Wat is sous vide koken en wat heb je nodig?

26 juli 2019 (Laatst bijgewerkt: 13 maart 2023)
Wat is het beste sous vide apparaat? Om je bij deze vraag te helpen hebben we de 5 best beoordeelde sous vide apparaten van 2022 voor je op een rij gezet.

Wat is sous vide koken en wat heb je nodig? Van de geschiedenis van sous vide koken, de verschillende sous vide apparaten tot aan de vraag of je het ook gemakkelijk thuis kunt doen. Ik leg het allemaal uit.

Wat is sous vide koken?

Sous vide betekent ‘onder vacuüm’ in het Frans oftewel ‘vacuümgaren’. Sous vide is een moleculaire kooktechniek waarbij je producten die vacuüm zijn verpakt op zeer lage en constante temperatuur verwarmd zodat ze gelijkmatig  garen.  Door deze kooktechniek kun je producten zoals groenten, vlees , vis en eieren heel gecontroleerd bereiden. Dit zorgt voor een perfecte smaak, textuur en gaarheid.

Kan ik thuis sous vide koken?

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar tegelijkertijd ook heel ingewikkeld. Dat is het gelukkig niet! Sous vide koken is eigenlijk een heel eenvoudige kooktechniek waarmee je heel gemakkelijk de perfecte gerechten kan maken. Ongeacht of je veel talent of ervaring hebt. Hierdoor kan je het ook heel makkelijk zelf gaan doen. Waarschijnlijk is het al regelmatig voorgekomen dat je ergens in een goed restaurant heerlijk hebt gegeten, en dat het eten sous vide was bereid. Zonder dat je het wist. In luxe restaurants wordt het sous vide koken namelijk al heel lang toegepast. En ook vliegtuigmaatschappijen, de marine en zelfs fastfoodketens gebruiken deze manier van koken. En nu ook steeds meer mensen gewoon thuis, in je eigen keuken. Maar wat heb je nodig om sous vide te gaan koken?

Sous vide apparaten

Door het steeds grotere aanbod van goede – en betaalbare – sous vide apparaten is het voor de thuiskok ook steeds makkelijker om sous vide te gaan koken. Zelf heb ik voor mijn verjaardag de sous vide cooker van Solis gekregen. Dit is een waterbad oven met circulatiepomp in één. Hartstikke luxe en echt fantastisch om mee te koken. Maar wel heel uitgebreid. Wil je wat laagdrempeliger (en goedkoper) het sous vide koken gaan uitproberen dan zou ik beginnen met een sous vide stick. Deze klem je vast aan een grote pan met water waardoor hij zorgt dat het water precies op temperatuur blijft. Deze heb je van verschillende merken en in verschillende prijsklassen, al vanaf €99,-. Waar het om gaat bij alle apparaten, is dat je de temperatuur van het water op de graad nauwkeurig kan instellen. Elk product, of het nu vlees, vis, groenten of ei is, heeft zijn eigen temperatuur en garingstijd met sous vide koken.

Wat heb je verder nog nodig om sous vide te koken?

Om de producten sous vide te kunnen koken in het warme water heb je plastic zakjes nodig om ze mee in het water te kunnen hangen. Hierbij kun je kiezen uit twee opties:

1. Je gebruikt hersluitbare diepvrieszakken (met dubbele zip-sluiting). Deze zijn veilig te gebruiken (omdat je ze goed kan verhitten) en luchtdicht af te sluiten en kosten vrijwel niets.
Let op dat de zakken groot genoeg zijn (liefst 3 liter).

> Top 3 best beoordeelde vacumeermachines

2. Je koopt een vacumeermachine en vacuüm zakken en doet het gelijk op de professionele manier. Tegenwoordig kosten vacumeermachines niet zo ontzettend veel meer (vanaf ongeveer €40,-). De vacumeermachine kun je dan ook gelijk voor andere keuken doeleinden gebruiken. Bij een vacumeermachine horen ook speciale vacuüm zakken. Deze heb je per stuk in allerlei formaten of op een rol.

Op welke temperaturen sous vide koken?

Hoe je de producten voor- en nabewerkt bij sous vide koken en op welke temperaturen je dit precies doet lees je hier.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.