken kikkererwten op een saladeschaal. Verdeel de yoghurt kruiden dressing over de salade en bestrooi met de overbleven kruiden en besprenkel met de laatste eetlepel olijfolie.
Wat heb je nog meer nodig bij het sous vide koken?
Bij sous-vide koken heb je, naast een sous vide apparaat nog een aantal essentiële onderdelen nodig, zoals vacuümzakken. Het voedsel dat sous-vide wordt gekookt moet vacuüm worden verpakt in zakken om ervoor te zorgen dat het voedsel gelijkmatig wordt gekookt en dat er geen water in de zakken kan komen. Om de vacuümzakken luchtdicht af te sluiten, heb je een vacuummachine nodig. Dit apparaat trekt alle lucht uit de zak en sluit deze af zodat het voedsel perfect vacuüm verpakt wordt. Tegenwoordig heb je hiervan gelukkig ook hele kleine, handzame en betaalbare apparaten. Wil je weten wat de beste vacumeermachines zijn? Kijk dan hier.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties