Citroen inmaken

Zelf citroen inmaken, wecken, pekelen of inleggen is super makkelijk en leuk om te doen. Bovendien ziet een pot vol ingemaakte citroenen er prachtig uit!

Citroen inmaken

Zelf citroen inmaken, wecken, pekelen of inleggen is super makkelijk en leuk om te doen. Bovendien ziet een pot vol ingemaakte citroenen er prachtig uit!

Zelf je groenten of fruit inmaken, het is zo leuk en makkelijk om te doen. Toch gebeurt het nog niet heel veel, terwijl je zoveel eer van je werk hebt. Zelf zou ik het nog veel vaker willen doen en een hele voorraad aan ingemaakt voedsel willen hebben. Al begint mijn voorraad er wel steeds meer op te lijken. Ingemaakte citroenen zijn helemaal super makkelijk en snel om te maken. Binnen 15 minuten staat er een mooie pot ingemaakte citroen op je kast.

Waar eet je ingemaakte citroen bij?

Ingelegde en ingemaakte citroen is een typische smaakmaker voor de noord – Afrikaanse, Marokkaanse en Turkse keuken. Ook in recepten van Yotam Ottolenghi, mijn grote voorbeeld op het gebied van koken, kom je ingemaakte citroenen veel tegen. Daarom is het zo lekker en handig om gewoon zelf een pot te wecken, zodat je deze gefermenteerde citroenen altijd bij de hand hebt.

Welke groenten en fruit kun je nog meer makkelijk inmaken?

Naast citroenen kan je natuurlijk veel meer soorten fruit inmaken. De meest bekende vorm van fruit inmaken is jam. Maar je kunt ook heel goed een lekkere chutney van veel fruitsoorten maken. Zoals deze pruimen chutney bijvoorbeeld. Qua groenten kun je eigenlijk ook alles wel inmaken. Maar het inmaken van zoetzure bietjes is bij mij wel favoriet.

De keukenmaterialen die ik gebruikt heb voor dit recept:
Weckpotten
Wecktang
– Grote pan met water


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Citroen inmaken

By Anna Kaptein Serves: 1 pot vol
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 0 minuten Total Time: 15 minuten

Ingredients

  • 6 biologische citroenen
  • 6 eetlepels grof zeezout
  • gesteriliseerde weckpot waar de citroenen precies in passen
  • 5 takjes verse tijm

Instructions

1

Was de citroenen goed.

2

Snijd ze in de breedte door midden.

3

Bestrooi de snijkanten van de citroenen met het zout. (Bewaar 1 citroen!)

4

Duw de halve citroenen stevig in de pot, met de snijkanten naar de buitenzijde. Zorg dat de citroenen goed strak en krap in de pot zitten.

5

Vul aan met de takjes tijm.

6

pers de laatste citroen uit en giet het sap in de weckpot.

7

Vul aan met water totdat alle citroenen onder staan en voeg zo nodig het restant van het zout toe.

8

Sluit de pot goed af. Na ongeveer 4 weken zijn de citroenen klaar voor gebruik.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.