Citroen inmaken
Zelf citroen inmaken, wecken, pekelen of inleggen is super makkelijk en leuk om te doen. Bovendien ziet een pot vol ingemaakte citroenen er prachtig uit!
Zelf je groenten, fruit en citroenen inmaken, het is zo leuk en makkelijk om te doen. Toch gebeurt het nog niet heel veel, terwijl je zoveel eer van je werk hebt. Zelf zou ik het nog veel vaker willen doen en een hele voorraad aan ingemaakt voedsel willen hebben. Al begint mijn voorraad er wel steeds meer op te lijken. Ingemaakte citroenen zijn helemaal super makkelijk en snel om te maken. Binnen 15 minuten staat er een mooie pot ingemaakte citroen op je kast. Om zelf te gaan wecken heb je ook relatief weinig spullen nodig. Namelijk alleen weckpotten (je kunt ook lege jampotten recyclen), een grote pan met kokend water en een weck tang zoals deze.
Waar eet je gefermenteerde citroen bij?
Gepekelde en ingemaakte citroen is een typische smaakmaker voor de noord – Afrikaanse, Marokkaanse en Turkse keuken. Ook in recepten van Yotam Ottolenghi, mijn grote voorbeeld op het gebied van koken, kom je ingemaakte citroenen veel tegen. Daarom is het zo lekker en handig om gewoon zelf een pot te wecken, zodat je deze ingemaakte citroenen altijd bij de hand hebt.
Recepten om groenten in te maken?
Naast het inmaken van citroenen kan je natuurlijk veel meer soorten fruit inmaken. De meest bekende vorm van fruit inmaken is jam. Maar je kunt ook heel goed een lekkere chutney van veel fruitsoorten maken. Zoals deze pruimen chutney bijvoorbeeld. Qua groenten kun je eigenlijk ook alles wel inmaken. Maar het inmaken van zoetzure bietjes en het inmaken van radijs is bij mij wel favoriet.
Benodigde materialen voor het inmaken van citroen
– Weckpotten
– Wecktang
– Grote pan met water

Citroen inmaken
Ingrediënten
- 6 stuks biologische citroenen
- 6 eetlepels grof zeezout
- 5 takjes verse tijm
Instructies
- Was de citroenen goed.
- Snijd ze in de breedte door midden.
- Bestrooi de snijkanten van de citroenen met het zout. (Bewaar 1 citroen!)
- Duw de halve citroenen stevig in de pot, met de snijkanten naar de buitenzijde. Zorg dat de citroenen goed strak en krap in de pot zitten.
- Vul aan met de takjes tijm.
- Pers de laatste citroen uit en giet het sap in de weckpot.
- Vul aan met water totdat alle citroenen onder staan en voeg zo nodig het restant van het zout toe.
- Sluit de pot goed af. Na ongeveer 4 weken zijn de citroenen klaar voor gebruik.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
7 Reacties
GJ
10 december 2020 at 19:37Hi Anna,
Als je de citroenen gaat gebruiken na 4 weken, dien je ze dan in een keer op te maken? Hoe lang kun je ze nog bewaren na openen? Het lijken me wat veel citroenen om in één keer te gebruiken in een tagine. Of zit ik dan helemaal mis..
Anna
11 december 2020 at 13:31Hoi GJ,
Daarna zijn ze in de koelkast nog wel houdbaar, maar niet super lang meer. Hooguit 1 a 2 weken. Je kunt ze ook verdelen over twee kleine potjes als je ze gaat inmaken. Succes!
Groetjes Anna
SR Brinkhof
21 november 2023 at 08:38Hoi Anna,
Moet het water dat je bij de citroen doet kokend water zijn, of koud water?
Groetjes Sheelagh
Anna
8 juni 2021 at 17:08Mijn ervaring is dat je het veel langer kan bewaren, ook buiten de koelkast!
Inge
26 augustus 2021 at 10:05Moet de pot koel en/of in het donker staan in die 4 weken?
Anna
26 augustus 2021 at 14:26Hoi Inge, nee hoor dat maakt niet uit. Succes ermee!
groetjes Anna
Tamara
11 oktober 2021 at 20:25Als er voldoende zout in zit gaan de potjes eindeloos lang mee. Ik maak altijd in kleinere potjes inderdaad. Maar ze worden met de tijd zachter en zeker niet minder aromatisch. Echt heerlijk.