Koolraap en pastinaak soep met brood croutons
Koolraap en pastinaak soep met brood croutons. Een heerlijke verwarmende en voedzame soep met twee winterse groenten. Een vegetarische soep die ideaal is als lichte maaltijdsoep of als stevige lunch.
Koolraap en pastinaak, niet een combinatie die je snel zou bedenken. Maar wat een succes combi! Een echte stevige soep, puur en alleen gebaseerd op verse groenten. Lekkere knol- en wortel groenten. Door de koolraap en de pastinaak te roosteren in de oven behouden ze al hun smaak. Daarbij krijgt de soep daardoor een echte rooster smaak mee, wat ik zelf altijd heel lekker vind. Daarnaast is het roosteren van je groenten in de oven ook gewoon super handig. Je schuift de gesneden koolraap en pastinaak met de tijm, chilivlokken en olijfolie in de oven en na 30 minuten is alles gaar. Daarna is het alleen nog een kwestie van pureren en op smaak brengen.
Koolraap schillen voor de soep
Je kunt de koolraap, net als de pastinaak, heel gemakkelijk ook schillen met een dunschiller. Zelf gebruik ik het liefste deze, omdat je die goed stevig kan vasthouden en zo kracht kan zetten. Dit is wel nodig bij een flinke koolraap.
Hoe maak je zelf brood croutons?
Zelf je brood croutons maken is wellicht niet iets wat je vaak doet. Maar het is zo makkelijk en zoveel lekkerder dat je ze hierna waarschijnlijk altijd zelf zult maken. In dit recept heb ik de brood croutons gebakken in een koekenpan, omdat de oven al bezet was met de koolraap en pastinaak. Maar je kunt de brood croutons ook heel goed maken door ze te roosteren in de oven.
Meer vegetarische soep recepten?
Er zijn zoveel heerlijke vegetarische soep recepten te maken, probeer bijvoorbeeld deze bietensoep met prei en room van geitenkaas eens. Of deze geroosterde knolselderij soep met champignons.
Benodigde keukenmaterialen voor koolraap en pastinaak soep
– Staafmixer
– Knoflookpers
– Koekenpan
– Dunschiller
– Ruime pan
Koolraap en pastinaak soep met brood croutons
Ingrediënten
- 400 gram pastinaak
- 1 stuk koolraap
- 2 stuks uien
- 3 teentjes knoflook
- 4 takjes tijm
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 stuks bruine boterhammen
- 1,5 liter groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 1/2 theelepel chilivlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de koolraap en snijd deze in grove stukken.
- Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ook in grove stukken.
- Pel de uien en twee tenen knoflook en snijd ook in grove stukken.
- Doe de pastinaak en koolraap in een kom en besprenkel met 2 eetlepels van de olijfolie.
- Plak de blaadjes tijm van de takjes af en voeg deze toe.
- Bestrooi met de chilivlokken en meng alles goed door elkaar.
- Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster alles in 30 minuten in de oven. Hussel zo nodig tussendoor een keer door elkaar.
- Snijd ondertussen de boterhammen in kleine blokjes.
- Zet een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Voeg als de olie heet is de blokjes brood toe. Roer deze regelmatig goed door elkaar.
- Pers het laatste teentje knoflook met een knoflookpers uit en voeg ook toe aan de blokjes brood.
- Rooster het brood in ongeveer 5 minuten terwijl je regelmatig roert tot de blokjes mooi goudbruin en knapperig zijn. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Verwarm de groentebouillon in een ruime pan.
- Voeg hier de geroosterde groenten als ze gaar zijn aan toe.
- Pureer alles met de staafmixer tot je een fijne soep hebt.
- Voeg de slagroom toe en roer goed door. Breng zo nodig nog iets op smaak met peper of zout.
- Serveer de koolraap en pastinaak soep met de brood croutons.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties